Кралско кабрио

Испанският монарх е ценител на автомобилите

За рекордна цена на търг бяха продадени два автомобила Range Rover по време на изложението за олдтаймери „Техно Класика“ в германския град Есен. Произведен през 1977 г. Range Rover и брониран от фирмата Alcom Devices намери купувач за 78 750 евро. За същата сума и в гаража на същия собственик паркира кабриолет Range Rover, изработен по поръчка за испанския крал Хуан Карлос, който през 2014 г. се отказа от короната в полза на сина си Фелипе.

Хуан Карлос е използвал кабриото в периода преди и за кратко след коронацията си. Той е запален ловец и се твърди, че с открития Range Rover e гонил диви животни в Африка. В годините, преди да слезе от трона, монархът бе критикуван заради ловните си подвизи на Черния континент и стрелбата по слонове в Ботсвана.

Автомобилите винаги са били страст на Хуан Карлос. Според медийни публикации, той притежава богата колекция с повече от 70 различни модела, за които се грижи цял екип от специалисти по поддръжка на класически и модерни коли. Някои от екземплярите са много ценни, като например произведен през 1959 г. Rolls-Royce Phantom от петото поколение.  Това е изключително престижен модел, който е бил предпочитаното превозно средство за известни личности като кралица Елизабет II, югославския диктатор Йосип Тито, шаха на Иран – Мохамед Реза Пахлави, музикалната легенда Джон Ленън и др.

Сред останалите перли в колекцията на Хуан Карлос са мерцедеси, ферарита, поршета, аудита, както и лимузините, с които е бил превозван по време на управлението си.

Коментари

Задължително поле