Безработицата във Варна падна до 2,6%

„Родител 1“ и „Родител 2“ в системата за прием в детска градина в София Карлос Контрера: Столична община да не прави опити да налага джендър идеологията

Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Красива ловджийка е страшилище за хищниците Шуменката Ивелина е на принципа - не започвам работа, която ще ми пречи на ловуването

Ïðåä òàêàâà ëîâäæèéêà õèùíèöèòå òðåïåðÿò

Младата дама може да се похвали с над 80 чакали и лисици само за година

Ивелина Стоянова е новак с ловен билет, има само година стаж зад гърба си по полета и гори, но вече е сред най-добрите авджии на Ловно-рибарско дружество “Сокол-Шумен”. Организацията на хората с точен мерник чества 125 г. от създаването си преди дни, а сред отличените със специална грамота беше красивата ловджийка, защото е рекордьор по отсреляни хищници. От миналия август до днес от ловния й полуавтомат “Армсан” са паднали над 80 чакали и лисици. И в това няма грам преувеличение. А как е постигнато – Ива и съпругът й Стоян, който също е запален ловец, могат да разказват с часове изключително увлекателно, без да крият тайни в авджийството.

Ловният тандем е на излети не само през уикендите, природата ги зове дори в делничните дни. Фамилията членува в ловната дружинка на шуменското село Васил Друмев, където е домът им, но са сред най-желаните гост ловци в землището на шуменското село Хан Крум, на квартал Дивдядово, в село Захари Стоянов. В последното населено място, част от община Попово, в събота (12 август) Ивелина ще участва в откриването на птичия лов. Разказва, че от седмица няма търпение, летният й ловен костюм е приготвен, купила си е патроните, прегледала си е оръжието. Като истински запалянко.

Всъщност, Ивелина се запалила по лова още през 2000 г., когато съпругът й и нейният брат се втурнали да учат за изпити за ловци. Помагала на мъжете да се подготвят, като развивала теми, те ги учели, а тя ги препитвала. От вълнение дали ще се справят, присъствала и на изпита. Още тогава комисията усетила, че в Ива дреме ловен талант. През годините се ограничавала да придружава по ловни мероприятия мъжете. И перфектно сготвяла слуката им, защото е ненадминат майстор особено на ястия от пъдпъдъци. Благородно завиждала на ловците, че практикуват хобито си, но винаги си казвала – Един ден и аз ще стана ловджия!

Миналата година взела изпита от раз, справила се отлично, макар че от 30 души група имало 7-8 скъсани. Още на дебютния си лов за няма и два часа закачила 15 пъдпъдъка на колана. Толкова е позволено за ден, иначе Ивелина е голям късметлия и винаги има слука, обяснява съпругът й. Хвали я, че още като прясна ловджийка гръмнала два пъдпъдъка на дубле, както му казват. Кучето й вдигнало чифт птици във въздуха и тя била изключително точна.

На втория си излет пък имала късмет да убие първата лисица. Лудогорското й гонче Рея, признат шампион от екстериорна изложба, помогнало много. То надушило лисицата, върнало се при стопанката и от гласа личало, че е усетило опашатката. Нюхът й е безпогрешен, особено в ранни зори, разказва Ива. Тогава хищниците са по пътеките на дивеча, целта им е унищожение, търсят си храна. Същите пътеки обаче са известни и на Ива, и на съпруга й. Така докато вредителят ловува дивеч, пада на мушката на красивата авджийка. “Чакала съм и по 4-5 часа на пусия при минус 20 градуса”, признава тя. Обяснява, че при такива условия е нужно освен здраво зимно облекло (нейното е подарък от свекъра Русиq също известен ловджия и от свекървата) и огромно търпение, и дисциплина. Никакви цигари за разтуха, защото хищникът ще те усети. Излишни са и приказките, забранени са мобилните телефони. Затова имам слука, обяснява Ива.

Колкото дали се страхува от хищниците, отсича с усмивка: “Убивала съм и от 2 метра, но нямам страх. Не се доближавам до животното, докато не видя, че съм се справила”. Обяснява, че ако някой се страхува, това са хищниците. Те усещат човека по миризмата и бягат от него. Ива не се притеснява да взема сама трофеите. Предните лапи, ушите и опашката се доставят в Ловното като доказателство, че наистина си ликвидирал хищник. Най-голямата й слука са четири чакала на един излет. Първите два паднали през минута, а след час и останалите. Веднъж пък уцелила толкова едър екземпляр, че дори се зачудила дали не е вълк.

Хобито на Ива и Стоян е благородно, защото е в името на запазване на дивеча. Иначе хищниците се множат, вземат яйца, убиват беззащитните малки… Другият начин ловците да опазят богатството на природата е непрекъснатото подхранване на животните и птиците. Затова зимата в най-големия студ фамилията се качва в джипа си и зарежда хранилките за зайци, фазани и яребици из полетата на Васил Друмев. Ловците Стоянови сами отглеждат и екзотични птици в дома си и могат да си позволят да разселват част от тях. Пускали са фазани, яребици, а през последните две години и красиви кеклици. Те виреят при скалисти условия, но експериментът на ентусиастите се оказал успешен. Тази година видяли как миналогодишните имат поколение и водят по 6-7 малки и пуснали още. “Но в тези райони сме много бдителни, проверяваме за хищници през 2-3 дни и ги убиваме”, обяснява Стоян. А неговите хищнически трофеи за година са малко над 30. Далеч зад съпругата си е. Смее се, че като кавалер дава шанс дамата да стреля.

Ива вече има и един сезон на свински лов, макар че няма повален екземпляр. Стреляла по огромен нерез, той окървавил храстите и избягал. На следващия излет в същия район на с. Хан Крум брат й убил дива свиня, която била с дупки от бренеке по главата и според авджийката това най-вероятно е бил нейният дебют.

Със сигурност ще пожъне успех, защото е упорита, а принципът й по отношение на хобито е – не започвам работа, която смятам, че ще ми попречи на лова. Затова вече е отказала две предложения за работно място, шефовете изисквали да се трудиш и в събота, и в неделя, а за ловджията тези дни са свещени.

А по въпроса дали наистина най-много се лъже след лов, Ива е откровена, че всеки малко попреувеличава на трапезата, но е допустимо. Най-важното е по време на лов да не се лъже, да са спазва ред и дисциплина, за да не стават инциденти и да е сладка после слуката.

Над 1100 ловци и риболовци членуват в “Сокол” – Шумен и според организатора по лова Неделчо Ненов 14 са дамите с пушки. В това занятие обаче, няма делене на полове, важно е желанието и Ива го доказва.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Само изроди и малоумни психопати могат да убиват беззащитни животни и после да се хвалят и гордеят с това.Тая комплекскарка какво я хвалите,тя е не е жена ,защото жените дават живот а не отнемат.Защо не се гръмнат с мъжлето и свекъра си вместо да убиват животни които не могат да се защитят

 2. Ехо, природозащитниците! Лова е регламентирана от закона дейност, а ако четете тук пише за човек , който премахва хищници, а те са основният проблем в горите, защото изяждат точно тези животни, за които вие милеете.

 3. изроди. някой трябва и тях да ги „ловува“
  На земята има в пъти повече хора отколкото диви животни.
  Тъпаци скапани.

 4. Комплексирана селска пръчка, убиваща за самочувствие ли е героят на вашия вестник?!?

 5. А не може ли красивата другарка да се занимава с нещо друго:) изглежда умна и оправна:) А ние като вегетаринци от 20 г. какво да кажем…Ние си мислим, че ще бъде добре да работи в полицията:) Ще излови всички двукраки животни и змии:) Те са по-опасни от животинките..даже змията, ако не я нападнеш не те напада, но човека, спокойно може да те нападне, убие ограби:( тъжно:(((

 6. Труд по-добре да представя хора на които работата им е по-важна от хобито. И без това по всички класации сме най-мързеливите. А кой я държи на работа такава? Сигурно държавна служба.

 7. Нито в хан Крум ,нито в Дивдядово ги искат тия двамата…..7пъти гърмя по прасето,въобще не и е точен мерника…???

 8. Учебниците разкриват емблематичен случай в американски резерват през първата половина от миналия век, където решили да избият вълците и чакалите, защото нападали сърни и елени. Като резултат сърните и елените се размножили до степен да не им достига храната, започнали да изяждат корите на дърветата и гората постепенно изсъхнала. Учебникът показва, че равновесието на природата се поддържа от самата природа, а всяко вмешателство на хората само го нарушава в една или друга посока до степен да настъпят необратими процеси.

 9. Поздравления за жената и всички ловци, които се грижат за природата, а не като зелените рекетьори.

 10. Съжалявам но май много хора не са наясно защо се ловува на хищници, и зощо трябва да се намаляват до минимум!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.