Красимир Петров, директор “Конвергента мрежа и услуги” в Мтел пред “Труд”: Общините пестят до 70% от разходите за смет

Със Smart home можете да управлявате уредите вкъщи дистанционно от офиса или плажа

- Г-н Петров, кога очаквате мобилният телефон в България да може да замени личната карта и банковата такава. Подобна е тенденцията в Китай например, като в азиатската страна мобилни приложения заместват визитките при официални срещи, превеждат се заплати през тях, а със смарт устройства се заплаща дори на сергиите по улицата?

- Ние винаги насърчаваме иновациите и от наша гледна точка не би отнело много време. Свикнали сме да реагираме бързо на изискванията на дигиталната ера, в която живеем и смея да твърдя, че следваме световните стандарти. Тук нещата зависят обаче и от институциите у нас, които определят какво трябва да са личните документи, какви да са начините на плащане, трябва, естествено да се обърне голямо внимание и на сигурността, защото новите възможности създават и нови предпоставки за тези, които злоупотребяват.

- Вие правите първите стъпки с инициативата си за умни градове. Какво трябва да направи един роден град, за да влезе в тази категория и какви са икономическите ползи от това?

- Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията ни да бъдем технологичен лидер на телеком пазара, с което улесняваме живота на клиентите в дигиталната ера. Мтел следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски. За да може един град да влезе в тази категория, той трябва да поиска да се развива дигитално и да е готов да приеме предизвикателствата пред промяната. Убеден съм, че ползите ще бъдат много по-значими от предизвикателствата и ще подобрят живота на всички. Ние сме отворени да работим в тясно сътрудничество с всеки град, институция или индустрия, готови да направят следващата крачка в дигиталния свят. За нас подобна форма на публично-частно партньорство е изпитаната формула, която работи успешно за нас и общините.

- В Монтана стартирахте с видеонаблюдение, чрез което престъпността в града намаля драстично. Има ли интерес и от страна на други градове за въвеждане на новите технологии, които предлагате?

- Да, има - ние сме в постоянна комуникация с нашите партньори, за да можем да им предложим най-добрите и ефикасни решения. Монтана е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира успешно, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, интегрирани комуникационни решения, услуги за сигурност и наблюдение. Тук трябва да кажа, че работим и с едни от най-големите институции в България – Народното събрание, Министерски съвет, Президентството. Един от последните ни реализирани институционални проекти е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. Мтел предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации. Всичко, което искаме да предлагаме е в помощ на градовете, така че заедно да осигурим по-добър живот за хората.

- Скъпо ли е въвеждането им?

- Цената зависи от конкретните изисквания на клиентите и решението, което предлагаме. Със сигурност цената ще бъде оправдана, предвид ползите, които дават подобни иновативни решения. Например системата за управление на отпадъци може да съкрати разходите с до 70%. Сензори, монтирани в контейнерите и системите за анализ, позволяват да се оптимизира маршрута и графика на камионите – това пести време и гориво.

- Какви други приложения може да има развитието на IoT у нас?

- Умни домове, умни градове, умна индустрия, всички заедно те допринасят за благоденствието на хората в сфери като сигурност и здравеопазване. Съвсем наскоро ние представихме и подобно умно решение именно за дома – услугата Smart Home, първата интелигентна система за управление на уредите вкъщи. Този нов продукт е изключително подходящ за семейства, за хора, които искат да управляват дома си спрямо своите нужди, да си осигурят повече комфорт, сигурност и да оптимизират разходите си за електроенергия и отопление. Това е едно умно решение, което носи спокойствие и комфорт на клиента.

- Какви приложения и решения разработвате за крайните потребители в духа на Narrowband IoT?

- Освен управлението на отпадъци, за което ви разказах, в умните градове предлагаме още три решения – контрол на въздуха, интелигентно осветление и умно паркиране. Успоредно с това разработваме и други решения, свързани с умни градове и умни индустрии. Целта ни е продуктите, които предлагаме, не просто да оптимизират разходите на общините, а да ги превърнат в по-добро място за живот в днешния дигитален свят.

Нашият гост

Красимир Петров е директор “Конвергентна мрежа и услуги” в Мтел. Има над 18-годишен опит в сферата на телекомуникациите. Завършил е магистърска степен по “Телекомуникационна техника и технологии” в Техническия университет в София и има диплома от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield. Какви са тенденциите в мобилните технологии, които скоро ще станат неотменна част от ежедневието ни, отговоря Петров за “Труд”.

Коментари

Задължително поле