Пускат два покрити плувни басейна в Сливен

Арестуваха мъж за блудство с 5-годишна племенница Злодеянието е извършено в плевня в свищовското село Александрово

Министър Караниколов: Вече няма да се дава право на пребиваване и гражданство срещу „бързи инвестиции“

МВР провежда спецакция срещу полицаи в столичното 4-то РУ

Трима старозагорци станаха жертви на телефонни измамници

Стопанска академия в Свищов участва във форума „Училището свърши, сега накъде?” Проявата срещна представители на 17 висши училища с ученици от 11 и 12 класове в региона

Граничари хванаха сириец и двама иракчани, укрити в камион  

Пощите в Гърция не работят днес, възможно е забавяне на пратките

Сидеров: Патриотите можем да се явим заедно на евровота, но има белези на разтрогване на брака

Прокуратурата: Елена Йончева е знаела, че взима присвоени от КТБ пари Определила си 12 720 лв. заплата

Извънгабаритни товари затрудняват движението в Шуменско

Криминалисти разследват укривателство на крадени вещи в Кюстендилско

Валери Симеонов: Явяването на евроизборите за нас не е жизненоважно Ще се съгласим с Красимир Каракачанов, че коалицията не е стабилна, каза лидерът на НФСБ

Заловиха бракониер, гръмнал гъска и патици край Дунав

62-годишен мъж е починал след усложнение от грип в Пазарджик

Красимир Петров, директор “Конвергента мрежа и услуги” в Мтел пред “Труд”: Общините пестят до 70% от разходите за смет Със Smart home можете да управлявате уредите вкъщи дистанционно от офиса или плажа

– Г-н Петров, кога очаквате мобилният телефон в България да може да замени личната карта и банковата такава. Подобна е тенденцията в Китай например, като в азиатската страна мобилни приложения заместват визитките при официални срещи, превеждат се заплати през тях, а със смарт устройства се заплаща дори на сергиите по улицата?
– Ние винаги насърчаваме иновациите и от наша гледна точка не би отнело много време. Свикнали сме да реагираме бързо на изискванията на дигиталната ера, в която живеем и смея да твърдя, че следваме световните стандарти. Тук нещата зависят обаче и от институциите у нас, които определят какво трябва да са личните документи, какви да са начините на плащане, трябва, естествено да се обърне голямо внимание и на сигурността, защото новите възможности създават и нови предпоставки за тези, които злоупотребяват.

– Вие правите първите стъпки с инициативата си за умни градове. Какво трябва да направи един роден град, за да влезе в тази категория и какви са икономическите ползи от това?
– Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията ни да бъдем технологичен лидер на телеком пазара, с което улесняваме живота на клиентите в дигиталната ера. Мтел следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски. За да може един град да влезе в тази категория, той трябва да поиска да се развива дигитално и да е готов да приеме предизвикателствата пред промяната. Убеден съм, че ползите ще бъдат много по-значими от предизвикателствата и ще подобрят живота на всички. Ние сме отворени да работим в тясно сътрудничество с всеки град, институция или индустрия, готови да направят следващата крачка в дигиталния свят. За нас подобна форма на публично-частно партньорство е изпитаната формула, която работи успешно за нас и общините.

– В Монтана стартирахте с видеонаблюдение, чрез което престъпността в града намаля драстично. Има ли интерес и от страна на други градове за въвеждане на новите технологии, които предлагате?
– Да, има – ние сме в постоянна комуникация с нашите партньори, за да можем да им предложим най-добрите и ефикасни решения. Монтана е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира успешно, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, интегрирани комуникационни решения, услуги за сигурност и наблюдение. Тук трябва да кажа, че работим и с едни от най-големите институции в България – Народното събрание, Министерски съвет, Президентството. Един от последните ни реализирани институционални проекти е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. Мтел предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации. Всичко, което искаме да предлагаме е в помощ на градовете, така че заедно да осигурим по-добър живот за хората.

– Скъпо ли е въвеждането им?
– Цената зависи от конкретните изисквания на клиентите и решението, което предлагаме. Със сигурност цената ще бъде оправдана, предвид ползите, които дават подобни иновативни решения. Например системата за управление на отпадъци може да съкрати разходите с до 70%. Сензори, монтирани в контейнерите и системите за анализ, позволяват да се оптимизира маршрута и графика на камионите – това пести време и гориво.

– Какви други приложения може да има развитието на IoT у нас?
– Умни домове, умни градове, умна индустрия, всички заедно те допринасят за благоденствието на хората в сфери като сигурност и здравеопазване. Съвсем наскоро ние представихме и подобно умно решение именно за дома – услугата Smart Home, първата интелигентна система за управление на уредите вкъщи. Този нов продукт е изключително подходящ за семейства, за хора, които искат да управляват дома си спрямо своите нужди, да си осигурят повече комфорт, сигурност и да оптимизират разходите си за електроенергия и отопление. Това е едно умно решение, което носи спокойствие и комфорт на клиента.

– Какви приложения и решения разработвате за крайните потребители в духа на Narrowband IoT?
– Освен управлението на отпадъци, за което ви разказах, в умните градове предлагаме още три решения – контрол на въздуха, интелигентно осветление и умно паркиране. Успоредно с това разработваме и други решения, свързани с умни градове и умни индустрии. Целта ни е продуктите, които предлагаме, не просто да оптимизират разходите на общините, а да ги превърнат в по-добро място за живот в днешния дигитален свят.

Нашият гост
Красимир Петров е директор “Конвергентна мрежа и услуги” в Мтел. Има над 18-годишен опит в сферата на телекомуникациите. Завършил е магистърска степен по “Телекомуникационна техника и технологии” в Техническия университет в София и има диплома от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield. Какви са тенденциите в мобилните технологии, които скоро ще станат неотменна част от ежедневието ни, отговоря Петров за “Труд”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.