Кремена Халваджиян: Обличала съм и Лили Иванова

 

С Маги забравихме за перлената ни сватба - бяхме пощурели от работа

Внучката Кай е страшен хашлак и командори всички

Толкова ми се иска да извикам: „Долу маските!“

- Кремена, на 22-ри февруари ще бъде старта на новия сезон на шоуто „Като две капки вода“ - All stars, като осемте участници в него са вече известни. Какви изненади да очакваме и ще има ли публика?
- Подготвили сме готин старт - първият лайв ще е много впечатляващ! Както, разбира се и следващите! С Кико (режисьорът на „Капките“ Кирил Киров -б.а.) и целият екип планираме да дадем страхотна заявка за новия сезон, ще има и неща, които досега не са правени. Шоуто ще бъде с публика, като естествено ще бъдат взети всички предпазни мерки. Надявам се да не се наложат промени, защото за всички нас, а особено за изпълнителите, е важно да виждат истински хора срещу себе си. Миналия сезон публиката присъстваше виртуално чрез мониторите, а като си представя, че може би това ще е бъдещето и в такава среда ще растат моите внуци, направо ми се доплаква! Плаша се, като гледам как днес ден след ден се губи тази комуникация и живия допир между хората. Това за мен е едно от най-страшните последствия, които този ужасен Ковид  донесе в живота ни!

- Изненадаха ли те многото спекулации, които се появиха, след като стана ясно, че Димитър Рачков няма да е един от водещите на „Капките“ тази година и какво ще издадеш за новото му шоу, което ще стартира през март?
- Не са ме изненадали спекулациите - нищо не може да ме изненада в българската преса. А за новото му шоу.... хмммм, за какво шоу всъщност става въпрос? Ще гледате на 7-ми март! Щастлива съм, че Рачков е един от най-близките ми хора, обичам го много.

- Миналата година ти беше много ангажирана и с шоуто „Маскираният певец“, което също стана много популярно. Ако ти самата беше участничка в него, каква маска би си избрала?  
- Не знам, но мога да кажа, че с най-голям кеф направих Розата. Имах много емоции покрай нея, защото един ден Бебо ми звъни и ми казва да си пусна американския формат и аз направо се съсипах, като видях, че и в тяхното шоу има роза,  макар и по-различна от нашата. Помислих си: „Боже, сега всички ще кажат, че съм я откраднала от тях”! Оказа се, че те бяха стартирали две седмици след нас. „Маскираният певец“ беше страшен стрес за мен около направата на всички тези костюми, от измислянето им, до решаването на всички технологични казуси, за да може да се носи и да се пее в подобен костюм. До сега такова нещо не бях правила, да не говорим, че успоредно с това работих и по “Пътят на честта”! Лудница! Забавното беше, че тази година точно от американското издание на „Маскираният певец“ се свързаха с NOVA, че проявяват интерес да вземат два от моите костюми за тяхното шоу! 

- Не ти ли се иска вече цялата пандемия да свърши час по-скоро и да извикаш „Долу маските“, като в шоуто?
- Ох, толкова ми се иска, че наистина понякога е нетърпимо като чувство! Аз по принцип никога не работя само по един проект и правя поне 3-4 неща едновременно - формати, сериали, реклами, обекти с интериори, клуба ми, и в това напрежение единственото ми антистрес хапче е всяка събота да излизам и да купонясвам, защото само така истински ми почива главата. Липсата на този отдушник жестоко ме смазва. Искам да се ваксинирам при първа възможност, защото не мога да живея повече така - без да виждам и да прегръщам приятели и близки. Днес доста се говори за  щетите върху психиката след пандемията и за мен това е най-сериозната - тази промяна в общуването, която ни се наложи. 

- Фактът, че през 2020-та година се подложи на терапия за тревожност, помогна ли ти по време на пандемията да не се поддадеш на паниката и  кой в семейството ти прие най-смело ситуацията?
- Помогна ми - да, въпреки че аз съм човек, който непрекъснато изпитва тревожност най-вече за близките ми. Навярно повечето майки, както и хората от моята зодия са така. В критични моменти обаче, може би аз съм стълбът в семейството, защото действам бързо и се мобилизирам, дори в една такава ситуация, както когато Бебо катастрофира, или когато преди години направих пожар вкъщи. Успявам да се мобилизирам и да реагирам независимо, че в следващия момент ще треперя като лист. Естествено, че и Маги ми е страхотна опора, защото и той е доста спокоен и хладнокръвен в трудни моменти. На мен ми се наложи терапия след големия стрес, покрай „Маскираният певец“ - тогава нямах нито един почивен ден цяло лято, всъщност почти цяла година. От това напрежение започнах да получавам световъртежи и дори не можех да си карам колата - докарах се до хапчета. Много ми помогнаха едни процедури на енергийно ниво и след няколко курса вече нямах нито един световъртеж. И колкото и да бях скептична, вече вярвам в работата с психолози.

- А какво мислиш за тези собственици на заведения, които нарушиха правилата и допуснаха при тях да има тайни партита? Теб изкушаваше ли те е такава възможност?
- Аз съм твърдо против това и направо полудявам от тази българска черта - винаги да се търсят някакви вратички и да се шикалкави. Докато по някакъв начин не бъде наложен контрол и не бъдат научени тези хора да спазват правилата - с шест удивителни – няма да се промени нищо. Освен, че така само се удължава периода на мерките, ако си седнат на задниците и спазват забраните тази ситуация отдавна щеше да е отшумяла! Аз изключително стриктно спазвам правилата, свързани с пандемията-даже като се събирахме с приятелки в Градината на Библиотеката си правехме термоси с кафе и седяхме на разстояние и на открито. Колкото и плашещо да е всичко това, станахме като някакви хора от филмите за бъдещето.

- Ако можеше внуците ви да вземат едно-единствено качество от Маги и от теб, какво би било то?
- По две и от двама ни- доброто сърце и креативността. Мисля, че това са основните качества, които най-много ценя. Още когато двамата с Маги бяхме две хлапета – това, което ме впечатли най-много в него беше добротата му.  Виждам вече, че и внуците и нашият син са я взели. С креативността живота е по-цветен и интересен, и дано да я носят и нея, защото тя открива необятни светове и хоризонти. 

- Различно ли е усещането, когато във фамилията ви вече се появи и едно момиче – малката Кай и истина ли е, че си сънувала името й?
- Аз не го сънувах, а просто това име – Кая, ми се беше забило в съзнанието. Аз съм голяма вещица, чак ме е страх да говоря на тази тема, защото всяко нещо, което ми мине през главата – ден-два след това се случва! По принцип, нашите деца (Бебо и Алекс-б.а.) никога нищо не казват и даже когато бебето се роди, те пак не казваха какво име са избрали, а аз умирах от любопитство, а и исках да й купя буквичка за Коледа. Един ден се събудих и името Кая просто не ми излизаше от ума! Викам си: „Боже, ако го кръстят така - колко готино, ще е с моята буква!“ Тогава Еди (внукът на Кремена-б.а.) ни беше дошъл на гости и аз използвах да го подпитам дали са избрали вече име на бебето, а той, дъвчейки една филия ми каза: „Амии, викат й Кай.“ Аз изпуснах чинията, която държах! Шашнах се, как от всички имена на света се бях сетила точно за Кая!?! Има още по-невероятна история с това име, свързана с това, че Маги произвежда просеко в Италия, но този процес е по-далеч от мен и не съм много запозната с подробностите. В момента, в който децата се прибраха и съобщиха, че бебето се казва Кай и Маги се стъписа: „Моето просеко се казва Кай!“ . А това просеко се е случило доста месеци преди появата на детето! После веднага започна да звъни на италианците, за да им каже за това невероятно съвпадение. От тези случайности, в които няма нищо случайно.

- Защо наричаш малкия Еди – Маугли, толкова ли е палав?
- Еди е невероятен! И двамата с Кай са невероятни. Еди е Маугли, когато е на море, защото тогава става един такъв почернял, див, рус, като миниатюрно сърфистче, точно като от филм - едно такова зверче насред природата. Същевременно е и много добро дете, чувствителен и изключително артистичен. От септември вече ходи на детска градина и там  се разви въображението му изключително бързо- рисува, твори с пластилин и забелязвам, че има точна ръка и огромна фантазия. Обаче ако не му се получи нещо се ядосва и го хвърля. Аз го съветвам, че не трябва да се отказва и му давам пример с това колко ми е трудно понякога в „Капките“ или „Маскирания“, но не се отказвам, а той ме слуша внимателно и веднага се захваща с творбите. Кай пък е страшен хашлак, от момичетата, които най-много харесвам – командори всички, а очичките й непрекъснато „мислят”. Понякога имам усещането, че все едно е голям човек.

- Ако имаше възможност какъв предмет би въвела в училищата?
- Възпитание – някакъв предмет, свързан с това да бъдеш добросъвестен, да спазваш правилата, да цениш и уважаваш околните, да имаш добри обноски. В нашето общество това много куца. Уж всички деца получават възпитанието вкъщи, но после някак нещата се променят… И още един много важен предмет – Естетика! Да научиш децата от малки да имат естетическо чувство, чувство към красивото, да имат непоносимост към хвърлени боклуци, към грозни сгради, да свикнат да са заобиколени от красота навсякъде около себе си - това е безценно. Те са тези, които биха могли лека полека с поколенията да  променят грозотията в страната и да я направят Красива! Така, както сме свикнали да виждаме и да се възхищаваме навсякъде по „нормалния“ свят.

- Ти си правила стайлинга на много от популярните ни изпълнители, а как би облякла една Лили Иванова?
- Обличала съм и Лили Иванова преди доста години за клип, който и снимахме.  Спомням си, че по това време си пазарувахме от един и същи магазин. Свършихме си добре работата по клипа. А ако питаш по принцип- тя изглежда страхотно на сцената, спор няма. Но аз обичам да експериментирам. Тя е от хората, които винаги се придържат към един силует, едни изпитани форми, които им отиват, разбира се с много точно чувство към случая, а аз предпочитам свободата на различното и неочакваното. Обичам и сама да си измислям някакви дрехи или преработки, често се случва след време същите неща да станат тенденция. Просто модата е толкова необятно понятие, че ми се струва направо нечестно да си слагаме ограничения.  

- В какво вярваш?
- Имам тежка драма с този пластмасов свят, в който живеем вече и това ме разклаща жестоко. Аз съм много свързана с миналото и историята - за бъдещето не мисля, но ми се ще да вярвам, че този свят няма да полудее напълно. Човек е така устроен, че винаги има надежда.

Нашият гост
Името на Кремена Халваджиян се превърна в символ на професията стилист в България, благодарение на работата й в някои от най-популярните предавания и формати в родния ефир, като „На кафе“, „Море от любов“, „Господари на ефира“, „Сладко отмъщение“, „Руска рулетка“, „Като две капки вода“ и „Маскираният певец“. Тя е правила стайлинга и на много от известните имена на музикалната ни сцена – от Азис до Слави Трифонов. Въпреки многото професионални ангажименти, Кремена успява да изгради едно от най-стабилните семейства в родния шоубизнес с продуцента и режисьор Маги Халваджиян. В края на 2019-та, синът им Бедрос и половинката му - хореографката Алекс Енева ги зарадваха с второ внуче – малката Кай.   

Коментари

Задължително поле