На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Крехко свинско месце за ценители

Месото от свински бут е едно от най-предпочитаните в кулинарията, защото е много крехко и, ако се приготви правилно, без да се изсуши, става сочно и ароматно, разпадащо се при докосване с вилицата. Може да се задуши на котлон или да се опече във фурна, но не го пържете, защото тогава става жилаво. Приготвянето му изисква повече време, за да се овкуси и изпече добре, но усилията напълно си заслужават, ако искате да оберете лаврите.

Шпикован свински бут

Необходими продукти:
1 кг свински бут обезкостен
3-4 маслини
2 скилидки чесън
чубрица
черен пипер зърна
1 дафинов лист
2 зърна бахар
3-4 глави лук
зехтин или олио
100 г течна готварска сметана

За марината:
150 мл червено вино
50 мл водка
2 с.л. ябълков оцет
млян черен пипер
чубрица
мащерка

Начин на приготвяне:
Месото, почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист, накъсан на три, зърната бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризми като от време на време го обръщаме. Лука нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го със зехтин и сипваме още малко в тавата. Маринатата изсипваме също в тава и добавяме чаша вода. Добавяме чубрица. Плътно завиваме тавата с фолио и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса. Той се приготвя, като лука от тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото. Поднасяме филийки от месото с гарнитура по желание и сервираме сосиера със соса за месото или пък го поливаме в чинията.

Печен бут с пушено сирене и горчица

Необходими продукти:
800 г свински бут без кост
150 г пушено сирене
4 с.л. горчица
2 с.л. захар
4 с.л. вода
масло
сол
черен пипер
кимион
чесън на прах

Начин на приготвяне:
Захарта се карамелизира в подходящ съд на котлона. Добавят се водата и малко масло и се оставя да заври. Бутът се реже на тънки порции, без да се стига до края с ножа. Те се посоляват и натъркват с подправките. Оставят се да престоят половин час. След това се намазват първо с горчицата, а след това с карамеления сос. Във всеки разрез се поставя по едно парче топено сирене. Месото се притиска плътно, за да се събере в едно цяло, увива се в готварско фолио и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна час и половина. След това фолиото се отстранява и се допича, докато получи хрупкава златиста коричка. Поднася се в плато върху картофено пюре. Може да се гарнира и с варен ориз със зеленчуци, както и със зелена салата.

Задушен свински бут

Необходими продукти:
2 кг свиски бут
200 г бекон
2 дафинови листа
1 стрък розмарин
2 стръка риган
6 листа салвия
6 с.л.олио
1 с.л. зеленчуков бульон
1 ч.л. черен пипер млян
1 ч.л. сол
800 г домати
300 г моркови
200 мл бяло вино
2 лимона
4 скилидки чесън
2 глави лук

Начин на приготвяне:
Овкусете месото със сол и черен пипер и запържете леко от всички страни. Извадете го и в същата мазнина добавете нарязания на парченца бекон и запържете, след това добавяйте последователно ситно нарязания лук, чесъна, морковите и обелените и нарязани домати. Върнете обратно месото, сложете кората от 1 лимон и сока от двата лимона. Налейте виното, бульона и подправките. Печете във фурна на 160 градуса около 1,5-2 часа, в зависимост от месото, като от време на време го поливате с получения сос. Сервирайте нарязано на филийки.

Бут с картофи в гювеч

Необходими продукти:
1 кг свински бут
800 г картофи
5 червени чушки, печени
5 големи гъби
2 връзки пресен лук
1 глава стар лук
1/2 буркан белени домати
1 с.л. зеленчукова подправка
3 скилидки чесън
чубрица
магданоз
червен пипер
черен пипер
сол
олио

Начин на приготвяне:
Нарежете свинския бут на големи хапки или жулиени. Картофите нарежете на кубчета, лука – на едро, гъбите – на ивици. Червените печени чушки нарежете на кубчета. Сипете олио в гювеча и прибавете месото, поръсете с подправките и хубаво разбъркайте. После прибавете лука, картофите, гъбите и чушките. Разбъркайте отново и поръсете с още малко от подправките. Добавете белените домати и малко вода. Обелете скилидките чесън и поставете отгоре със ситно нарязан магданоз. Сложете гювеча във фурната и печете на умерена температура около час и половина.

Свинско роле

Необходими продукти:
1 кг свинско месо от бут или врат
За маринатата
200 мл червено вино
100 г мед
50 мл ракия
сол, черен пипер
За плънката
2-3 кисели краставички
2-3 гъби
2 яйца, твърдо сварени
100 г бекон
100 г кашкавал или топено сирене
черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Нарежете свинското на 4 пържоли и ги начукайте хубаво на тънко, като ги посолите и добавите черен пипер. Подредете ги в тава и ги залейте с маринатата, приготвена от смесените вино, ракия, мед, малко сол и черен пипер. Оставете да престоят 4 часа, като покриете тавата. В малко олио запържете нарязаните гъби и бекона. Овкусете ги със сол и червен пипер. Краставичките нарежете на ленти, както и кашкавала. По средата на всяка пържола наредете по дължина краставички, кашкавал, сварени яйца и гъби с бекон. Завийте на роле и стегнете с дебел конец. Подредете ролцата в тава, застлана с алуминиево фолио, леко намазнено. Сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 45 минути, като ги обръщате от време на време. Преди сервиране разрежете на филийки.

Пълнен бут

Необходими продукти:
1 обезкостено свинско бутче (около 2 кг)
4 с.л. краве масло
1 каф. ч. олио
1 глава лук
2 моркова
2 твърдо сварени яйца
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. стрита чубрица
1/2 ч.л. смлян черен пипер
2 кисели краставички
2-3 дафинови листа

Начин на приготвяне:
Начукайте обезкостеното бутче с дървен чук. С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънката. Тя се приготвя по следния начин: в 2 с.л. разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови (отделете няколко парченца за шпиковането). Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца – нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. Сложете плънката в месото и зашийте отвора с попарен бял (за да се вижда) конец. Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло. Шпиковайте го с парченцата морков. Отгоре поръсете черен пипер и натрошените дафинови листа. Печете напълненото бутче отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете градусите. През десетина минути обливайте месото с по една кафена чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна. Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.