Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

Мигел Диас-Канел , новият президент на Куба

Кубинският парламент избра днес Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, което сложи край на близо 60-годишното управление на братята Кастро, предаде Франс прес.

Вчера Диас-Канел бе посочен като единствен кандидат да замени Раул Кастро на поста председател на Държавния съвет. Резултатът от гласуването бе обявен днес.

За 57-годишния цивилен, който досега беше първи заместник-председател на Държавния съвет, са гласували 603 от 604 депутати, потвърди пред парламента председателката на Централната избирателна комисия Алина Балсейро.

Информацията вече бе съобщена малко по-рано от държавните медии.

Диас-Канел бе избран за заместник на Раул Кастро през 2013 година, припомня Франс прес. Издигнал се постепенно в системата, той обикновено запазваше дискретност и не привличаше голямо внимание в сравнение с 86-годишния президент. Новият кубински президент ще трябва да извърши исторически преход след близо 60-годишното управление на братята Раул и Фидел Кастро. По време на революцията от 1959 г. Диас-Канел още не е бил роден, отбелязва Франс прес.

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значимост в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален лидер и високопоставен кадър на управляващата Кубинска комунистическа партия. Общо в 31-членният Държавен съвет на Куба ще бъдат включени 13 нови лица, както се очакваше.

След революцията от 1959 г. до 2006 г. Куба беше управлявана от Фидел Кастро, който успя да устои на враждебността на Съединените щати въпреки разпадането на Съветския съюз. След като пое властта от брат си, Раул Кастро започна поредица от някога немислими реформи, като отварянето на икономиката за частна инициатива и сближаването със САЩ.

Досегашният кубински президент ще запази функциите си на генерален секретар на влиятелната комунистическа партия до 2021 г., когато трябва да бъде на 90 години.

Очаква се през идните дни да бъдат назначени министрите в новото правителство.

Коментари

Задължително поле