Купуваме по-скъпи апартаменти в София

Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот.

Средната цена на квадратен метър нарасна с 2,7% за година

Търсят по-голямо пространство

Активността на имотния пазар е по-голяма и от тази преди пандемията

Цената на купените апартаменти в София през 2021 г. е средно 109 530 евро, при 100 260 евро за миналата година, показват данни на брокери на имоти. В това увеличение виждаме както отражението на вдигането на цените на км. метър, така и промяната в структурата на купените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

Средната цена на апартаментите в София достигна 1150 евро/кв.м, при 1120 евро/кв.м преди началото на пандемията през 2020 г. Това представлява ръст от 2,7%, показват данни на една от компаниите на пазара.
След успешната 2020 г., в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, 2021 г. е още по-добра по отношение на жилищния пазар в София. Растящ брой на сделките, засилено търсене и повишаване на цените са характерни за месеците от началото на годината.

„Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира експертът Полина Стойкова.

Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди.

Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на криза.

Наличното ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда продължават да влияят положително на жилищния пазар.

Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от сделките с жилища в столицата, казват брокери. Много сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството изборът на апартаменти в новата сграда става по-ограничен. Освен това цените на жилищата в ранен етап от строителството са по-ниски.

С 20% повече сделки

Жилищата са рекордно достъпни

Лихвите остават ниски

Жилищният пазар продължава своя възходящ цикъл на развитие.

Жилищата в София остават изключително достъпни спрямо доходите на хората, казаха брокери на имоти. Коефициентът на достъпност е 1,13, което означава, че за покупката на 1 кв. метър жилищна площ в София са необходими 1,13 средни заплати за града. Достъпността на жилищата остава на нивото от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и доходите на хората. Същевременно имотите са много по-достъпни спрямо 2009 г., когато за покупката на 1 кв. метър жилище бяха необходими 3,4 средни заплати.

Лихвените проценти по жилищните кредити в левове, които са основната част от теглените ипотечни заеми, остават на изключително ниски нива. Това прави покупката на имот много по-лесна и за хората, които нямат налични необходимите за сделката пари.

Реално сключените сделки с имоти в София през 2021 г. са с над 20% повече спрямо 2020 г. и с над 10% повече спрямо 2019 г., казаха брокери на имоти. Това показва, че жилищният пазар не само, че е наваксал и се е възстановил от пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.

В допълнение на активното сключване на сделки имаме и вписване на сключени по-рано сделки за жилища в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията за регистрираните сделки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти