Левон Хампарцумян - Банкер №1 в ЦИЕ

Председателят на управителния съвет на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян бе обявен за главен изпълнителен директор на годината за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Общността на независимите държави (ОНД). Това се случи преди дни по време на годишните Европейски банкови награди на международното финансово издание EMEA Finance.

За да получи високото отличие, главният изпълнителен директор трябва година след година да е допринасял за растежа и иновациите в институцията, която той ръководи. Наред с това банкер №1 в ЦИЕ трябва да е човек, който вдъхновява хората, като ги ръководи така, че да бъдат най-добрите на пазара. Според престижното финансово издание EMEA Finance Хампарцумян е успял да го постигне.

Това е поредната награда, която Левон получава за професионализма си. Той е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stalla della Solidarietѕ Italiana) и получава титлата комендаторе от президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2015 г. Хампарцумян е удостоен с Голям сребърен почетен знак за заслуги към Република Австрия.

През 2007 г. фондация „Атанас Буров” му връчва приза „Буров” за банково управление. Левон е обявяван два пъти за Банкер на годината - от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник „Банкеръ” през 2007 г. През 2012 г. списание “Мениджър” му връчи приза за Мениджър на годината.

Той е на мнение, че успехът никога не идва случайно. „Той винаги е плод на организирани усилия, мотивация и подготовка. Когато човек е в баланс със себе си, всички други неща се получават. Разсъдъкът му е на място, взема по-адекватни решения”, казва банкерът.

По образование Левон е дипломиран инженер-химик. През годините професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. През 1997 г. е избран за почетен консул на Канада в София. В периода 1999-2001 г. той бе последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

През 2001 г. Хампарцумян е избран за главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк. Той е член на управителния съвет на БОРИКА. Член е и на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, като в периода април 2005 - април 2008 г. и април 2011 - април 2015 г. е председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Членува в борда на Българския форум на бизнес лидерите и на управителния съвет на Института за пазарна икономикa.

Според Левон всеки проблем има решение: „Ако не намирате решение, значи това не е проблем, а е факт, с който трябва да се съобразявате.”

Когато млади хора го питат в какво да инвестират парите си, Левон винаги отговаря с усмивка. „В младостта си. Гледай си живота, докато си млад. Развивай се, учи чужди езици и нови неща. Така ще можеш да видиш други държави с различни култури, да се обогатиш и да си намериш интересна, добра и по-добре платена работа”, съветва банкерът.

От 2015 г. е председател на Обществения съвет на TELUS International, а от 2017 г. е и член на Почетния тръст на фондация „Международна награда на херцога на Единбург - България”. В периода 2008-2012 г. е председател на Настоятелството на СУ „Свети Климент Охридски”.

Освен опитен финансист Хампарцумян има и интересен личен живот. Корените на рода му са в Истанбул. Дядо му се установява в България и има фабрики за масло край Карлово. Леля му избягва през 1947 г., след национализацията, в Бейрут, а оттам отива в Канада.

Хампарцумян има брат, мениджър в световноизвестна компания за компютърни мрежи. Женен е 3 пъти, като настоящата му съпруга носи името Мариана и с нея се запознават, докато работят заедно. Банкерът има дъщеря Румяна от първия си брак.

Левон има множество хобита. Основното от тях е фотографията, с която се занимава активно от години. Определя себе си като напреднал любител фотограф. Други любими занимания са да пътува, хубавите компютърни системи, кулинарията и книгите. Харесва автори като Фредерик Форсайт, Греъм Грийн, Съмърсет Моъм.

 

Най-добрият банкер сред кулинарите

Левон Хампарцумян е най-добрият кулинар сред банкерите и най-добрият банкер сред кулинарите.

Той е двукратен победител в кулинарния риалити формат “Черешката на тортата”. По време на излъчването на формата клиентите звънели в колцентъра на банката да питат за рецептите, които Хампарцумян приготвил.

Любител е на фюжън кухнята и често експериментира, създавайки иновативни и понякога шокиращо интересни ястия. Например един от специалитетите му, които събират очите на гостите му, е прекрасният десерт от ягоди с черен пипер и балсамова редукция.

Обича градинарството. В градината си почива и релаксира.

 

За него

Отговаря на всички критерии за наградата

Левон Хампарцумян със сигурност отговаря на всички критерии за банкер на годината на Централна и Източна Европа. Горди сме да го отличим като главен изпълнителен директор на годината в Европейските банкови награди за 2016 г.

Кристофър Мур, издател и изпълнителен директор на EMEA Finance

 

Силен, амбициозен и успешен лидер

Левон е преди всичко много близък приятел. Тъй като по образование е инженер-химик, а по професия банкер, се очаква да е много скучен и сух човек. Само че Левон е всичко друго, но не и скучен. Позитивен, енергичен, духовит, той умее да създава усещане у околните хора за лекота и спокойствие. През годините обаче разбрах, че Левон е много силен, амбициозен, способен и успешен лидер, който преследва и постига целите си по свой начин. Както в професията си, така и в хобитата си Левон се раздава и мога спокойно да кажа от опит, че готвенето му, фотографията и градинарството му са си направо професионални.

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България

 

Един от най-опитните търговски банкери в Източна Европа

Левон Хампарцумян е един от най-опитните търговски банкери в Източна Европа. Като такъв той играе много важна роля за развитието на банковия и частния сектор в България.

Владимир Каролев, финансист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети