Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Откриха тялото на 16-годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав

Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Създават дежурен център по катастрофите До 20 дни стават ясни правилата за работа на поредната структура за безопасност на пътя

Велико Търново даде старт на национална дискусия за 140-годишнината на българска дипломация

Облагане при проектиране на нов завод

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Чешките синдикати: Автомобили на „Шкода“ ще се произвеждат или в България, или в Турция

Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Леки ястия с тиквички

Тиквичките са едни от най-обичаните зеленчуци в пролетната и лятната кухня. Приготвят се бързо и лесно, не тежат на стомаха, дори и да са пържени. От тях се приготвят супи, салати, предястия и основни блюда, стават и за вегетарианци, и за месоядци. Младите зелени тиквички съдържат само 16 калории в 100 грама, полезни са за очите, сърцето, костите и при режим на отслабване. Тиквички с ориз е класика в жанра, също и мусака с тиквички, както и пълнени тиквички с кайма и ориз. Тези ястия отдавна присъстват в нашата национална кухня.

 

Хрупкави тиквички по гръцки

Необходими продукти:
3 тиквички
1 с.л. бяло брашно
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. царевично брашно
1 ч.ч. кисело мляко
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на възможно най, най-тънки ленти. Много лесно става с белачката за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което сложете нарязаните тиквички. Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така, докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави. Сложете капака и разтърсете тенджерата добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно. След това ги изпържете от двете страни в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио. Наредете ги в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Трябва да ги сервирате веднага, в противен случай ще се отпуснат и ще се превърнат в обикновени пържени тиквички. За соса, с който ще ги сервирате, счукайте скилидките чесън заедно с 1 каф.л. сол. Към тях добавете нарязания копър и разбъркайте. Накрая добавете киселото мляко и отново разбъркайте добре.

 

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти:
2 ч.ч. тиквички, настъргани и отцедени много добре
1 шепа пресни зелени подправки – магданоз, копър, мента, нарязани
1 стрък зелен лук, нарязан
1/4 ч.ч. сирене фета, натрошено
1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Смесете тиквичките с подправките, зеления лук, сиренето, брашното, яйцето, сол и пипер на вкус. Сгорещете олиото в тиган за пържене. Сложете по 1 с.л. от сместа с тиквичките в тигана и пържете до златисто-кафяво от двете страни – по около 4 мин. от всяка.

 

Гръцка мусака

Необходими продукти:
500 г кайма (телешка, агнешка, смес)
400 мл млени домати
1 с.л. захар
2-3 патладжана
2 картофа
1 глава лук
1 кубче телешки бульон
1/2 ч.ч. червено вино
подправки: сух риган, индийско орехче, канела, червен пипер, черен пипер, сол
зехтин
галета

За заливката:
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
100 г крема сирене
малко фета сирене (по желание)

Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на тънки ленти и ги посоляваме. Оставяме ги 30 минути да се отцедят. През това време нарязваме лука на ситно и го запържваме в тиган, докато стане прозрачен. Прибавяме каймата и пържим, докато се запържи добре. Овкусяваме с подправките, които са на вкус, като може да ползвате лют или сладък червен пипер. Добавете виното и оставете да изври, а след това прибавете млените домати и захарта. Прибавете и бульона, и ако е необходимо – малко вода. Оставете ястието да звари, а след  това намалете и оставете да къкри, докато водата от доматите не изври и получим гъст сос. Докато сосът ври, запечете патладжаните в тавичка на фурната с малко зехтин за няколко минути, а картофите – измити, обелени и нарязани на тънки шайби – бланширайте за няколко минути във вряла вода. В тавичка сложете малко зехтин и половината от картофите, а отгоре половината от патладжаните. Отгоре разпределете каймата и завършете отново с ред патладжани и ред картофи. Подправете с щипка сол между пластовете. Върху вторите картофи поръсете 1-2 супени лъжици галета и малко зехтин и сложете във фурната да се пече на 200 градуса. През това време пригответе заливката. В купа разбийте яйцата с киселото мляко и брашнто, а после добавете и кремата сирене. Може да добавите и малко фета по желание. Извадете заврялото ястие, залейте го, намалете фурната на 180 градуса и пъхнете да се допече още 40 минути.

 

Пълнени тиквички по италиански

Необходими продукти:
2 големи тиквички
1 с.л. пармезан
1 с.л. нарязан магданоз
1 щипка босилек
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
сол
1 с.л. заквасена сметана
сирене
домати
масло

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на колелца с дебелина десетина сантиметра. С лъжица ги издълбайте, за да се получи кошница, а средата запазете. Посолете тиквичките и ги натъркайте с чесън. В малко олио запържете нарязаните лук и чесън и средата на тиквичките, нарязана ситно. Добавете нарязаните домати и подправките, след което продължете да пържите, докато се изпари сокът от доматите. В охладената смес добавете пармезан и заквасена сметана. Подредете тиквичките в тава, която предварително сте намазали с масло, напълнете ги с плънката и печете 15 минути на 180 градуса. Поднесеге ги украсени с магданоз.

 

Палачинки с тиквички

Необходими продукти:
3 тиквички
1 ч.ч. прясно мляко
14 с.л. брашно
4 яйца
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио

 

За плънката:
200 г сирене
10 сушени доматчета
4 скилидки чесън
1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата, заедно с прясното мляко, след което малко по малко добавяте брашното и бакпулвера, като разбърквате с вилица или тел за разбиване. Измивате тиквичките, почиствате ги, настъргвате ги и заедно с 1/2 ч.л. сол ги добавяте към сместа. Намажете дъното на плосък тиган с част от мазнината и загрейте добре. Сложете от сместа с лъжица на няколко места в тигана и загладете, така че цялата повърхност на тигана да се покрие с тънък слой от сместа. Печете за по 2-3 минути от двете страни, докато палачинката придобие апетитен златист загар. Готовите палачинки може да завиете със смес по ваш избор. В тази рецепта натрошеното сирене се разбърква с нарязаните на ситно сушени домати и копър и се добавят счуканите скилидки чесън.

 

Огретен от тиквички

Необходими продукти:
2 тиквички
5 яйца
1 морков
7-8 маслини без костилки
1/2 авокадо (по желание)
копър и други подправки на вкус
масло

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната. Намажете дъното на тавичка с масло. Рендосайте тиквичките и моркова. Смесете зеленчуците с маслините, копъра, яйцата и подправки на вкус. Изсипете в тавичката и печете около 40 мин. Поднесете с нарязано авокадо по желание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.