Летящи таксита тръгват в Дубай (инфографика)

Едноместен дрон с автопилот ще вози клиентите

Дубай обяви революционна инициатива, която предвижда флотилия от летящи безпилотни таксита да обслужва клиенти в емирството, предаде Си Ен Ен.

Началото на проекта е планирано за юли т.г., като предстои транспортните власти да уточнят каква ще бъде цената на едно пътуване.

Дронът с товароподемност до 100 кг е едноместен и клиентът сам избира дестинацията си и дава команда за полет, след като седне в кабината. Машината лети с помощта на четири двойни перки, задвижвани от 8 електромотора, които се захранват от акумулаторна батерия, способна да издържа до 23 минути. За това време таксито може да прелети около 50 км.

Дронът е дело на китайската фирма ЕХанг и носи нейното име. “Предлагаме безопасно и енергийно ефективно решение на многото предизвикателства, пред които днес е изправена транспортната индустрия”, заявява основателят и изпълнителен директор на компанията Хучжъ Ху. Миналата година той представи изобретението си за първи път на авиошоу в Лас Вегас.

Движението на летящите таксита, чийто полет ще продължава до половин час, ще се следи дистанционно от наземна контролна зала.

Точните детайли за логистиката на футуристичния проект все още не се разкриват, но транспортните власти се надяват делът на безпилотните превози (наземни и въздушни) да достигне една четвърт от всички пътувания в Дубай до

2030 г.

“Харесва ли ви или не, автоматизираните пътнически дронове ще станат реалност”, коментира американският експерт Рос Еймър. “Това е бъдещето. Имаме технологията и време тази възможност да се превърне в реалност”, допълва той.

22-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии