Лиъм Нийсън: Секс символ на 65? Защо не

Звездата участва в биографична драма за легендарен агент на ФБР

Аз започнах като боксьор и имам отношение към физическите роли. Бях приличен боксьор, но в никакакъв случай не бях нещо специално

 

Сценарият на филма за Марк Фелт ми напомни за моето израстване в размирния Белфаст. В мен отново изплува онова усещане, което се поражда, когато осъзнаеш, че не знаеш на кого да вярваш

Да снимаш екшъни е невероятно забавно. Преследванията, побоищата, каскадите, експлозиите – това е невероятен купон. Като детска игра за пораснали. Трябва да кажа, че се чувствам невероятен късметлия, че толкова много хора искат да участвам в техните екшън проекти, а и ми предлагат много пари

На 65 години Лиъм Нийсън е в топ форма - в очите му се чете едновременно тъга и увереност, движенията му са елегантни и внушителни, присъствието му продължава да зарежда пространството с електричество, а кариерата му носи аромата, опиата и апетита за още завоевания.

Нийсън притежава една от най-интригуващите актьорски траектории в света на седмото изкуство. Той се прослави като централен драматичен изпълнител в сериозни исторически фрески, премина плавно на територията на поддържащите роли в епични приключенски и фентъзи мегапродукции, а преди 10 години неочаквано дори и за него превзе на абордаж боледуващия екшън жанр и оттогава култивира образа на суров екранен алфа-мъжкар

Преходът от “Списъкът на Шиндлер” през “Небесно царство” до “Твърде лично” оформя впечатляваща професионална арка. Нийсън е един от малкото актьори в англоезичния свят, които са в състояние да се наложат като водещи екшън звезди след 55-годишна възраст. Днес той се придвижва в света на експлозиите, преследванията, пребиванията на лоши и коравите заплахи за ритане на задници, като някаква аристократична версия на Ван Дам и Сегал. Нийсън обогати и уплътни жанра на престрелките и тупалките с пълнокръвна, триизмерна актьорска техника.

За целите на един от новите филми, в които участва – биографичната драма Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House – той реши да се завърне към сериозната страна на актьорското майсторство.

- Мистър Нийсън, как успяхте да уловите и предадете есенцията на Марк Фелт – легендарния агент на ФБР, който играете в новия си филм?

- За Марк Фелт са писани много неща, но не всичко дава възможност да се надникне дълбоко в характера на този толкова необикновен човек. За да се подготвя за ролята, аз използвах помощта на специален асистент по проучването. В сайтове за видеосподеляне като YouTube също има много интересни неща, свързани с Фелт. За мен наистина беше важно да проведа сериозно изследване, за да мога да се превъплътя в образа с необходимата доза увереност, ерудиция и автентичност.

- Филмът за Фелт представлява и пътуване през интересни времена от американската история като аферата Уотъргейт. Беше ли ви интересно да се върнете в миналото с този проект?

- О, да. Абсолютно – в процеса на проучване аз стъпих в дълбочината на историческия период и усетих размаха на събитията. Тази история за подмолни игри и интриги в света на политиката, ФБР и другите специални служби ми напомни за моето израстване в размирния Белфаст. В мен отново изплува онова усещане, което се поражда, когато осъзнаеш, че не знаеш на кого да вярваш. Властта лъже, фигурите на авторитета, облечени в институционално влияние, се оказват само лицата на една фалшива фасада. Държавниците мислят, че са над закона – какъвто е случая с Ричард Никсън, който разглеждаме и във филма.

- Водихте ли разговори с дъщерята на Марк, Джоан, която е изиграна във филма от младата и обещаваща актриса Майка Монро?

- Аз не, но Питър – режисьорът на филма – се срещна с нея. Интересът към историята се зародил в съзнанието на Питър именно след като един път той попаднал на интервю с нея за “Венити феър”. Тогава той дори се срещнал със самия Марк Фелт, който тогава вече бил на преклонна възраст – над 90-годишен.

- Имаше ли нещо, което Ви изненада в образа на Марк Фелт?

- Изненада ме неговата отдаденост на семейството – привързаността му към съпругата и дъщеря му. Също така и умението, с което той и колегите му са успявали да разделят работата си, да сортират случаите, да подходят към тях трезво, професионално и с внимание към детайла. Фелт се е гордял с наследството, с Хувър, с ФБР. Службите са атакувани постоянно, в много случаи напълно заслужено, но аз искам да вярвам, че в крайна сметка те пазят нашата сигурност.

- Трудно беше да изиграете реална историческа фигура с такъв героичен ореол?

- Не исках да го представям като герой във всяка ситуация. Нямах намерението да представям персонажа като 100% положителен и романтичен. Той е бил много амбициозен човек. Бил е известен във ФБР с прякора “Торпедото”, който сигнализирал неговата воля да премине през всяка ситуация, за да напредне и да излезе победител. Мисля, че след смъртта на Хувър той е изпитал известна горчивина от обстоятелството, че колегите му го пренебрегват и не го правят новия шеф на ФБР. Всички тези детайли ме мотивирах да се опитам да изградя един пълнокръвен и нюансиран персонаж, а не просто едноизмерен супергерой.

- През последните няколко години претърпяхте драматична актьорска трансформация и се превърнахте в една от най-горещите екшън звезди на планетата. Как гледате на новата си експлозивна репутация?

- Да снимаш екшън и невероятно забавно. Преследванията, побоищата, каскадите, експлозиите – това е невероятен купон. Като детска игра за пораснали. Трябва да кажа, че се чувствам невероятен късметлия, че толкова много хора искат да участвам в техните екшън проекти, а и ми предлагат много пари. Никога не съм се взимал твърде сериозно като актьор. Не съм от онези изпълнители, които на всяка цена копнеят да играят Хамлет и Крал Лир.

Освен това аз започнах като боксьор и имам отношение към физическите роли. Бях приличен боксьор, но в никакъв случай не бях нещо специално. Нямах потенциала, морала и дисциплината да стана велик атлет. Но имах достатъчно дисциплина и мотивация да ставам рано четири дни седмично и да тренирам с приятели в продължение на два часа и половина. И нека ви кажа – това бяха тежки и корави тренировки, които ми дадоха много и сега ми помагат в екшън ролите. И до днес тренирам редовно и гледам да съм във форма.

- Редовно попадате в списъци на престижни списания за най-секси мъже на планетата. Какво е отношението Ви към подобни класации?

- Винаги се лаская, но никога не ги взимам насериозно. Не бих се определил като секс символ. На моите години смятам, че съм с изтекъл срок на годност в това отношение. От друга страна гледам да съм във форма, спортувам и нямам нищо против да попадам в такива класации. Със сигурност не протестирам. Секс символ на 65? Защо не.

Коментари

Задължително поле