„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Лов по време на чума

На изгрев в съботния августовски ден равнината Златия прилича на огромна тепсия, преляла от масиви с царевица и слънчогледи. Слънцето калайдисва ниви и пътища с още мътната си светлина и нагрети от първите лъчи в тревите пеят разбудени пъдпъдъци.

А после из стърнищата гръмват пушки и екват викове „Наслука” … 10 август е празничен ден за близо 150 000 ловци в България, които откриват новия си сезон. За пръв път от години обаче празникът и стрелбата не са в цялата страна. В много райони цари тишина, сякаш са окупирани от сини каски, които не дават на никой с пушка да припари в ниви и ливади.

Покоят из ловните полета обаче не е заради миротворци или блокади на вегани, а заради плъзналата от седмици африканска чума по свинете. В териториите, където заразата е покосила вече глигани и прасета в селските дворове, ловът е забранен и стотици ловци, готвили се от месеци за паметния ден, са оклюмали и нервни сякаш те са засегнати от вируса. Затова дни преди заветната дата мнозина от лишените от любимото хоби са развили трескава дипломатическа дейност. Уговаряли са приятели, познати и непознати от незасегнатите от ембаргото райони да ги поканят на гости, та поне веднъж да гръмнат или само да помиришат барута.

Една от гостоприемните дружинки, приютили изтормозени от забраната стрелци, е втора ловна дружинка на град Вълчедръм – столицата на равнината Златия. Шестима гости заедно с 14 местни авджии, сред които и две дами Роза и Бистра, още в зори са поели по стърнища в търсене на дребните птичета. Кучетата Дея и Тайра стръвно кръстосват из тревите и вдигат сънените още пъдпъдъчи фамилии.

Старт на сезона с първи изстрел и паднал пъдпъдък дава Стефан Трайков, а след него загърмяват и останалите. Усетили настъпващата жега от слънцето и от оловото в цевите, пъдпъдъците се снишават в туфите с балур, прибягват между откосите слама и търсят спасение в гъстите и непревзимаеми от ловци и кучета ниви с царевица и слънчоглед. Които не успеят, увисват на коланите на стрелците.

Младият ловец Пламен Тотин е сред най-добрите стрелци в цялата страна

За близо три часа обходи и стрелба като на фронтова линия първият ловен ден приключва. Най-добър стрелец се оказва 26 годишният Пламен Тотин – само с шест години стаж с пушката, но носител на куп награди в областни и национални турнири по стрелба. В торбата му са се кротнали 15 пъдпъдъка – точно колкото е нормата за всеки ловец… Останалите не са я достигнали – кой поради липса на късмет, кой поради лош мерник.

Всички обаче са доволни и щастливи, защото са видели изгрева над пълната със зърно равнината, вдишали са мириса на треви и билки и са разменили шеги с крачещите до тях приятели. Което е голямата магия и радост на лова, откакто свят светува.

„Първият ловен ден мина много добре! Слуката е по-голяма от други години. Пъдпъдък има достатъчно заради дъждовете и добрата реколта по нивите”, казва шефът на дружинката Борислав Цанин. Краят на стрелбата обаче не е край на празника, а само загрявка за следващите приключения, около трапезите.

Ветеранът Иван Чернев с помощници подготвя отстреляните птички за скарата

Във вилата на втора дружинка недалеч от река Цибрица скарите задимяват, а доайенът на четата бай Иван Чернев се заема с почистването на пъдпъдъците, които ще се превърнат във вкусни хапки.

„Пъдпъдъкът е прасето на дружинките в равнината. При нас това е големият лов. Диви свине ловуваме малко, защото след прибирането на царевиците те се оттеглят към Балкана!”, казва ветеранът. Призракът на чумата обаче тревожи и ловците от Златията. Заради опасната зараза те вече са изклали домашните си свине и редом с пъдпъдъците на скарата задимяват и свински пържоли.

„Забрана за лов заради африканската чума по свинете е наложена в 11 ловностопански района в областите Видин, Монтана и Враца – шест от тях са във Видинско, 4 в Ломско и един в държавния дивечовъден участък „Дъбника” в Горско стопанство Враца”, казва Иван Николов – експерт по лова в Регионалната дирекция по горите в Берковица.

Добрата новина е, че сред отстреляните от края на юли до 4 август 10 диви свине в Североозапада нито една досега не е дала положителен резултат за чума.

„Поредната грешка на държавата е забраната за лов в районите с чума по свинете. Вместо ловците да участват в намаляването на дивите стада, те бездействат. Със смешни огради и безумни заповеди заразата няма да бъде спряна!”, недоволстват лишените от излети ловци. И предлагат почти като наемни войници пушките и опита си за лов в други, непревзети от чумата територии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.