Любимите рецепти на Мариана Маринова - Мисис България 2007

Притежателката на конкурса “Мис Силикон” има нов проект за жените, страдащи заради външния си вид

Мариана Маринова е носителка на титлата Мисис България 2007, телевизионна водеща, модел, организатор на конкурси за красота, между които беше и “Мис Силикон”. Тази есен я гледахме в риалити формата “Фермата: Нов свят” по бТВ, където тя започна участието си в отбора на богатите.

Малко след излизането си от “Фермата” Мариана обяви най-новото си начинание. В момента тя се е посветила на много интересна социална кауза, която има идея да превърне и във видеопроект. Накратко я е нарекла #beautytherapy или терапия чрез красота. Проучване показва, че голям процент от българките не се чувстват красиви или уверени от начина, по който изглеждат. Голяма част от тях дори упрекват външния си вид за неуспехите в личния и професионалния си живот. Много жени смятат, че неуспехите с партньорите им се дължат на липсата на самочувствие заради начина, по който изглеждат.

“Ние не можем да отговорим 100 процента на очакванията на другите и не е нужно да покриваме на всяка цена критериите за красота днес. Знам, че външноста не е водещото, но също така знам, че ако не се чувстваме добре в кожата си, няма как да бъдем уверени в живота. С тази кампания искаме да върнем увереността в жените”, казва Мариана.

Beauty Therapy ще има за цел да промени не само външния вид на четири българки, но и тяхното самочувстие и усещане. Мисис България ще търси най-трогателните истории на жени, които не харесват външния си вид и обвиняват него за житейските си неуспехи, и ще ги подложи на пълна промяна с помощта на специалисти. Ментори в проекта ще дават важна насока на жените по отношение на личностното развитие и усещане.

 

Пълнена пуйка с ориз и ябълки

Необходими продукти:

1 пуйка около 5 кг, 2 ч. ч. ориз, 300 г. нарязани гъби, 1-2 глави лук, 4 ябълки

За маринатата:

500 г. заквасена сметана (или кисело мляко)

4-5 скилидки намачкан с преса чесън, сол и черен пипер на вкус, други подправки по избор

Начин на приготвяне:

Направете сос от сметаната, чесъна и избраните подправки. С него намажете пуйката и я приберете в хладилника за 10-12 часа. Сварете ориза до готовност, изпържете заедно нарязаните гъби и лук, ябълките измийте, обелете и нарежете на едри парчета. Смесете всички продукти и с получената плънка напълнете не много плътно маринованата пуйка. Зашийте я. След това намажете с олио, сложете в дълбока форма и налейте малко вода или бульон. Надупчете кожата с помощта на клечка за зъби. Поставете във фурната, покрийте с фолио и печете на 200 градуса в продължение на 30 минути. След това намалете градусите до 180 и оставете ястието да се пече още 2,5-3 часа. Времето на печене се определя по следния начин: по 45 минути на всеки килограм + 30 допълнителни минути. На всеки 20 минути продупчвайте пуйката с вилица по гърдите и бутчетата и поливайте с мазнината, която се отделя. 30-40 минути преди да е напълно готова пуйката, махнете фолиото, за да може да се запече и да се образува апетитна коричка.

 

Салата с авокадо, домати и краставици

Необходими продукти:

2-3 домата

1 краставица

2 бр. авокадо

1/2 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз (или кориандър)

За дресинга:

2 с. л. зехтин

2 с. л. прясно изцеден лимонов сок

1 каф. л. сол

черен пипер

 

Греяно вино

Необходими продукти:

1 бутилка сухо червено вино

1 портокал

2 пръчици канела

5 зърна карамфил

1 дафинов лист, накъсан

1/2 индийско орехче на прах

1/3 ч. ч. захар

1/4 ч. ч. бренди или ликьор от портокал (по желание)

Начин на приготвяне:

От кората на портокалите нарежете 1-2 тънки ивици. Портокалът се срязва на две половини и върху едната набодете карамфила. Налейте виното в тенджера и поставете на слаб огън. Вътре сложете половинката от портокала с карамфила, лентите от кората, пръчките канела, индийското орехче, дафиновия лист и малко сок от другата половинка от портокала. Когато виното се затопли, добавете захарта и разбъркайте, за да се разтопи. Не позволявайте на виното да започне да кипи! Ако се появи бяла пара, намалете температурата и продължете да бъркате. Виното може да се затопля 10-15 минути, но някои го оставят на слаб огън дълго време (30-45 минути). Най-добре е да опитвате по малко в течение на готвенето. Ако използвате бренди или ликьор от портокал, добавете ги веднага след като махнете виното от огъня. Прецедете и сервирайте горещо в чаши за вино или за чай. Украсете с нарязан портокал на полумесечинки. В чашата може да се добави и пръчка канела за по-силен аромат.

 

Риба тон с горчица

Необходими продукти:

6 шайби риба тон

3 с. л. олио

2 с. л. горчица

1 малка сметана за готвене

лимонов сок на вкус

накълцан магданоз

черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Рибата се посолява и се нарежда в тавичка. Смесва се горчицата с лимоновия сок, сметаната и магданоза. Подправя се със сол и черен пипер. С така приготвения сос се залива рибата, а отгоре се напръсква с олио. Пече се около 30 мин. на умерена фурна. Поднася се с гарнитура от варени картофи. Горчицата придава невероятна коричка на така приготвената печена риба тон.

Коментари

Задължително поле