Магава - Плъхът-герой

За първи път в историята огромен плъх е обявен за животно-герой и отличен със златен медал за доблест. Британската Организация за подкрепа на домашни любимци и собственици в беда PDSA присъди най-високото си отличие на Магава, който е спасил от осакатяване и дори смърт поне 67 души при работата си в Камбоджа. Плъхът открива безпогрешно противопехотни мини, заровени в земята.

Под първите лъчи на тропическото слънце гигантският плъх Магава потегля, заедно с партньорката си по разминиране Со Мален. Предстои му много работа до 10 сутринта, когато трудовият му ден на търсач на противопехотни мини приключва.

Гризачът недовижда, но пък обонянието му е толкова силно, че ние, хората, не можем дори да си представим в каква супа от аромати се къпят сетивата му. Благодарение на свръхчувствителния си нос той може да надуши всевъзможни неща - наркотици, експлозиви, туберкулоза... Да, събратя на Магава се използват за диагностициране на болни от Жълтата гостенка. Скоростта, с която обучен плъх проверява 100 слюнчени проби, е 20 минути. Лаборант извършва проверка на същата бройка за 4 дни!

Магава няма нищо против да работи. Всеки път, когато открие мина, получава похвала и лакомство, а това е доста приятно. В Камбоджа се чувства като у дома си. Като африканско чедо, жегата не му пречи. Не боледува и от повечето тропически зарази. Работи през седмицата, а събота и неделя почива. Всички плъхове, които са на работа в APOPO, получават специална неделна гощавка. Белгийската благотворителна организация APOPO е основана в началото на 90-те години на ХХ век, след като белгиецът Барт Уитдженс печели конкурс за държавна субсидия за малка ферма за плъхове, които да издирват експлозиви.

Навремето нацистите пускали концлагеристи да тичат през минните полета, за да ги разминират. В цивилизованите общества се използват металотърсачи и кучета. Но най-гениалните търсачи на мини са гигантските африкански плъхове. Тяхното обоняние е феноменално, дори по стандартите на средностатистическата хрътка или немска овчарка-търсач на наркотици. За капак гризачите са съвсем лекички - не повече от 1,5 кг - и затова не могат да задействат взривното устройство. Един плъх разминира 200 кв. метра за половин час. На човек му трябват между 1 и 4 дни за същата работа.

Както и останалите си колеги-гризачи, Магава е роден в Танзания. Родителите му са питомни плъхове от развъдник в гр. Морогоро. Видът им е гамбийски хомяковиден плъх - гризач с големината на котка. Дълъг е цели 90 сантиметра, половината от които са опашка. В природата живее в бърлога. Вътре трупа храна, но и “съкровища” като парченца плат или монети, нощно животно, всеядно, но обича плодове и ядки. Отличен плувец е. Освен това не е точно плъх, а гризач с големи разтегателни бузки, в които може да скрие и пренесе до килограм ядки. Силният му нюх се е развил за сметка на лошото зрение. Гигантският гамбийски плъх много прилича на Африканския хомяковиден плъх - разликите са толкова малки, че стандартно и в зоомагазините не ги различават. Точно така - в зоомагазините. Тези умни, дружелюбни и пъргави животинки са страхотни домашни любимци.

Тренировките започват, когато плъхчето е на два и половина месеца. Навърши ли година, значи вече е готов да се яви на изпит: задачата е да открие деактивирани мини, заровени безразборно на площ от 400 кв. метра. Гризачът е плъх-герой, ако успее да намери абсолютно всичките ППМ!

Магава е на седем години и, ако е късметлия, може да поживее още година. Време му е за пенсия и си търси осиновители. Това не означава, че ще бъде отведен в нечий дом. Всички плъхове-герои доживяват старините си в специален “старчески дом”, където получават храна и грижи до края на дните си. А осиновителите, както в зоопарка, поемат част от разноските на избрания си любимец.

Носителят на Златен медал за достойно изпълнен дълг при откриването и разчистването на смъртоносни противопехотни мини в Камбоджа не се интересува особено от лъскавия, специално умален за него медал, който вече се поклаща от нагръдника му. По-голяма радост му донесе почерпката с фъстъци и банани и похвалите на хората, с които се труди всекидневно в минираните полета.

 

Разчисти 141 хил кв. м

Магава е страхотен партньор! Работлив, весел, общителен. Той е най-работоспособният плъх, с когото съм работила. Разчистил е повече от 141 000 кв. м. С него открихме 39 противопехотни мини и още 28 други неексплодирали муниции. Магава е много скромен и прие медала си, без да се възгордява. Мисля, че не знае колко важен е всъщност и че той е единственият плъх, който е отличаван със златен медал за доблест. Гордея се с него.

Партньорката му Со Мален

 

Има отлична памет

Магава е просто гений в прочистването на минни полета. Радвам се, че получи Медала за доблест, защото работата на нашата организация трябва да стане известна на широката общественост. С плъховете-герои разминирането е бързо, лесно, евтино и ефективно. Те, в това число разбира се и Магава, имат чудовищно обоняние и отлична памет. Надушват експлозивите в мината, а не метала - това ги прави десетократно по-ефикасни от метален детектор. Като намерят ППМ, започват лекичко да рият почвата отгоре. Благодарение на Магава фермерите могат отново да обработват земята си. Така че плъховете не само спасяват животи, те също така връщат поминъка на местните.

Директорът и съосновател на APOPO Кристоф Кокс

 

Истински герой

От 77 г. Благотворителната организация PDSA връчва наградите за проявена храброст и доблест на животни, които са спасили своите собственици или други хора. Медал са получавали верни кучета, пощенски гълъби и коне, които не са оставили стопаните си в беда. Медалист е и една котка. Но за първи път наградата се връчва на плъх. Магава е истинско животно-герой. Отдал е целия си живот в служба на хората и е спасил десетки от осакатяване и смърт.

Генералният директор на PDSA Джен Маклоклин 

Бум!

Противопехотната мина (ППМ) е неугледна кутийка, натъпкана с експлозив - обикновено ТНТ, която гърми при съприкосновение. В повечето случаи взривното вещество не е достатъчно голямо, за да убие човек, а само да го осакати. Цели местности в над 70 страни са покрити с килими от противопехотни мини. По данни на OneWorld International по света има разпръснати над 100 млн. ППМ. От 1975 г. повече от милион души са осакатени или убити от мини. През 1997 г. над 150 държави подписват Конвенцията за забрана на противопехотните мини, която влиза в сила от 1 март 1999. В началото на тази година Доналд Тръмп отмени ограниченията за използване на американски ППМ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети