Майкъл Дъглас - От Франклин до Рейгън

Майкъл Дъглас очаква своя юбилеен 80-и рожден ден през есента в пълна бойна готовност, по-зает с мащабни проекти от много свои млади колеги. Синът на легендата Кърк Дъглас влиза в образа на един от най-великите бащи-основатели на САЩ в новия сериал „Франклин“, който тръгва през април по една от големите стрийминг платформи. Осемте епизода ще разкажат за периода, когато 70-годишният Бенджамин Франклин, тогава известен като учен, изобретател, издател, писател, и политически философ, отива във Франция с мисията да подкопае английското владение над Америка и да въоръжи подготвящата се революция за независимост.

Майсторът на класните филмови мъжки персонажи Майкъл Дъглас често прекарва времето си, потопен в елегантна европейска естетика между великолепната си вила в Майорка и класическите кулинарни крепости на Италия и Франция, ала в професионален план сега той е изцяло отдаден на родината си Америка. С патриотичен дълг на сърце, Дъглас ще играе и Роналд Рейгън в друг бъдещ сериал за отношенията между американския президент и Михаил Горбачов.

Като екранен американски архетип на епохата от 80-те и 90-те, Майкъл Дъглас вече е играл обитател на Белия дом, макар и измислен, в романтичната драма „Американски президент”. Сега ролите на Рейгън и Франклин може да му донесат нови награди, но е възможно да ядосат много американци извън либералния балон на идеологически мазохизъм по двата бряга на огромната държава. Холивуд от доста време е крайно обвързан с Демократическата партия, а Роналд Рейгън е легенда и икона на републиканците. Бащата-основател Бенджамин Франклин също е враг на модерните медии и активисти, дори само с факта, че е велик бял мъж от минала епоха.

Нормалните зрители се надяват на човешки подход, а не на поредната прогресистка пропаганда. Разчитат, че Майкъл Дъглас ще направи многопластови персонажи, а няма да изнася либерални лекции. Легендарният му баща Кърк Дъглас, починал преди три години на 103, е от актьорското поколение на Роналд Рейгън и двамата са били част от холивудския пейзаж по време на така наречената „златна епоха”, преди Рейгън да се преориентира към политиката.

Все пак ролята, която дефинира Дъглас не е политическа, а икономическа - Гордън Геко в „Уолстрийт” от 1987-а година. Образът на хищния и харизматичен капиталист Гордън Геко превърна Дъглас в истински драматичен изпълнител от висока класа, направи го една от най-големите звезди на 80-те и му даде шанс да се измъкне от дългата и дебела сянка на своя легендарен баща Кърк.

Младият Майкъл започва холивудската си кариера като асистент-режисьор на някои от филмите на баща си от 60-те. След участието му в няколко телевизионни драми Майкъл Дъглас печели слава, когато изиграва образа на Стийв Келър заедно с легендарния киноактьор Карл Молдън в телевизионния сериал от седемдесетте „Улиците на Сан Франциско” (1972-1977). 
През 1975 г. става изпълнителен продуцент на големия филм на Милош Форман „Полет над кукувиче гнездо” по романа на Кен Киси, с участието на Джак Никълсън. Творбата е любовно писмо към бунтарския дух на времето и печели пет награди „Оскар”, включително и за най-добър филм, което е първото голямо признание за Майкъл в ролята му на продуцент.

През 1979 година той участва заедно с Джак Лемън и Джейн Фонда в „Китайски синдром”, на който е и съпродуцент. През 1984 г. Дъглас се свързва с Катлийн Търнър, за да се снимат в “Романс за камъка” - романтично-приключенски филм в стила на „Индиана Джоунс”. Филмът става голям хит, вдъхновява продължение - “Перлата на Нил” (1985), а после двамата с Търнър правят и черната комедия “Войната на семейство Роуз”.

Краят на 80-те е особено успешен период за Дъглас, който освен в огромния хит „Уолстрийт”, донесъл му „Оскар”, се снима и в заредения с еротично електричество криминален суперхит „Фатално привличане” заедно с Глен Клоуз.

През 90-те Майкъл Дъглас продължава да изследва тъмната страна, партнирайки на Шарън Стоун в сексуално наситения топ трилър “Първичен инстинкт”, режисиран от Пол Верховен, политически некоректната драма “Пропадане” на Джоел Шумахер и сочната история за плътски шантаж “Разкриване” на Бари Левинсън с Деми Мур.

 

Не ме искаше в „Първичен инстинкт”

Майкъл е един от най-добрите актьори, с които съм работила. Но нещата не започнаха по най-добрия начин с нашето сътрудничество. Първоначално не ме искаше за ролята в „Първичен инстинкт”. Той желаеше по-голямо име. Но после се сработихме и сега сме страхотни приятели. Той е джентълмен и прекрасен актьор. Едновременно креативен и дисциплиниран. Разбира се, секс сцените в “Първичен инстинкт” бяха трудни за снимане, но с професионалист като Майкъл нещата се получиха перфектно.

Шарън Стоун, актриса

 

Винаги ще имаме „Войната на семейство Роуз”

Винаги ще мисля за него като за чудесен човек, който ме кара да се връщам към някои от най-топлите ми спомени. Нашето екранно партньорство през 80-те години беше нещо специално и винаги ще се сещам за този период с чувства на най-искрено щастие и сладко-горчива носталгия. „Романс за камъка” и „Перлата на Нил” бяха приключенски филми в духа на „Индиана Джоунс”, а „Войната на семейство Роуз” показа ужаса на един горчив развод през ракурса на хумора. Винаги ще помня този филм с голяма любов.

Катлийн Търнър, актриса

 

Беше безупречен в „Играта“

Майкъл е роден актьор и може да се справи с всичко - криминален трилър, приключенски филми, сериозна драма. Той е мъжествен и красив, но в същото време излъчва силна идентификация с обикновения мъж. Той беше олицетворение на американския мъж с ролите си през 80-те и 90-те години на миналия век, затова и тогава направи най-успешните си роли и имаше такова огромно културно влияние. В края на 90-те го наех да участва в моя филм „Играта” и той създаде прекрасен образ с една наистина безупречна игра.

Дейвид Финчър, режисьор и сценарист

Разочарова с продължението на „Уолстрийт“

В последните години Майкъл Дъглас се завърна за особено разочароващото продължение на финансовия екранен бръснач „Уолстрийт”, но пък получи овации за ролята на Либерачи в биографичен филм за живота на екстравагантния пианист, режисиран от Стивън Содърбърг. Включи се и в модната „Марвел”-ска споделена кино и комиксова вселена с участие във филмите „Ант-мен”, които стават все по-лоши с всяко следващо продължение. Дъглас със сигурност е харесал хонорарите, но не и художествения резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети