Майк Помпео и Сергей Лавров обсъдиха убийството на Сюлеймани в Ирак

Снимка: Архив

Американският държавен секретар Майк Помпео обсъди въздушните удари и ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани в Ирак с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предава РИА Новости.

Това се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

"Държавният секретар Помпео обсъди неотдавнашното решение на президента (на САЩ Доналд) Тръмп да предприеме решителни отбранителни действия за защита на американските военнослужещи и граждани в чужбина, убивайки Касем Сюлеймани в отговор на непосредствена заплаха за живота на американците. Държавният секретар даде да се разбере, че САЩ остават ангажирани с деескалацията на напрежението", твърдят в свое изявление от Държавния департамент.

По-рано Пентагонът потвърди, че САЩ са провели операция срещу командирът на спецчастите „Кудс“ от Иранския ислямски революционен гвардейски корпус Касем Сюлеймани. Сред загиналите, освен Сюлеймани, беше заместник-командирът на подкрепяната от Иран паравоенна организация „Хашид ал Шаби“ Абу Махди ал Мухандис. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на Сюлеймани.

САЩ считат революционните гвардейски сили на Иран за терористична организация. В отговор, по-рано Иран заявиха, че САЩ са „държава, спонсорираща тероризма“ по света.

Коментари

Задължително поле