Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за разговори относно иранската криза

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за координационни разговори с близкия съюзник по повод ескалацията на напрежението с Иран, съобщава AFP.

Очаква се Помпео да се срещне с крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман в пристанищния град Джида преди да отлети за Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават американски официални лица.

Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ настояват за по-твърд подход на Вашингтон спрямо техния регионален съперник Иран, който миналата седмица свали американски разузнавателен дрон, което едва не доведе до нанасянето на военни удари от САЩ.

В разговор с репортерите преди отпътуването от Вашингтон, Помпео оцени арабските държави като „два велики съюзника в предизвикателството, което представлява Иран“.

„Ще говорим с тях за това как да осигурим стратегическо съгласуване и как да изградим глобална коалиция“, заяви първият дипломат на Вашингтон. Той каза, че САЩ търсят коалиция „не само в страните от Персийския залив, но и в Азия и в Европа, която разбира това предизвикателство и е готова да отблъсне най-голямата държава-спонсор на тероризма в света“.

Помпео използва извънредни пълномощия, дадени му заради иранската заплаха, за да разреши продажба на оръжия на Саудитска Арабия и ОАЕ за 8,1 милиарда долара, независимо от опасенията на Конгреса на САЩ, че въоръжението ще бъде използвано за убийства на мирни граждани в разрушителната война в Йемен.

Помпео добави извънредно пътуването си до Близкия Изток по пътя към предварително планираното си посещение в Индия.

Коментари

Задължително поле