Макрон: Лукашенко трябва да сдаде властта

Десетки арести извърши беларуската полиция на вчерашните протести срещу Лукашенко в Минск, които се проведоха за седми пореден уикенд.

Управляващите в Беларус не разбирали логиката на демокрацията

Русия предупреди за намеса във вътрешните дела

Беларуският президент Александър Лукашенко трябва да приеме логиката на демокрацията и да сдаде властта. Това заяви френският държавен глава Еманюел Макрон в интервю за в. „Журнал дю диманш”, предаде Ройтерс.

Бившата съветска република е разтърсвана от протести от преизбирането на Лукашенко за шести мандат на 9 август. Опозицията не признава резултатите. На продължаващите оттогава демонстрации са арестувани над 12 000 протестиращи.

„Свидетели сме на властова криза в Беларус, която има авторитарна администрация, която не е в състояние да приеме логиката на демокрацията”, смята Макрон. И заключава: „Ясно е, че Лукашенко трябва да си ходи”.
Междувременно беларуският външен министър Владимир Макей обвини западните държави в опит да „посеят хаос и анархия” в страната му.

Миналата седмица ЕС обяви, че не признава Лукашенко за президент на Беларус. А Русия обяви, че решението на Брюксел е индиректна намеса във вътрешните работи на Беларус.

Коментари

Задължително поле