Математик избран за кмет на Букурещ

Математикът Никушор Дан е новият кмет на Букурещ.

Управляващите либерали с убедително представяне

Премиерът се похвали с историческа победа

Независимият кандидат за кмет на Букурещ - математикът Никушор Дан, подкрепен от две десни партии, включително управляващата Национална либерална партия (НЛП), спечели изборите за градоначалник на румънската столица. Това сочат резултатите от проведения в неделя местен вот.

За Дан са гласували 47% от избирателите, докато основният му опонент - Габриел Филя от опозиционните социалдемократи и настоящ кмет на Букурещ, е получил подкрепата на 39%.

На местните избори, които се смятат за важен тест за предстоящите през декември парламентарни избори, управляващите либерали се оформиха като водеща по подкрепа партия. Тя спечели около 1500 кметски поста в Румъния, или около 50% от позициите в местната власт. Досега социалдемократите държаха 55% от кметските постове, а НЛП на премиера Лудовик Орбан - около 33%.

“Това е историческа победа за нашата партия, най-впечатляващите резултати за 30-те години след края на комунизма. Благодаря на румънците за това, че защитиха демокрацията, като излязоха да гласуват по време на пандемия”, заяви в реч след обявяването на резултатите Орбан, който в момента оглавява правителство на малцинството.

“Това е първия път, в който побеждаваме социалдемократите, при това толкова решително. Това създава предпоставка за водено от либералите правителство и през следващите четири години”, допълни Орбан.

Коментари

Задължително поле