Мексико предлага решение за мигрантския керван, който се движи към американската граница

Мексико предлага решение за мигрантския керван, който се движи към американската граница, предава Reuters.

Говорейки за кервана, мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви, че мигрантите, които желаят да получат временни документи за самоличност, работа или образование за своите деца, биха могли да направят това, като се регистрират за убежище в южната част на Мексико.

"Този план е само за тези, които се съобразяват с мексиканските закони и това е първата стъпка към постоянно решение за тези, на които е предоставен статут на бежанец в Мексико", каза Пеня Нието по предварително записаното обръщение, излъчено в петък следобед.

За да се класира за схемата, наречена "Estas en Tu Casa", мигрантите трябва да се намират в южните щати Чиапас и Оахака, каза Пеня Нието.

Временната работа в тези два щата ще бъде разширена, така че да бъде от полза и за мексиканците, каза президентът, чийто мандат приключва на 30 ноември.

Керванът, която се движи през Чиапас от границата с Гватемала, позволи на Тръмп да започне с остра реторика срещу незаконната имиграция преди междинните избори за Конгреса на 6 ноември, в които републиканци се борят, за да запазят контрола си в законодателната власт на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят