Христо Монов, баща на студента, убит от Полфрийман, пред „Труд“: Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

Деми Мур призна за изневерите и тройките с Аштън Къчър

Прокуратурата публикува още доказателства по разследването срещу Николай Малинов

Милен Михов, Обединени патриоти: Учудени сме от решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Интерактивна игра разкрива любопитни факти за Варна

Фандъкова: Започваме подготовката и организацията за откриването на първия детски медицински център

Красимир Ципов: Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче

Разкриха взлом на магазин за компютърна и офис техника в Търговище Откраднатите таблети, телефони, скъп лаптоп ще бъдат върнати

Бойко Борисов: Като премиер не мога да коментирам решението на съда за Полфрийман, но всички знаем какъв е отговорът

Миролюба Бенатова: В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс

Бойко Борисов: Русия нарече „гросмайсторски ход“ сделката ни за „Балкански поток“

25 станаха жертвите на западнонилска треска в Гърция

Меган и Хари се качиха на пътнически самолет до Рим

Премиерът Борисов: Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, те ги оценяват

Две жени загинаха при катастрофа в Шуменско Бус и ТИР се ударили

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Десетки големи работодатели обещаха да плащат на служителите си много повече от 7,25 долара на час.

Прагът от 7,25 долара на час не е коригиран от десетилетие

Предлагат ставката да се вдигне до 15 долара на час до 2025 г.

Минималната работна заплата в САЩ е на път да се превърне в нерелевантна политика на труда. Минималното заплащане от 7,25 долара на час не е коригирано от десетилетие – най-дългият период досега. И след като политиците във Вашингтон са поляризирани по въпроса, има малка вероятност нивото му да бъде увеличено скоро.

Междувременно 29 щата, представляващи около 60% от работната сила, са определили по-висока минимална заплата (достигаща 12 долара, като в някои щати се предвиждат 15 долара в идните години). Десетки големи работодатели – включително Walmart, McDonald’s и Amazon – обещаха да плащат на служителите си много повече от 7,25 долара на час, след като затегнатият пазар на труда кара компаниите (с различни мащаби) да повишават заплатите. А шепа градове с висок стандарт на живот, като Сиатъл и Сан Франциско, имат минимално заплащане от 15 или повече долара на час.

В резултат на това нищожен дял американци, само 0,28% от 156-те милиона работници, са получавали минималната работна заплата през миналата година, според Министерството на труда. Повечето от тези служители са били под 25 години.

Това означава, че сегашното ниво на федералната минимална заплата изглежда има слабо икономическо въздействие. То може да помогне за повишаване на заплащането на някои лица, като нито струва работни места, нито вдига заплатите в по-голямата част от страната.

Без намесата на Вашингтон, процентът на работниците, засегнати от минималната работна заплата, вероятно ще продължи да намалява, докато минималното заплащане стои на сегашното си ниво, което изглежда вероятно.

Президентът Тръмп няма интерес да повишава минималната федерална заплата, според човек, запознат с настоящата му позиция по темата. Белият дом казва, че по-бързият икономически растеж е най-добрият начин за постигане на увеличение на заплатите. Растежът на средната почасова ставка се ускори миналата година, тъй като производството се разшири по-бързо.

Камарата на представителите в Конгреса, контролираните от демократите, наскоро гласува за повишаване на минималната заплата до 15 долара на час до 2025 г., но законопроектът едва ли ще бъде разгледан в контролирания от републиканците сенат.

Дори самото внасянето на законопроекта за гласуване в Камарата на представителите не беше лесна задача. Привържениците трябваше да разрешат поправка, предвиждаща проучване на последиците от закона след две години. Това беше опит за спечелване на гласове от някои демократи от Юга и Средния Запад, които искаха да прокарат конкурентен законопроект, който би определил многостепенна минимална заплата, позволявайки на техните региони да имат по-ниски нива.

Конгресменът Боби Скот, председател на комисията по труда в Камарата на представителите и един от основните привърженици на законопроекта, заяви през юли, че няма интерес да обмисля по-ниско ниво, тъй като разходите за живот продължават да се увеличават.

Неотдавнашно проучване на непартийната Бюджетна служба към Конгреса създаде значително препятствие пред набирането на подкрепа сред умерените. Тя установи, че макар увеличението до 15 долара да повиши заплащането на 17 милиона работници, това ще коства и загубата на 1,3 милиона работни места, което дава храна на споровете между защитниците и противниците на предложението.

Дори демократите да спечелят Белия дом и контрола над двете камари на Конгреса през 2020 г., увеличението на минималната заплата не е сигурно.

Ако не може да се постигне компромис, федералната минимална заплата реално постепенно ще избледнее на фона на повишаването на заплатите. Това би направило спорен част от Закона за стандартите за справедлив труд от епохата на депресията – законът, който също установява правата при извънреден труд и забранява детския труд.

Политиците биха отстъпили на други 80-годишната роля на федералното правителство в управлението на националните стандарти за труд, но за повечето работници и икономиката като цяло това вече може да няма значение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.