Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Министър Красен Кралев: Спортистите ни нямат концентрация, нужни са психолози

Спортният министър Красен Кралев изгледа на живо почти всички изяви на 50-те български спортисти в Рио. След края на игрите той не изглеждаше да е „свалил гарда“, въпреки че на втора поредна олимпиада българският химн звуча единствено когато се вдигаше родният трибагреник в олимпийското село. В интервюто за „Труд“ той говори разпалено, без дълги паузи, премисляния и търсене на най-точната фраза. И явно след емоциите от трите седмици на олимпиадата Кралев пренебрегна някои правила на пиара въпреки солидната си кариера в този бранш. 

– Как преживяхте игрите? Кога беше най-тежко?

– Отдавна съм в спорта и съм наясно с напрежението, с победите и загубите в едно състезание. Тежко беше друго – отношението на част от сънародниците ни към спортистите ни и към мен. Някои бяха сериозно организирани да изсипят тази помия в социалната мрежа. Оставете ме мен – министърът е и за това – да бъде хулен. Когато нещо не върви, държавата и министърът са виновни. И да, аз съм готов да поема това нещо. Но нямаме право да се държим така със спортистите. Особено с онези, които наистина се вижда, че полагат усилия, вижда се, че късметът им изневерява или съдиите ги режат. Другите, които са се разхождали по терените и залите, окей, трябва да разберат, че така не може. Но онези, които се раздават, не заслужават да се държат така с тях.

– Когато дойде олимпиада, идват и въпросите за парите. Как се разпределят например?

– В спортното министерство се стараем по максимално обективен и точен начин да разпределяме парите за федерациите. Тези федерации, които спечелиха медалите, са именно тези, които са си заработили и получават най-голям ресурс. И има защо – те работят най-добре. Комунизмът свърши. Не може от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите. Трябва да си заслужиш парите. Който работи, ще получи повече средства от държавата, за да може да обърне внимание на детско-юношеските школи, на обучението на треньорите, на кадрите.
– От десетилетия се говори за реформа в спорта. Ще я дочакаме ли?
– Първо трябва съвсем скоро да се приеме новият Закон за спорта, защото е изключително важен за реформата, която правим. Още малко търпение е необходимо. Моят екип е наясно, че нашият народ е много взискателен и критичен към нас. И искам да призова за още малко търпение за да извървим нашия път докрай. Реформите ще бъдат тежки и болезнени, но в името на доброто на българския спорт.

– Звучите оптимистично, въпреки че България е на 65-о място в класирането по медали.

– Да, можем да започне движение нагоре, можем. Да са здрави всички спортисти, които ни зарадваха сега в Рио 2016. Те са пример за децата. А мъжете от нашия олимпийски отбор трябва да се поучат от жените, които бяха бойци. Някои ми се смееха, че подарявам на отбора икона с Богородица, но това си остава за тяхна сметка.
– Казахте, че вашата олимпиада като министър е Токио 2020. Кога започвате работа за следващите игри?

– Дайте ми една седмица почивка. Работата съм я започнал. Вече всичко е в главата ми. Трябва да направим среща с всички федерации, на които ще разчитаме. Има спортове, където малко не ни достига за медалите, и трябва да намерим начин да го преодолеем. Например в  мъжката борба, защото  видяхме, че жените се развиват много добре в този спорт. Валентин Йорданов е един прекрасен президент. И заедно с него трябва да обсъдим как по най-бързия начин да преборим това малкото, което ни спира. Няма да жалим нито усилия, нито средства това да се случи, както в борбата, така и в другите спортове, които и сега ни донесоха успех. Вярвам, че традиционните за страната ни спортове пак ще ни радват.

– Как ще коментирате леката атлетика, където от Сидни 2000 ни нямаше сред олимпийските медалисти на Царицата?

– Най-радващото е, че на тази олимпиада на сцената излязоха много млади атлети, които дадоха заявка за присъствие в световния елит. Сигурен съм,  че Мирела Демирева оттук нататък ще бъде доминираща в скока на височина. Потенциал за забележимо присъствие в елита има и Тихомир Иванов, един  изключително млад и талантлив състезател. В други спортове също има таланти, пред които е бъдещето. Няма какво да говорим за Елица Янкова, там вече нещата стават. Панчо Пасков във фехтовката, Невяна  Владинова в художествената гимнастика…
– Кое е това малкото, което не достига?

– За мен това е концентрацията в най-важните моменти. Мисля, че е задължителна вече работата с психолог. За борбата и бокса например. Близо съм до тях и виждам и потенциал, и желание, но по време на срещите се губи концентрация на моменти. И смятам, че ако малко се поработи с психолог, нещата ще си дойдат на мястото. Съдиите в много спортове са фактор и най-вече в бокса, където на Даниел Асенов и Симеон Чамов реферите попречиха да продължат напред. Трудно е да кажа дали щяха да вземат медал, но поне да влязат в битка, да стигнат до четвъртфинал, да опитат силите си. Станимира Петрова също разполага с огромен потенциал, но не можа да се реализира. В джудото също има психологически проблем. Не може Ивайло Иванов да е да четвърти в световната ранглиста  и да се притеснява от противниците си. Трябва да е обратното и затова се налага да потърсим съдействие от психолози. Водещите в спорта държави го практикуват, а ние подминавахме този подход. И затова от година и половина повтарям, че трябва да го направим.
– Ще има ли финансови стимули за тези,  които са положили усилия, но поради различни обстоятелства не успяха да стигнат до медалите в Рио?
– Всеки ще получи заслуженото, но ми беше странно от изказвания като „вдигнали са премиите защото няма кой да ги вземе“. Но ето че ги взеха! Оставям на тези „математици“ да смятат колко ще вземе например ансамбълът по художествена гимнастика. Тези прекрасни момичета заслужават всяка стотинка, Това, което направиха ,е нещо изключително. Минаха през много тежки изпитания, но успяха да се преборят и да вземат медал.

– Как приемате критиката, че присъствахте на цялата олимпиада? Може би трябваше да сте в София зад бюрото?

 

– И тогава щяха да ме питат защо не съм в Рио да видя какво става. Наясно съм. И смятам, че  решението ми беше правилно. Тук в бойна обстановка реално видях какви са ни проблемите в спортовете, в които имахме представители. Това беше най-тежката боева обстановка, в която можех да ги видя. Това е нещо като стрес тест. Поставяш ги в екстремни условия и виждаш къде е проблемът. И преди съм имал представа какво трябва да направим, но в момента с всяка федерация се чувствам готов спокойно и без „лирични отклонения“ да правим анализи и планове. И така да се подготвим максимално не само за следващата олимпиада. Има и световни, и европейски първенства, които ще са част от плана Токио 2020.
– Звучи прекалено идеалистично за нравите в България, не мислите ли?

– Може би, но правенето на трагедии ще е пагубно. Нужно и са спокойствие и точна преценка. А не нерви и фокусиране на всичко само през едно състезание, било то и олимпиада. Не може да се откажем от спортисти, които държавата е финансирала четири години, заради неуспех в Рио. Това няма да е верен ход.
– Проблемът на българския спорт не е ли че клубовете нямат пари и са слаби?

– Този проблем вече е много дълбок. И настъпи още с излизането на българския спорт от системата на социализма, когато държавата поемаше грижи за всичко. Но когато спортът се завъртя в пазарната икономика, спиралата започна да се движи надолу. И това стана така, защото в България с малки изключения частният капитал не участва – за съжаление – в спорта. За разлика от икономически силните държави, които  в това отношение имат мощен инвеститор в лицето на бизнеса. И аз именно това смятам за най-голямото предизвикателство за нашия екип – да привлечем частния капитал да бъде в помощ на държавата. Колкото до твърдението,  че всичките пари за спорт идвали от данъци – това е мит. Не е вярно. Половината бюджет идва от тотото. Така че българите трябва да са спокойни – не се харчат безразборно парите от данъци за българския спорт. Имаме си тотализатор, който поддържа елитния спорт, а останалите средства от държавния бюджет са за масов спорт, за ученически…

– Как оценявате представянето в Рио 2016?  Преди четири години имахме сребро и бронз и 63-то място в касирането по нации. Сега имаме пак сребро и два бронза и сме на 65-а позиция. Да приемем ли, че поне пропадането надолу е спряло?

– Надявам се, че е време да тръгнем нагоре. Олимпиадата е непредсказуемо състезание. Някои се представиха супер, други се провалиха, трети се изявиха в рамките на възможностите си. Трябва да приемем реалностите и да работим със съзнанието, че загубите и грешките също могат да са от полза. Не трябва да се примиряваме или да се отказваме, а да търсим път да подобрим нивото си. Спортът е динамична система и ако се работи здраво и правилно, резултат ще има, убеден съм.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Психолог е нужен на този олигофрен.

 2. Не, по-добре му осигурете психиатър на този глупак.

 3. Не психолози а пари им трябват дебелак

 4. Не е само това, г-н министър, факт е, че без „зобене” високи постижения няма. Да не смятате,че спортистите на САЩ, Австралия, ВБр, Китай, Германия,Канада достигат впечатляващи резултати с козе сирене, пчелен мед и кръв от костенурки?. При тях фармацевтиката върви напред и за 2-4 години, докато тези от антидопинговите комисии надушат, че атлети, плувци, щангисти, борци използуват поредните нови видове допинг, те вече са поставили рекордите и се „очистват” от продуктите на разпада им . Да не говорим,че антидопинговата комисия пропуска спортистите от „големите” държави и размахва теслата към малките, икономически слабите държави или тези, обявени за душмани на САЩ – примерът с Русия. Припомнете си преди дни,когато швейцарско-руска група пристигна да провери пробите на американските атлети,как един „чистач” изпочупи пробите на спортистите от САЩ. Случайно, нали!

 5. тъжно е да слушаш нелепостите на един човек, издигнат да бъде организатор и ръководител. Ами скромните постижения са пряко отражение от нашата тъжна действителност, не може спортът да е изключение от общата картина на посредственост. Ясно е , че политиканстването не помага, както и партизанлъка. Пример: вижте цитирания министър и не питайте повече. Ще кажете – ами лудогорец? А лудогорец български отбор ли е?

 6. Тролче, това за чистача вече се изтърка и беше разобличено като опашата лъжа. Освен това шишенцата не се съхраняват по рафтове и измислицата беше много елементарна и показваше руския и първоизточник, защото точно така те си съхраняват пробите, по рафтове, готови да паднат. Гледате много третокласни американски филми.

 7. а на управляващите им трябват психиатри…

 8. Ако в Бразилия се крадеше с такива темпове,както в Бългерията,Олимпиадата щеше да се провежда по шосетата.

 9. народът може да е прост, но ти си по-прост и сбъркан и от него…

 10. Според нас, базата от която се избират елитните ни спортисти е много тясна и малка и избора не е така голям както преди 30 г напр. Това е така, защото масовия спорт е сведен почти до нула, а и се прави НИЩО за да се премине към по-високо ниво.. Спомняме си преди години как за едно място в нац. се бореха по 10 спортисти в някои спортове..И всичките много добри и готови за медали:) Да, Гошко е прав, че канада, сащ и пр не само, че обраха най-добрите ни тренери, но и ползват мнооого модерни технологии и “подсилки“..затова са нужни парета, а в България се крадат и не остават достатъчно..Краско да напусне и да дойде бивш добър спортист от по-старите времена, който знае какво и как..Сега всеки вид спорт в България, даже за децата, разбрахме, се плащал. Ами ако има супер надарени деца/младежи, но не могат да плащат? Ако продължава така, по системата на красковците другата олимп ще имаме 1 медал–евентуално

 11. Свинята министърна спорта с паласки даже и на врата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.