Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Модерните градини използват капково напояване

Отдавна отмина времето, в което земеделците поливаха реколтата с кофите. Днес модерните стопанства разполагат със съвременни методи за напояване.

Все по-масово се използва методът на капково напояване. Посредством него се постига икономично поливане на всички растения в градината.

Познатите маркучи за поливане са заменени със специални, пригодени да доставят влага до всеки корен от водопроводната мрежа.

Капковото напояване позволява да се спести 30 до 50% от количеството вода за напояване на градината. Достатъчно е да бъде добре проектирана системата и продукцията на вашата градина ще е значително по-качествена и същевременно по-евтина от останалите.

Доставянето на влага само в корените на растенията от градината подпомага и борбата с плевелите.

Този начин на поливане е не само икономичен, но и се налага да отделяте много по-малко време за тази дейност. Достатъчно е да зададете програмата и поливането няма да ви ангажира по никакъв начин.

Учените твърдят, че растенията, които се отглеждат с капково напояване, са много по –продуктивни и растат много по-бързо.

Най-елементарната система за капково напояване е с капков маркуч. Той е подобен на обикновения, но е с дупки по цялата си дължина. Разполага се така, че при всяко растение да има отвор, от който да идва водата. Единият край на маркуча се свързва с водопровода.

Вечер е най-подходящия момент за поливане на градината. Тъй като вече е по-хладно, водата няма да се изпаряват бързо и растенията ще разполагат с необходимата им влага през целия ден.

Модерните стопанства разполагат със системи, които позволяват програмиране на количеството вода, времето за напояване и всякакви други екстри.

Точно заради ефективността и лесната употреба на капковото напояване, то се използва в цветните градини на редица известни паркове, обособени в градска среда. Това позволява цветните лехи да са винаги достатъчно влажни и да поддържат цветята свежи и красиви.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.