Мрежата ви познава много добре

Използва информацията и действията на потребителя

Социалната мрежа Фейсбук актуализира през 2014 година своите правила за използване на потребителските данни, се съобщава на уебсайта на услугата. Медиите съобщиха, че Фейсбук съществено е променил правилата, и че сега социалната мрежа ще може да прехвърля данни на трети страни без специално разрешение. Ето защо не трябва да съхранявате и прехвърляте личните си данни чрез социални мрежи, особено чрез Фейсбук.

Какви данни получава и използва Фейсбук? Освен регистрационни данни и публикации в социалните мрежи, получава и други действия. Фейсбук използва информацията за действията, които потребителят прави. Например добавянето на някого за приятел, маркирането на "харесва", маркирането на някое място, прехвърлянето на връзки или промяна на информацията в неговия профил. Социалната мрежа анализира действията на потребителите, които мнозина от тях не възприемат като действия. Например, когато той просто преглежда страницата на друг потребител, изпраща и получава съобщения, търси приятел или страница. Освен това, когато потребителят публикува снимка или видеоклип, Фейсбук получава данни, свързани с него, например датата, часа и мястото на снимката.

Социална мрежа също така използва цялата информация за мрежата и комуникационен канал на потребителя, сиреч, IP-адрес или мобилен телефонен номер, както и оператора, операционната система, местоположението, използвания браузър и устройството. Фейсбук също знае кои сайтове посещава потребителят, и има инсталирани за тях приставки (плъгини) за социалните мрежи. Тази услуга за събирането на данни Фейсбук може да бъде получи и чрез използване на "бисквитки" (cookie).

Фейсбук получава информация за потребителите и от своите рекламни партньори, клиенти и други трети страни. Например рекламодателят може да информира платформата за това как потребителят реагира на рекламата във Facebook, за да оцени ефективността и да подобри качеството на тази реклама.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари