Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

М-м-м, джоланчета!

Джоланчетата, били те свински или телешки, изискват много любов и търпение, приготвят се бавно, но затова пък имат несравним вкус. Сега няма да говорим за калории (225 на 100 грама) и холестерол, но ще напомним, че това месо близо до колянната става на животното е крехко и сочно, състои се главно от мускули и съединителна тъкан, без тлъстини.

Продават се предни и задни джолани. Задните са по-месести, затова се предпочитат за печене, а предните – за супи, бульони и задушени ястия. Най-подходящата гарнитура за джолана е киселото зеле, но може да се приготви с картофи и други зеленчуци. По желание се подправя със счукан чесън с оцет и лют червен пипер.

Супа от джолан

46-1Необходими продукти:
500 г джолан (свински или телешки) без кост или 700 г с кост
2 скилидки чесън
2 ч. ч. прясно мляко
100 г масло
2 с. л. червен пипер
10 зрънца черен пипер
сол
счукан чесън, оцет, лют червен пипер – смесени

Начин на приготвяне:
Варим джолана в подсолена вода заедно със зрънцата черен пипер за около час и половина (или докато месото се отдели от костта). Нарязваме месото на много ситно, връщаме го в бульона, в който е вряло, и добавяме двете цели скилидки чесън и прясното мляко. Оставяме да поври на слаб огън 15-20 минути. Междувременно разтапяме маслото и добавяме към него червения пипер. Поднасяме супата гореща, гарнирана с няколко лъжици масло с червен пипер. По желание се добавя оцет с няколко скилидки скълцан чесън и лют червен пипер, както при шкембе чорба.

46-2Маринован шпикован свински джолан

Необходими продукти:
1 свински джолан около 1-1,5 кг
1-2 моркова
1 глава лук
1 глава чесън
1-2 картофа
дафинов лист
зърна черен пипер
сол
копър
кориандър
магданоз

За маринатата:
1/2 ч.ч. лимонов сок
1/2 ч.ч. соев сос
2 с. л. горчица
1 с. л. сол
1 с. л. мед

Начин на приготвяне:
Сложете джолана в тенджера, залейте с вода и поставете върху котлона да заври. Отстранете образувалата се пяна, затворете съда с капак и нека джоланът се вари 80 минути на тих огън. След това в бульона прибавете целите моркови, картофи, лук, глава чесън, зелените подправки и оставете на котлона за още 40 минути под капак на бавен огън. Тогава подправете със сол на вкус, сложете зърната черен пипер и дафиновия лист. Оставете джолана да се вари още 15-20 минути, през това време загрейте фурната и направете маринатата. Смесете лимоновия сок със соевия сос, добавете горчицата, меда и солта. Разбъркайте. Извадете джолана от бульона, намажете с ароматната комбинация от всички страни. Чесъна може да добавите в маринатата или да шпиковате джолана с него. Изчакайте 15-20 минути, за да поеме месото ароматите и вкусовете на подправките, след това увийте във фолио, което пробийте на няколко места, и сложете в тава. Печете ястието в продължение на час при 200 градуса.

46-3Свински джолани с картофи в гювеч

Необходими продукти:
3 свински джолана
8-10 картофа
3 домата
2 глави лук
4-5 моркова
200 г гъби
заквасена сметана
1,5 ч. ч. бира или вино
сол
чубрица

Начин на приготвяне:
Свинските джолани се посоляват и се слагат в гювеча, върху тях се нарязват гъбите, морковите, лукът, доматите и картофите на по-едро. Всичко се залива с 1 и 1/2 ч. ч. бира или вино, посолява се, добавя се чубрица на вкус и най-отгоре се излива разбитата сметана. Гювечът се затваря и се пече отначало в силно загрята фурна, а после на по-слаба – около 2 и 1/2 часа.

46-4Свински джолан с кисело зеле

Необходими продукти:
2 свински джолана
1 глава кромид лук
1 морков
400 г кисело зеле
2 с. л. червен пипер
1 ч. ч. светла бира
1 листо дафинов лист
2-3 зрънца бахар
4-5 зрънца черен пипер
200 г доматено пюре
100 мл зехтин
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Обелваме, измиваме и нарязваме на едро зеленчуците. След това поставяме свинските джоланчета в тава заедно с бирата и зеленчуците. Завиваме с фолио и запичаме във фурна за около 4 часа на 180 градуса. Нарязваме зелето на едро и запържваме в мазнина. Добавяме червения пипер и останалите подправки. Накрая добавяме и доматеното пюре. Задушава се хубаво, като междувременно може да се използва бульон от вече изпеченият джолан.

46-5Пълнен джолан с кайма, кисело зеле и сушени сини сливи

Необходими продукти:
1 свински джолан
малко кайма смес (според големината на джолана)
лук
кисело зеле
сол и черен пипер
червен пипер
магданоз
сушени сини сливи
малко червено ликьорно вино (Мадейра)
олио

Начин на приготвяне:
Сложете каймата в удобен съд. Към нея прибавете нарязаните лук и кисело зеле, подправете със сол и смлян черен пипер на вкус. Добавете магданоза, нарязаните сини сливи и разбъркайте всичко. Измийте и почистете джолана. Отстранете костта, като разрежете месото. Той трябва да заприлича на разтворена книга. Овкусете го отвътре със сол, черен и червен пипер. Отгоре разпределете слой от каймата, навийте и завържете с дебел конец. Направете сос от виното (може да използвате портокалов сок или просто вода), към което добавете олио, сол, червен и черен пипер на вкус. Разбъркайте, ще се получи каша. С нея намажете джолана и оставете да престои така една нощ или поне няколко часа на студено. Вариант е да използвате плик за печене. Така подготвения джолан поставете във фурната и печете на бавен огън в продължение на няколко часа до пълна готовност. Ястието става по-скоро задушено, отколкото печено. Може да се поднесе и топло, и студено.

Свински джолан с мед и чесън

Необходими продукти:
2 свински джолана (общо 1 кг)
2 моркова
2 глави лук
3 стръка целина
8 скилидки чесън
4 с. л. мед
дафинов лист
сол и пипер на вкус
сладък червен пипер

Начин на приготвяне:
Почистете свинските джолани. Скълцайте чесъна и добавете в него сол, червен и черен пипер. Смесете с меда. С така получената смес намажете джоланите, като ги обтриете хубаво. Сложете ги в обикновена или йенска тавичка, захлупете с капак или алуминиево фолио и ги оставете да се пекат във фурна, загрята на 200 градуса, за час и половина, като сипете 100 мл вода на дъното на тавата и пуснете в нея дафинови листа. Нарежете на полукръгчета морковите и лука, целината наситнете. Махнете фолиото и сложете зеленчуците да се пекат при месото. Гответе до готовност (още 40 минути).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.