Надценяваната супа

Около ползата и вредата от първото блюдо се вихрят спорове

Традицията да се яде първо, второ и десерт е отколешна, а думите „супа” и „обяд” са синоними. Майките и бабите ни внушаваха, че е задължително да се поема течна храна, защото ще „хванем” някой гастрит. И днес в детските заведения и училищата малчуганите са с лъжица в ръка. Има обаче народи, които нямат първо блюдо, а и мнозина от нас просто не го харесват. Така че – трябва ли да ядем супа и толкова ли е незаменима тя?

Защо има право да бъде на трапезата

Супите са разпространени в много страни – смята се, че са започнали да ги приготвят преди около 400-500 години, заедно с появата на огнеупорните, химично неутрални съдове. Според диетолозите те не са по-вредни или по-полезни от останалите храни. Това се доказва от опита на народите, при които супите отсъстват от менюто, но това не им пречи да се хранят здравословно. При много етноси вековната традиция налага приготвянето на странни за нас блюда, които никога не бихме сложили на трапезата.

Супата е отлична храна в студеното време, която сгрява и възстановява запасите от енергия. Процесът на варене e eдин oт нaй-пoлeзнитe и щaдящи мeтoди зa пpигoтвянe нa xpaнa в сравнение с другите методи на топлинна обработка.

Супата осигурява на организма необходимия баланс от течности, което е особено важно за тези, които не са свикнали да поемат необходимото количество вода през деня. Някои супи (например домашната пилешка) благодарение на състава си влияят положително на имунитета, което защищава организма в сезона на простудите. Често са използвани в диетите за отслабване, тъй като са нискокалорични, но засищащи блюда.

И не на последно място – супата е бърз и евтин начин да се нахрани многочленно семейство.

Пет разпространени заблуди

На първо място, често свързват отсъствието на супата в менюто с появата на гастрит. За съжаление днес това заболяване е масово, независимо дали се консумират течни блюда. Особено е опасен митът, че супите били полезни за хора с болен стомах. Ако човек страда от гастрит или язва на дванайсетопръстника, те (особено на месна основа) увеличават образуването на киселини.

Второ – супите се усвояват много по-лесно от всяка друга храна. Според последните изследвания течното първо блюдо значително снижава концентрацията на стомашен сок и вследствие на това процесът на преработване се забавя. За да се преодолее това, привържениците на разделното хранене се отказват от супата, а чай или кафе си позволяват поне половин час след ядене.

На трето място, смята се, че супата е чудесна храна за всяка възраст. Напротив – бульонът, богат на мазнини, е опасен за старите хора, страдащи от атеросклероза, хипертония, бъбречни болести, подагра.

Четвърто – „гонят” се вредните вещества. Това не е така. След продължителна топлинна обработка месният бульон се „обогатява” с антибиотици и стероидни хормони, използвани при отглеждането на животните. Попадат соли на тежки метали, канцерогени и други вредни съединения, натрупвани в костната тъкан.

Пето – варенето позволява поне частично съхранение на витамините в продуктите. Днес специалистите са категорични в оценките си, че при температура от 57 градуса не остава и следа от полезните свойства на микроелементите.

И така, диетолозите не съветват да пренебрегваме супата, тъй като днес съществуват два основни проблема при твърдата храна – увреждане на зъбите и синдром на дразнимото черво. Най-важното е във всекидневното меню да присъстват месо, млечни продукти, яйца, зърнени продукти, плодове и зеленчуци. А ще бъдат ли те в състава на супи или на други блюда, не е от огромно значение.

 

Разни хора, разни вкусове

Най-древната рецепта е открита в кулинарна книга от IV век: пшеница, зехтин, месо, черен пипер, дафинов лист, кимион и вино.

Може да си приготвите супа от абсолютно всякакви продукти, съществуват шоколадови за любителите на сладичкото, бирени за феновете на хмела. В Китай, Виетнам и Малайзия е разпространена супата от лястовичи гнезда, но в действителност тя се прави от слюнката на птиците, с чиято помощ вият гнездата си. В Шанхай пък може да опитате течно блюдо от еленова плацента.

Съществуват много видове, приготвени от животински полови органи. Те са особено ценени от векове в азиатската кухня като афродизиак. Най-рядката и най-скъпата супа е от тигров пенис, защото е необходимо да убиете минимум едно животно, но за това в Китай съществува смъртно наказание.

Най-простичката супа приготвя племето чага, живеещо в подножието на Килиманджаро в Източна Африка. Кибуру се прави от банани, бобови и... кал, с добавка на дървесни клонки.

Наполеон Бонапарт бил в захлас пред супата от кестени, а Хитлер и Елвис Пресли обичали да се глезят със зеленчукова. А който обича лучена супа, трябва да е задължен на френския крал Луи XV. Както гласи легендата, през нощта след изморителен лов монархът огладнял, но в хижата имало само лук, масло и шампанско...

Супата оставя следи и в историята на изкуството. Художникът Анди Уорхол сътворява през 1962 г. картина в стила поп арт, на която са изобразени 32 консерви на компанията Campbell Soup. Днес този артикул е толкова популярен в САЩ, че американците употребяват средно 2,5 млрд. от тези супи годишно.

 

Коментари

Задължително поле