Над 1000 ентусиасти копаят виртуални левове

Инвестиция от 0,25 биткойна помага за стартирането на проекта

Общото планирано количество е 9 млн.

По малко от половин година след появата й над 1000 професионалисти и начинаещи вече “копаят” българска криптовалута в интернет. Левкойн (Levcoin) е първа по рода си, защото досегашните опити за създаване на въртуални пари у нас са базирани основно на международната криптовалута с отворен код “Етер” (Etherium). Левкойн обаче е основана на технологията CryptoNote, която се счита за по-добра от тази на пионера Биткойн.

“При последната ни проверка в системата бяха регистрирани над 1000 IP-адреса, някои извън България. Към момента има няколкостотин постоянни копачи. IP-тата, постоянно свързани към домейна, са над 100”, уточни пред “Труд” Добри Божилов, основателят на Левкойн.

Той е убеден, че вбъдеще всички валути ще станат виртуални: “Просто тази технология е твърде добра, за да не се използва. Тя позволява парични транзакции без такси, забавяне и предоставяне на лични данни. Намалява разходите, а сигурността е много голяма. Никой не може да ви открадне виртуалния портфейл”.

Добри е на 42 години. Занимава се с програмиране, но е икономист по образование. Казва, че тази комбинация му е помогнала да реализира идеята си. “В пазара на криптовалути има един общ проблем – подценява се неговата икономическа част. Те се създават предимно от компютърджии и се подценява най-важното – че всяка криптовалута е първо икономически продукт и след това технологичен. Смятам, че това не трябва да е така и именно по тази причина се постарах да вложа някаква икономическа логика при създаването на Левкойн”, казва той.

Решава да създаде виртуалната валута, подтикнат от професионално любопитство, след като се запознава със софтуера CryptoNote. Така през декември 2017 г. Левкойн се появява първоначално като експеримент. В началото Добри и негови колеги го “копаят” сами, но след като информират за него в социалните мрежи, буквално за дни се включват стотици нови копачи и добивът потръгва. Именно така стартират всички криптовалути.

15-2Любопитен факт е, че Левкойн се появява буквално с помощта на Биткойн. Българин, който се занимава професионално с добив на различни криптовалути, дарява на проекта четвърт биткойн, които към онзи момент струват около 4000 лева. С тях са закупени няколко компютърни видеокарти, необходими за първоначалния добив и е стартирана процедура по патентоването на названието Левкойн.

Общото количество планирани левкойни, които ще могат да се добият някога, е 9 милиона. Числото е символично - избрано е, защото толкова е бил броят на населението на страната ни, когато е била най-многолюдна, обясняват от екипа.

“Очакванията са вбъдеще да има няколко глобални криптовалути и множество локални. Ние сме избрали втората ниша и за да се позиционираме по-ясно там, решихме да я обозначим като българска. Един от тези символи е и числото 9 милиона. Това е доста необичайна цифра, защото повечето виртуални валути се пускат в много по-големи емисии”, обясниха основателите.

Основната идея е да се създаде устойчива национална криптовалута. Единственото, което може да я запази като предимно българска обаче, е активността на българските “копачи”.

 

Добив

Като за баби

Основателите на “ЛевКойн” са разработили специално приложение с лесна графична програма, която да я направи достъпна практически за всеки. Проектът се нарича “ЛевКойн за баби”, което трябва да подчертае по шеговит начин лекотата и достъпността му. “Това е най-лесният начин да се влезе в системата.

Работи на трите основни операционни системи. Просто трябва да се изтегли и инсталира от нашия сайт. Единствената особеност е, че при първоначалното пускане е необходимо по-дълго време за зареждане, докато приключи синхронизацията с блокчейна. Създали сме и т.нар. пул за съвместно копаене, който обединява усилията на хора с по-слаби компютри”, разкриха от екипа.

 

Добри Божилов, основател на Левкойн:

Криптовалутата е опасно сигурна

Виртуалните валути са създадени с една цел - да бъдат независими от държавата. Те са продукт на параноични хора, които не вярват на официалните институции и банките. Платформата CryptoNote, която използваме, е от второ поколение и сигурността при нея е на такова ниво, че е направо опасно сигурна. Много популярна валута на базата на същата технология е Монеро, която често се използва от подземния свят за лоши цели.

Преводите с нея стават абсолютно непроследими дори за службите. При извършването им има избор на показател – 0, 1, 2 и т.н. Показател 0 е проследим, съответно 1 е по-трудно проследим. При по-високите стойности платформата смесва, образно казано, множество преводи в общ резервоар, от който после съответните суми се изпращат до получателите. По този начин е абсолютно невъзможно да се разбере кой на кого какво е пратил.

Ако човек пази добре ключа към портфейла си, е абсолютно невъзможно някой да му открадне парите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл