Военен кораб, с 1000 болнични легла, пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Махалите изригват с COVID-19 до седмици Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

Над 700 000 жилищни сгради имат нужда от саниране

Снимка: МРРБ

Банките да раздават безлихвени кредити за обновяване на къщи и блокове, а рискът за заемите да се споделя от държавата, препоръчват експерти

Над 700 000 обитавани жилищни сгради имат нужда от саниране. Това показва доклад на „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, поръчан от строителното министерство. Над 54 000 от тях са жилищни блокове в страната, а малко над 645 хиляди са еднофамилни къщи. От обновяване се нуждаят и 3200 сгради от смесен тип и 500 общежития. Според доклада общо жилищните сгради у нас са малко над 1,35 милиона. Всяка четвърта сграда обаче не може да бъде санирана, защото е амортизирана. Такива са основно домове, изградени от кирпич, камък или дърво. Сградите с лоши енергийни характеристики са 91 на сто от несанираните, а в 18 на сто разходът за енергия е свръхвисок, стана ясно от документа.

В доклада се препоръчва всички групи жилища да бъдат енергийно обновени през следващите 10 години. В момента едва 7% от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност. Това са сгради, строени след 2010 г. и обновени блокове и къщи по различни програми.

Експертите препоръчват мерки на парче. Например, отделни програми за саниране на блокове и на къщи, програма за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност, програми за въвеждане на единични мерки за енергийна ефективност, там където е невъзможно или нецелесъобразно дълбоко обновяване и други. Според авторите на изследването това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

Анализът препоръчва да се улесни достъпът до евтини и безлихвени кредити за саниране от търговските банки чрез създаване на финансови инструменти за споделяне на риска. Експертите съветват още да се предостави допълнителна целева финансова помощ чрез отделен механизъм, за да се осигури самоучастието на собственици с ниски доходи в различните програми за обновяване. Освен това в доклада се казва, че отпусканите безвъзмездни средства за саниране не трябва да са еднакви за всички, а размерът на финансирането да зависи от нивото на постигната енергийна ефективност и целите на програмата.

Предлага се да се разгледа възможността за диференциране на безвъзмездната финансова помощ и на регионален принцип – за регион с ниски, средни и високи доходи на населението. Друга идея е създаването на общински фондове в подкрепа на жилищната политика и обновяването.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.