Наемите в Берлин са средно 26 евро на квадрат

Средният наем в Берлин е нараснал над два пъти от 2010 г. насам и за новите апартаменти наемите започват от 26 евро на квадратен метър.

Във Виена искат между 17 и 20 евро на кв. метър

Има дефицит на пазара

Наемите в големи европейски градове нараснаха до рекордни нива заради недостиг на жилища. В някои страни разходите на семействата за жилища и отопление надхвърлят 50% от месечните им доходи. Растящите строителни разходи заради високата инфлация водят до дисбаланс между търсене и предлагане на жилища, в резултат на което наемите нарастват.

В редица европейски градове като Берлин и Лондон много семействата смятат покупката на жилище за невъзможна. Недостигът на жилища в Германия е на най-високото ниво от 20 години насам заради растящите строителни разходи и притока на бежанци. Средният наем в столицата Берлин е нараснал над два пъти от 2010 г. насам, а новите апартаменти се наемат за поне 26 евро на квадратен метър.

В австрийската столица Виена, където наемите нарастват заради увеличеното търсене на жилища, наемите на апартаментите варират между 17 и 20 евро на квадратен метър.

Наемите са най-значимият месечен разход за французите. Растящите цени на жилищата в столицата Париж тласкат семейства с ниски и средни доходи към покрайнините на града, като затрудняват намирането на жилище под наем. Имоти в Париж купуват много богати хора от целия свят, което затруднява местните жители в намирането на добър апартамент на приемлива цена.

Недостиг на жилища има и в редица нидерландски градове като Амстердам, Утрехт, Хага и Ротердам. В Амстердам нарасна търсенето на стаи под наем, тъй като хората не могат да намерят цял апартамент. Наемът на стая в града е около 800-900 евро.

Във Великобритания, една от страните с най-ограничено предлагане на жилища и най-голям ръст на наемите в Европа, средният наем на жилище достига 1190 паунда. В столицата Лондон средният наем надмина 2500 паунда на месец.

Жилищният проблем в Испания е най-остър в градове като Мадрид и Барселона, които приемат най-много имигранти, студенти и туристи. В Мадрид и Барселона наемът само на една стая излиза между 500 и 600 евро.

В Гърция наемите нараснаха с над 30 на сто за последните пет години. Сред причините за това е, че много жилища, особено в централната част на Атина, се отдават краткосрочно на туристи, което води до ограничаване на предлагането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти