Най-екстремният краш тест е падане от 30 метра

При падането се получават деформации, сходни с тези при тежък сблъсък с висока скорост.

Пускат автомобили от висок кран и изследват деформациите

Всичко се прави в помощ на спасителите

Когато става въпрос за безопасността на пътниците, във Volvo са готови да прибягнат и до нетрадиционни методи за защита на живота и здравето на хората. Шведският автомобилен производител осъществи най-екстремния краш тест, данните от който ще послужат за разработване на още по-сигурни коли и адекватни реакции на спасителните екипи.

За първи път Volvo пусна от кран с височина 30 метра автомобили в свободно падане върху твърда повърхност. Това е един от най-кошмарните сценарии за пътна злополука и води до щети, сравними с тези при удар в камион или стена с много висока скорост. 

В такива ситуации хората в купето вероятно се намират в критично състояние, следователно приоритетът е те да бъдат извадени максимално бързо от катастрофиралата кола и закарани в болница. Спасителната операция се извършва с хидравлични инструменти, известни като “челюстите на живота”. 

Измъкването на пътниците от ламарините и отвеждането им в болнично заведение трябва да се случи в рамките на един час, за да имат по-големи шансове.

Всички констатации от катастрофите ще бъдат събрани в доклад и той ще се предостави безплатно на спасителните служби в целия свят. При обучението и изследването на последствията от тежки инциденти обикновено спасителните работници получават тестови коли на 15-20 години от автоморгата. 

Съвременните превозни средства обаче се отличават от тях по якостта на стоманата, конструкцията на пътническата клетка и други компоненти.

Новите модели на Volvo например са направени от най-високоякостната стомана. Общо десет автомобила на марката, някои от тях вече катастрофирали, бяха пуснати няколко пъти от 30-метрова височина в името на събиране на животоспасяващи данни.

Коментари

Задължително поле