Най-интензивно строят в столичния кв. „Витоша“

В топ 5 на локациите за нови сгради влизат Малинова долина, Манастирски ливади, Младост 4 и Студентски град

Свободните терени позволяват по-мащабни проекти

Квартал „Витоша“ е зоната с най-голямо жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2,5 млн. кв. метра, като само площите в строеж са над 1 млн. кв. метра.

Според проучването, към края на 2017 г. в строеж в квартал „Витоша“ са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 хил. кв. м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 хил. кв. м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади - Изток, жк „Младост 4“ и Студентски град. Новото строителство в тези квартали започва от 1020 евро за кв. м в Студентски град и стига до 1160 евро/кв. м в Малинова долина, показва още проучването.

Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволи стартирането на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат и квартали като Овча купел и Кръстова вада, където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.

“Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 хил. кв. м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок.

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк „Овча купел“ 1, жк „Младост“ 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк „Дружба“ 2.

Коментари

Задължително поле