Най-скандалните папи в историята

В своята многовековна история римокатолическата църква има над 260 папи. Духовните водачи на милиарди поклоници би трябвало да бъдат еталон за своите последователи. Папи, свещеници, монахини – всички те дават обет за целомъдрие, но историята често става свидетел на най-безцеремонно нарушаване на каноните. Някои от папите, с които ще ви запознаем тук са замесени в сериозни скандали – от сексуални такива, през скандали за пари, власт, безочие и др. Време е мръсните тайни на Ватикана да излязат наяве. 

Папа Стефан VI

Стефан VI става известен с инициирането на „Синода на труповете“, ужасен спектакъл, в който трупът на папа Формоз е подложен на богохулство. Гниещото мъртво тяло на бившия папа е ексхумирано единадесет месеца след смъртта му и поставено пред неохотна група римски духовници, които съставляват синода. Междувременно папа Стефан крещи обиди и ругатни върху  разлагащите се останки на своя предшественик. След това трупът е съблечен от свещените си одежди, отстранени са три пръста на дясната ръка, влачен по улицата на Рим и накрая изхвърлен в река Тибър. Папа Стефан обаче не живее дълго след своята шарада на папската власт. На следващата година той е удушен до смърт от собствените си врагове.

Папа Йоан XII

Той става папа на 18-годишна възраст и се твърди, че е превърнал резиденцията си в публичен дом, като е прелюбодейства с много жени, включително две вдовици и собствената си племенница, както и дългогодишната приятелка на баща си. Смята се, че злоупотребява с църковни дарения, а едно от най-силните обвинения е за  кастрация на кардинал. Съобщава се, че той е починал на 20-годишна възраст, когато ревнив съпруг го хваща в леглото със съпругата му и го пребива безмилостно. Папата умира три дни по-късно.

Папа Бонифаций VIII

Папата е глава на римокатолическата църква от 1297 до 1303 година, а управлението му е известно с това, че той често прелюбодейства с млади момчета. Не е трудно да се  разбере защо Данте поставя Бонифаций VIII в осмия кръгът на ада, когато пише „Inferno“ (Божествена Комедия – Ад) . Технически той попада е там заради симонията,  (умишлена покупка или продажба на духовни неща, като църковни привилегии и облаги) грях, смятан за по-лош дори от педофилията или дори от разрушаването на италианския град Палестина заради вражда, убивайки 6000 души.

Папа Александър VI

Роден в Испания понтифик от могъщото семейство Борджиа, папа Александър VI е скандално известен със своето развратно поведение и непокизъм. Александър е папа между 1492 и 1503 г. Той е един от най-запомнящите се сред корумпираните и светски папи. Двете му доминиращи страсти са любовта към жените и алчността за злато. Той има богат сексуален живот и е домакин на оргия през 1501 г., наречена „Just of Kurves“. Той има няколко любовници и става баща на най-малко девет незаконни деца. И до днес продължават да съществуват предположения, че Александър участва в кръвосмешителен акт с дъщеря си Лукреция. Когато умира, тялото му бързо се разлага и се подува, което води до подозрения за отравяне.

Папа Лъв X

Потомък на могъщото семейство Медичи във Флоренция, Лъв е покровител на изкуствата, но се помни най-много с неговите разточителни навици в годините, когато е папа, между 1513 и 1521 г. Изпразването на хазната на Ватикана води до различни мерки за създаване на повече приходи, които включват продажба на индулгенции —гаранции за освобождаване от проклятие в отвъдния живот. Поклониците му, които искат да си осигурят път към небето може да направят това като му платят. Той има навика да слага цена на греховете на другите и да изисква от тях да му дават пари в замяна на извинение за техните неправди. Той ги заплашва, че душите им няма да могат да влязат в рая, ако не платят. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл