На Бъдни вечер – постно

Трапезата на Бъдни вечер е добре позната на всекиго от дете. Яде се постно – боб, сарми, пълнени чушки с ориз или боб, зелник, тиквеник, ошав, мед, чесън, орехи, ябълки. И питка с паричка, разбира се – содена. На масата се подреждат 7, 9 или 12 блюда (7 дни е седмицата, 9 месеца майката носи рожбата си, 12 са месеците на годината). Сложена веднъж, трапезата не се вдига до сутринта, защото според народно поверие през нощта идват да се нахранят мъртвите.

Варен боб

46-1Необходими продукти:

350 г боб

3 глави лук

2 моркова

2 сушени пиперки, следки

1/3 глава целина

150 мл олио

1 с.л. доматено пюре

5 зърна карамфил, цели

1 ч.л. джоджен

1 ч.л. магданоз, сух

девесил, чубрица,

черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио. Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил. Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Зелеви сарми с булгур и сини сливи

46-2Необходими продукти:

1 кисела зелка

2 глави лук

3/4 ч.ч. булгур

3/4 ч.ч. ориз

100 г сушени сини сливи без костилки

1 с.л. червен пипер

1 с.л. чубрица

1-1,5 ч.ч. зелев сок

олио

черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме добре булгура и го накисваме в студена вода за няколко часа. Нарязаният на ситно лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, добавяме червения пипер. След около минута прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме с 5 ч.ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки. Отделяме листата от зелката и когато плънката стане готова и леко поизстине, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелевия сок, който трябва да ги покрие до средата. Завиваме с фолио и печем 30-40 минути на 200 градуса.

Класически лозови сармички

46-3Необходими продукти:

1 буркан лозови листа

1 голяма глава лук

1 ч.ч. ориз

2 моркова

копър, чубрица

сол, черен пипер

олио

Начин на приготвяне:

Лукът, нарязан, се запържва до зачервяване в олиото. Прибавят се ситно нарязаните моркови и оризът, след минута се залива с 3 ч.ч. гореща вода. Овкусява се веднага с подправките, за да поеме оризът аромата им. Когато попие водата и набъбне, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка, доливаме вода да ги покрие наполовина, завиваме с фолио и печем 30-40 минути на 200 градуса.

46-4Задушен праз с бяло вино

Необходими продукти:

2 връзки праз лук (само бялата част)

60 мл зехтин

2 скилидки небелен чесън

3 стръка мащерка (или суха)

бучка масло

150 мл бяло вино

1 с.л. мед

черен пипер, сол

50 г печени лешници

Начин на приготвяне:

Почистете стръковете праз и ги нарежете на парчета 7-8 см. Загрейте зехтина в тиган и запържете праза до златисто от всички страни. Обръщайте ги с щипки. Смачкайте леко две необелени скилидки чесън и ги сложете в тигана. Поръсете с черен пипер и сол. Сложете 2-3 стръка мащерка и бучка масло. Поръсете с мащерка. Полейте с бялото вино и добавете още една бучка масло, заедно с 1 с.л. мед. Намалете силата на огъня, затворете капака и задушете праза за около 20 минути. През последните 5 минути отворете капака. Подредете праза в поднос. Полейте го със соса и поръсете с натрошени лешници.

Фаворити на седмицата

Зелник

46-5Необходиими продукти:

1 кг брашно за баници

1 с.л. олио

0,5 л хладка вода

100 г царевично брашно

За поръсване на корите

150 г краве масло

300-400 г краве сирене

За плънката

3-4 стръка праз лук

1/2 глава кисело зеле (може друга зеленина: спанак, лапад, коприва)

1/2 кг сирене

300 г извара

2-3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя плънката, за да се охлади напълно. Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно, заедно със зелето. В малко зехтин се запържва първо зелето, след което се прибавя и лукът. Пържи се, докато се изпари течността и зеленчукът омекне. Накрая се добавя сиренето и изварата и пак се пържи, докато сместа стане напълно суха. Подправя се със сол, ако е необходимо, тъй като и зелето, и сиренето са солени. Плънката се оставя да изстине напълно, защото в противен случай корите се навлажняват и омекват.

Брашното се пресява, като от него се отделя около шепа за доомесване. В средата се прави кладенче, в което се слагат олиото, солта и постепенно хладката вода. Замесва се средно меко тесто. Меси се около 15 минути, докато стане гладко и меко. След това, за да се отпусне и да се точи по-лесно, тестото се удря 80-100 пъти в кухненския плот. Добре омесеното тесто се разделя общо на 7 части, като 5 от тях са равни, а останалите две – една по-голяма и една по-малка. Най-голямата кора е основата или подложката на зелника.

Топките от тесто се покриват с кърпа и се оставят малко да починат. Всяка топка се разточва на тънка кора, като по време на точенето се поръсва със смес от царевично и пшенично брашно. При точенето на корите се използва смес от царевично и пшенично брашно, за да бъдат корите по-тънки и да се точат по-добре. Готовите кори се „простират“ върху покривка и се оставят да поизсъхнат, докато се разточват останалите кори. Най-голямата и най-малката кори се разточват последни, тъй като те няма нужда да съхнат. Когато всички кори са готови, се пристъпва към сглобяване на зелника.

Маслото се разтопява и се оставя на котлона да поври до придобиване на светло-златист цвят и хубав аромат. Тавата се намазнява (с диаметър около 35-40 см). Върху дъното се разстила най-голямата кора, така че да излиза извън ръба на тавата около 20 сантиметра (ако е по-голяма се изрязва). Кората се оформя внимателно плътно по стените на тавата. В средата на купчинка се слага плънката. Притиска се с ръце, за да се получи купол. В основата на „зелето“ се поръсва лекичко с брашно, за да не се овлажнят в последствие корите до него. С най-малката кора се покрива плънката. Ако е по-голяма, се изрязва така, че да стигне плътно до основата на „зелето“. На дъното на кората се разпределят 2-3 лъжици от разтопеното масло. Около плънката се подреждат последователно корите, като се започва от първа, която е разточена. Кората се прехвърля върху точилката по средата и още на нея се събира на хармоника. Внимателно се прехвърля в тавата. Поръсва се с разтопеното масло и натрошено сирене. Така се процедира с останалите кори, които се подреждат около „зелето“, една до друга, а след това една върху друга на втори ред. Между всяка от тях се поръсва масло и сирене. Тънкостта тук е корите да не се притискат и слепват, а много нежно да се подреждат, за да остава въздух между тях и баницата да стане лека и въздушна. Най-накрая зелникът се завършва, като  краищата на кората-основа се  завиват навътре като плисе, покривайки останалите кори.

Готовият зелник се полива с масло и се оставя за около 15 минути да почине. С помощта на нож се правят няколко дупчици в кората, върху плънката, за да излиза парата по време на печене. Зелникът се пече в загрята фурна, първо на 150 градуса, след което степента постепенно се увеличава до 200 градуса, за около 30-40 минути.

Греяна ракия

46-6Необходими продукти:

200 мл ракия

1-2 с.л. захар или мед

подправки по предпочитание: карамфилчета, сушена ябълка, кора от портокал, пръчка канела

Начин на приготвяне:

Сложете подсладителя на котлона в джезве, чайниче или друг подходящ съд и разбъркайте, докато захарта леко се карамелизира, а медът се разтопи. Сипете ракията и разбъркайте. Когато тя се позагрее, сложете подправките. Изчакайте, докато почти заври. След като стигне точката на завиране, дръпнете от котлона и похлупете. Оставете няколко минути ракията да поеме ароматите и налейте в малки чашки. Пие се гореща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме