Небахат Чехре - Вечната Амбър

Българският зрител все още я помни като меркантилната, но дръзко красива г-жа Фирдевс от турския сериал “Забраненият плод”. Тогава мнозина не можаха да повярват, че превъплъщавайки се в тази роля, актрисата Небахат Чехре е на 64 години. Имаше за какво да ѝ завидят не малко нейни наборки, гледайки я на екрана.

На 68, с цялото си достолепие, тя влезе и в образа на Валиде Султан, майката на Сюлейман Великолепни в историческата сага “Великолепният век”, роля, която окончателно възвърна славата ѝ на голямата звезда на турското кино през 60-те, 70-те и началото на 80-те години на миналия век.

Преди да се снима в “Забраненият плод”, Небахат Чехре отсъства почти 20 години от екрана, но още след първите епизоди дори децата в Турция започват да говорят за лошата г-жа Фирдевс, а самата актриса се отърсва от определението “бившата кинозвезда” от времето на Йешилчам (улицата на киноиндустрията в Истанбул през 50-те - 70-те години на миналия век, когато се произвеждат по 100 филма годишно) или като бившата съпруга на режисьора Йълмаз Гюней, който през 1982 г. с филма си “Път” получава “Златната палма” на международния филмов фестивал в Кан.

Небахат Чехре, която блести на сцената и екрана повече от петдесет години, се превръща в първата красавица в родината си на 15-годишна възраст, след като печели титлата “Мис Турция”. Това паметно събитие променя съдбата ѝ - започва да грее на кориците на различни списания, да се появява в реклами и да участва в модни ревюта.

През 1962 г. Небахат Чехре се снима в първия си филм - романтичната мелодрама “Птица в плен”, след което е играла в повече от 70 филма, като междувременно се омъжва и развежда два пъти. Първият ѝ съпруг е известният кинорежисьор Йълмаз Гюней. Връзката им е бурна още от началото. Животът им е низ от скандали, сцени на ревност, бурни емоции и накрая раздяла.

След тази изпепеляваща любов Небахат е забравена и зачеркната за киното. Никой не смее да ѝ предложи роля, защото се страхуват от гнева на бившия ѝ съпруг. Но Небахат Чехре не се предава, въпреки че удря дъното. За да се изхранва, пее в кабарета, дори се снима в еротичен филм. Глад, нищета, забрава, това е живота ѝ след първия развод. Докато не среща и не се омъжва за втория си съпруг - футболиста от турския тим Галатасарай - Явуз Дуемир. И тази връзка обаче е обречена на провал и актрисата отново се развежда.

От дълго време Небахат Чехре живее сама, но дори и сега не престава да търси любовта и казва, че няма нищо против да разгони самотата. “Последният ми брак се разпадна преди 26 години. Живея сама повече от четвърт век. Изобщо не съм против да имам партньор до себе си, но все още не съм намерила някой, за когото да мога да отворя вратата на къщата си”, казва актрисата.

Въпреки възрастта си, Небахат Чехре все още не мисли за заслужена почивка. Тя обаче не би се съгласила с всякакви предложения за работа. “Страхувам се от нискокачествени проекти, защото те могат да сложат край на кариерата ми. Разбира се, на моята възраст вече не е нужно да мисля за това, но аз имам определен имидж и не искам да го развалям. Предпочитам да седя известно време без работа, отколкото да се снимам във второкласен филм”, споделя актрисата отношението си към професията.

На въпроса на журналистите кога публиката отново ще я види на екрана, Небахат Чехре отговаря: “Щом ми бъде предложена достойна роля. Писна да играя груби жени - жестоки свекърви, властни майки и нелюбещи съпруги. Мечтая за ролята на сантиментална и романтична жена.”

Наскоро Небахат Чехре се върна и на модния подиум. Известният дизайнер Руфат Исмаил създаде колекция от дрехи специално за актрисата, а в сътрудничество с него тя пусна и собствена марка дрехи - идеални както за млади момичета, така и за по-възрастни дами.

За своите солидни 77 години, които навършва тези дни, Небахат ханъм успява не само да изглежда страхотно, но и да не се страхува да опитва сили и възможности в нови начинания.

 

Изключителна актриса

Когато я видях на снимачната площадка на “Великолепният век”, облечена в тоалетите от онова време, замръзнах. С красотата и достолепието си Небахат сякаш бе родена и отраснала в османски дворец. Беше ненадмината в образа на Валиде Султан.

Халит Ергенч, актьор

 

Отнася се майчински към младите

Небахат ми каза, че се двоумяла дали да приеме ролята на властната ми “майка” Фирдевс в сериала “Забраненият плод”. Не зная кой по-добре би се вписал в образа на тази пресметлива, но и красива жена. Преди снимките не я познавах лично, но тя се отнасяше майчински към по-младите, станахме близки и досега сме приятелки.

Берен Саат, актриса

 

Накараме да напълнея за ролята на Хюрем Султан

С Небахат Чехре станахме много близки, докато се снимахме във “Великолепният век”. Приемах мъдрите ѝ съвети, защото тя е изключителен професионалист и много прозорлива жена. Преди да започнат снимките, тя ме намираше за прекалено слаба за образа на Хюрем Султан и сложих няколко килограма, за да съответствам на турските идеали за красота.

Мерием Узерли, актриса

 

Получих награда от нейните ръце

Бях щастлив, когато лично Небахат Чехре ми връчи наградата “Златна пеперуда 2018” и пред цялата зала каза, че съм един от любимите ѝ млади актьори.

Да чуя такива думи, за мен беше голяма чест, защото за мен тя е не само талантлива актриса, но и жена, на която искрено се възхищавам.

Арас Булут Ийнемли, актьор

На 77 - красива и дръзка 

На 15 март известната турска актриса Небахат Чехре навършва 77 години, въпреки че красотата, стройната ѝ фигура и цялостната ѝ зашеметяваща визия категорично въстават срещу тази цифра в календара. И днес, дори и на достолепна възраст, тя е активен потребител на социалните мрежи с почти милион абонати. Тя често споделя нови снимки и видеоклипове, а феновете ѝ са възхитени от благородната ѝ красота и отбелязват, че по лицето на актрисата няма следа от ботокс и пластични корекции.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети