Невена, която прославя България по света

Дизайнерът на първата ни дама облича и британския кралски двор

Моделите й носят послания и олицетворяват класа

За пръв път България и институцията президентство имат достойно лице пред света. Това бяха най-честите коментари в публичното пространство след визитата на президента Румен Радев и съпругата му Десислава при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец на 18 октомври. За пръв път в най-новата ни история един български дизайнер се изправи смело пред пред света и каза: “Аз обличам съпругата на българския президент”. Това подчерта пред “Труд” Невена Николова, дизайнерът, който облича Десислава Радева.

“У нас е разпространено такова политизиране, каквото няма никъде по света – коментира Невена. – Това няма нищо общо нито с работата ми като стилист, нито с мисията ми – да представя пред света България, институцията българско президентство и една елегантна и стилна двойка.

Макар да работя в Лондон, аз съм българка и радея за нашата страна. Най-сетне хората у нас и по света могат да кажат: “Имаме добре изглеждаща президентска двойка, представяща културата на тази страна, която е дълбоко скрита от векове. Българската нация е незаслужено неглижирана от векове! Мои клиенти, българи емигранти ме поздравяват, че съм лоялна към страната си и обличам достойно госпожа Радева. Хората невероятно много се вълнуват и гордеят с това, защото все още новините, които идват от България, са предимно с негативен знак.”

Силуетът на прословутата рокля в кралско синьо, с която Десислава Радева се представи пред кралицата, е комбинация от по-прибрана долна част с хармонично контрастираща лежерна горна част, които заедно подчертават финеса на движенията на дамата, обясни Невена. Богатото деколте отлично подчертава специфичните характеристики на използваната тъкан - любимият гладък плат на дизайнерката, която иначе е основно популярна с майсторското познаване и работа с дантела, донесла й признание и в Лондон. Свободно падащите гънки на плътната материя отлично подчертават кадифената дълбочина и в цвета. Ръкавът е тип кимоно, кройка, позволяваща на материала да се движи и да оформя собствени обеми. Тоалетът е цяла рокля, но преднамерено е разделена визуално на две, което е видимо само на гърба. Там тесният копринен черен колан прави фина връзка с черните чанта и обувки от велур.

Цялата визия е задълбочено обмисляна и изцяло стратегически решена, за да може да осигури изключителен комфорт, красота и адекватност на Десислава Радева за тази много специфична и важна визита, подчерта Невена. Изборът на цвят не е случаен, но не защото е “кралско син”, а защото по преценка на дизайнера всеки от обичайните пастелни и бонбонени цветове на кралицата добре хармонират на този нюанс, който на първо място отлично изразява физиката и силното присъствие на съпругата на българския президент.

Точната дреха за точната личност е в основата на работата на Невена, която вече 18 години облича клиенти. Диапазонът им е широк – от британския кралски двор и аристократичния и политически елит, през холивудски величия и бизнес дами, абитуриентки и скромни и дискретни личности. Общото между всички тях е, че се доверяват на класата, финеса, елегантността и изискаността на тоалетите на Невена, а също и на нейната дискретност, интелект и богата обща култура. Държат да са бляскави, но и изискани и стилни на техните затворени приеми и партита, като стоят далече от публичността.

Класата на Невена е оценена на Острова и по света много преди да бъде поканена за дизайнер на Десислава Радева. Роклите й – нейната стихия – са не просто красиви дрехи. Те носят послания и олицетворяват класа, изисканост, изящество и стил. Работи предимно кутюр. Модата й е разнолика, доказала е, че прави дрехи за всякакви поводи, но я избират предимно за върховете в живота си, за най-значимите си събития.

Невена е чест гост в именията на богатите си клиенти по света – и българи, и чужденци. Канят я не само като техен дизайнер, а и като личност със знания и богата обща култура. “Моите приятели, клиенти и почитатели от аристокрацията са невероятно уважителни и изключително внимателни към мен – казва дизайнерът. - Редовно гостувам в частни имения с историческа и културна стойност.”

С особите от британския кралски двор й е много леко да работи. “Те носят тоалетите ми безшумно и без фалшива показност – коментира дамата. - Често чувам някоя почитателка или клиентка да ми казва, че е видяла мой тоалет на някое вътрешно тяхно събиране. Някои си избират тоалети от моя шоурум. (Невена има шоурум на 200 м от най-известната със скъпите си бутици “Слоун стрийт” в Лондон – б.а.) Те просто не обичат да се показват, да карат видимо скъпи коли, да носят видимо скъпи марки. Обичат лукса, който не “крещи” , но за сметка на това стои категорично.”

Протоколът, който е длъжна да спазва, когато облича съпруги на лордове и дами от английското висше и политическо общество, не я затваря в рамки като творец. “Когато ми се обаждат от канцелариите на лордове, трябва да знам кой какво и по какъв повод трябва да облече – казва Невена. - Правила съм например булчинската рокля, а и много други тоалети на съпругата на секретаря на бившия премиер Джон Мейджър, лорд МакКол. Невероятна личност, достолепен мъж и брилянтен хирург. Двойката се ожени на късна възраст и направихме фантастична булчинска рокля. Имах честта да присъствам на сватбата, която се състоя в Парламента. Дамата е постоянен наш клиент, тази година например седя до кралицата на откриването на парламента с иконична моя рокля в червено.”

Известна е сред водещите дизайнери в света с тоалетите си от най-трудната, но и най-красива и експресивна материя – дантелата. Още на втората й година работа в Лондон авторитетният “Дейли Телеграф” нарежда името на Nevena London сред такива магьосници на дантелата като Долче и Габана, Оскар де ла Рента, Алекзандър Маккуин, Шанел, Армани, Диор, Прада. Разкошните дантели, с които тя работи, поръчва директно от Франция, от фирми с над 100-годишни традиции.

“Обичам и гладките и еднотонни материи, те ме предизвикват да се развихря по силуета и разнообразието от форми, които биха се създали при движението на дамата”, казва Невена, която не работи по скици, а направо с плата върху манекена. Такъв е стилът на традиционната школа на гигантите на висшата мода, носители на истинската традиция и устои в занаята, като Диор, Живанши, Баленсиага, допълва тя. За нея правилната дреха е оръжие, силно изразно средство и много активна енергия. Когато човек с ум, култура и силни личностни качества е и облечен добре, той постига много повече, подчертава дизайнерът.

Не е прието да споменава имената на известните си клиенти, но скоро е направила рокля на една млада певица с над 31 милиона последователи и 295 милиона гледания в социалните мрежи. На сватбата на Пипа Мидълтън нейна рокля носи близка до младото семейство дама. Червената дантелена рокля е забелязана и публикувана във Vogue.

Преди време я търсят да направи рокля на Бионсе, но трябва да е готова за по-малко от 3 дни и като отговорен професионалист Невена отказва. В неин тоалет Тамара Екълстоун, наследницата на Формула 1, се снима на корицата на сп. Hello!. “Никога, никога не разделям клиентите си на знаменитости и други, за мен и екипа ми личността и човекът е над всичко”, изповядва кредото си дизайнерът.

 

Таланти

Отдават й се музика и езици

Пианото определено ми липсва

Невена е музикална, свири на пиано от 5-годишна. “Моето пиано горе-долу ме следва при всичките ми премествания. Когато бях на 14 години, имаше колебания дали да вляза в немската гимназия или в музикалното училище, защото имах таланта и за двете. Но ето, развих дарбата си в модата, където хармонията също е от основно значение. Но пианото определено ми липсва тук, в Лондон”, казва Невена.

Докато е в Немската гимназия, учи година и половина в частно училище в Германия и има дипломи с най-високата възможна оценка за немски език от “Гьоте институт”. Влиза при много силна конкуренция скандинавистика в Софийския университет, която продължава в Норвегия, като печели стипендия след стипендия. Говори немски като майчин език, а също норвежки, шведски и английски.

Малката Невена расте в Пазарджик в дом, превърнат от нейната креативна майка в истинско царство на красотата, стила и изяществото. “Тя беше преподавател по немски и изключителен естет. Роклите, които носех, също бяха ушити от нея – прекрасни и много цветни в онези сиви времена”, спомня си Невена. Днес майката е много важна част от Лондонския екип на Невена.

Коментари

Задължително поле