Нирмал Пурджа - Покорителят!

Рядко, много рядко остават предизвикателства пред човечеството, в които да се докажат качествата като дух, сила, воля. Зимното изкачване на втория по височина и може би най-страховития връх - К2 (8611 м.) беше последният огромен въпрос на природата към човека. Никой дори не се е доближавал до подобно постижение, никога. Това се случи в събота и героите са десет непалци, чийто лидер е гурка, носител на ордена на британската империя - Нирмал Пурджа - Нимс.

До този момент има едва няколко неуспешни опита да се покори последния от всички осемхилядници през зимата. Върхът, който 237 метра по-нисък от Еверест е известен с мрачната си слава. Първият опит за зимно изкачване е през 1997 година и спира на 7300 метра. Чак през 2003-а е следващия опит и експедицията с Кшищоф Виелицки достига до рекордната височина от 7650 метра, но това близо километър под върха (вертикално).

Тази година, след паузата от близо година експедиции в Хималаите и Каракорум, заради пандемията, зимата привлече десетки експедиции в най-високите планини на планетата. Целият фокус, обаче, беше насочен към К2, където четири експедиции се съсредоточиха под върха, защото Чогори, като е известен върха остана последното огромно предизвикателство пред света на алпинизма. Още по-големият фокус обаче беше върху Нимс и неговите приятели, защото абсолютно за всички, които разбират от планини, беше ясно, че само тези момчета могат да постигнат невъзможното.

„Лидерството не винаги е свързано с това, което искате. Изграждането на вдъхновяваща визия е от ключово значение. Решението за атака на върха беше трудно. Това беше един от най-трудните изпитания изобщо, без никакво съмнение. Имаше много настойчиви предложени от членовете на екипа да се върнем, които почти се бяха отказали, заради непоносимия студ. Но всички те стигнаха до ръба на своите граници с тази конкретна цел; обща цел, да се случи зимното изкачване на K2 - последното най-голямо алпинистко предизвикателство, с положителна сила и чест.

Заставайки на върха, свидетелствайки за огромната сила майката-природа, беше вълнуващо. Благодарим за подкрепата, която получихме от хора по целия свят, тя ни даде огън в гърдите, за да превърнем тази цел в реалност”, написа в личната си страница Нимс.

Той е роден в Северен Непал през 1982 година в градче близо до Дхаулагири (8172 м.) - седмият по височина връх в света. Израства в изключително трудни условия, което го прави абициозен и физически много здрав. Минава през мелницата на приемните изпити в специалната бригада на британската бригада - Гурка в Непал и през 2003-а е започва службата си за Короната. През 2009-а, заради доказаните си умения в мисии е преназначен в специалните сили на Кралския флот - SBS (Special Boat Service). Не говори и не разказва за мисиите, в които е участвал, но вероятно е проявил героизъм, защото получава ордена на британската империя МВЕ (Член на Ордена на Британската империя).

След преминаването му в резерва, Нимс започва кариерата си във високопланинския алпинизъм. Създава собствена компания и участва в много експедиции и спасителни операции, без да има специален опит.
През 2018 година за първи път стъпва на осемхилядник - родния Дхаулагири.

На следващата година започва най-голямото пътешествие в историята на алпинизма. Нимс си поставя невъзможната задача да изкачи всички 14 осемхилядници само за седем месеца. С кислород. Поставя десет невъзможни рекорда, като да изкачи К2 само за 21 часа, да изкачи за 48 часа и 30 минути Еверест, Лхотце и Макалу. Последният връх, който успя да изкачи беше Шиша Пангма.

Остана и най-голямото предизвикателство - К2 през зимата. Мисията е изпълнена.

 

 

Ревнувам, но с усмивка

От една страна, има такава ревност, че те успяха, а ние - не. Но това е положителна ревност, просто защото няма как да не се радваш, че някой е успял и то по такъв начин. От друга страна, си казвш, „ах, край, вече първото изкачване вече не е твоя работа”. Но все пак остава празнината, че не си успял точно ти, защото преди две години ние стигнахме най-далеч на К2 в зимни условия. Но, това са Хималаите!... Имаме още толкова много други цели в планините.

Кшищоф Виелицки, петият в света изкачил всички върхове

 

 

Поздравления!

Първото зимно изкачване на К2! Поздравления! Поздравления! Поздравления!

Райнхолд Меснер, най-великият алпинист за всички времена 

 

 

Забележителен човек

Нимс и екипът му са забележителни хора, които няма как да не харесаш. Познавам ги от 2019-а, още преди да започнат проекта си за изкачване на всички 8-хилядиници за 7 месеца. Свърза ме филма за Боян Петров, който снимах в Хималаите. Тогава се роди идеята ми те да тръгнат по следите на Боян в Шишапангма и да го търсят отново, като исках да направя и филм за това в няколко епизода. Предложих я на Нимс и той откликна веднага. Те знаеха за Боян, уважаваха го и много искаха да се включат. За съжаление, идеята не се получи напълно.

Поли Генчева, режисьор

 

 

На К2 всичко е хазарт

Край, мисията е изпълнена! 10 непалци едновременно се качиха на върха и това предизвикателство в списъка е зачеркнато. Поздравления за всички! За съжаление, по време на вчерашното слизане (в събота, б. р.) до Базовия лагер станах свидетелка на няколкостотин метра полет на испански алпинист. Нараняванията бяха достатъчно сериозни, че нямаше как да спаси Серджи. Страхотен човек завинаги... Имам чувството, че всеки от нас тук има своя собствени лимити на щастие. Тук всичко е хазарт. Камъни падат върху главите ни и не само.

Магдалена Горжковска, алпинистка, участничка в експедицията на К2

Връзката с България и Боян Петров

Няколко българи са много близки с вече легедарния Нимс. Една от тях е режисьорката Поли Гечева, която се запознава с него, докато снима филм за Боян Петров в Хамалаите.

„Аз имах късмета да ги снимам и да бъда с тях на няколко експедиции, последната от които беше на Аконкагуа, точно преди една година. Това са изключително силни и сърцати момчета, колоритни, пълни с живот и енергия. Това, което най-силно винаги ме е впечатлявало в тях, е способността им да живеят и да ценят всеки миг. Когато работят са професионалисти на макс, когато се забавляват - се забавляват на макс. Те са една перфектно сработена машина и това до голяма степен се дължи на качествата на Нимс. Мингма Давид е мозъкът на повечето операции, а Нимс е генералът, който взима решенията и те се изпълняват безпрекословно. Всички се разбират само с поглед и всеки знае какво да прави. Нито веднъж не видях някой да е недоволен или да мрънка. Работят в изключителен синхрон, не само на терен, и това ги прави уникални по своему.”

Режисьорката предсказва на Нимс, че последния връх, който ще изкачи от проекта Mission Possible е Шиша Пангма - там, където Боян изчезна. Тя му предлага да тръгнат по стъпките на Боян и да открият някакви следи и отговори за него. Идеята й е мащабна и епична, оказва се сложна и я видоизменят няколко пъти. В крайна сметка се случва само част от нея. Екипът на Нимс, който почиташе Боян приема да качи на върха  книгата Боян Петров. За съжаление, заради затварянето на върха, визата и разрешителното на българката се забавят с няколко дни и през това време Нимс вече е покорил последния осемхилядник в списъка, при това по изцяло нов маршрут.

Коментари

Задължително поле