Новата цел на НАСА - завръщане на Луната (Инфографика)

Астронавтите от Дракон бяха посрещнати на МКС от тримата си колеги, които работят на станцията.

Кацането на спътника на Земята е планирано за 2024 г.

Новата цел на НАСА са мисии до Луната, продължителен престой и работа на спътника на Земята.

Това стана ясно след успешния полет на кораба Дракон (Crew Dragon) на компанията SpaceX на Илон Мъск. Той е първият частен пилотиран космически кораб, с каквито НАСА планира да извършва занапред превозите в ниска околоземна орбита. Същевременно НАСА ще се фокусира върху по-сложните и скъпи мисии като тези до Луната, а в по-далечно бъдеще и до Марс.

Вече е разработена амбициозна програма за завръщане на Луната, наречена “Артемис”. Кръстена е на древногръцката богиня Артемида, която е сестра на Аполон, чието име пък носеше пограмата на НАСА “Аполо” за изпращане на хора до Луната, осъществено успешно за пръв път през 1969 г. Задачата на агенцията е през 2024 г. на земния спътник да се приземят първите астронавти след епохата на “Аполо”, а дългосрочната цел е до 2028 г. да бъде осигурено човешко присъствие на Луната (виж графиката - бел. ред.).

Сега директорът на НАСА Джим Брайдънстайн посочи, че до Луната ще бъдат изпратени и първите жени. Това той обяви на пресконференция в неделя след успешното скачване на Дракона с МКС. Двамата астронавти на борда му - Боб Бенкън и Дъглас Хърли, вече се включиха в работата на МКС, присъединявайки се към колегите си там - американецът Крис Касиди и руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

Обичаен инцидент в орбита

Хърли се наранил на влизане в МКС

Командирът на екипажа на Crew Dragon Дъглас Хърли (на снимката вдясно) ударил челото си, докато се е придвижвал от кораба към Международната космическа станция (МКС).

“Да, Дъг удари главата си. Това понякога се случва в орбита, но той е добре”, потвърди Стив Стич, заместник-ръководител на екипа на програмата на НАСА.

Коментари

Задължително поле