ТЕЦ „Бобов дол“ гори на денонощие по 20 т. отпадъци

ВАП сезира КЗК за разликата в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

Супермоделът Адриана Лима: Сърцето ми е с Ню Йорк Красавицата гледа „Роки” по време на изолацията

Производители на вафли дариха 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица

Как изглеждаше футболът преди 20 години

Катастрофа затруднява движението при км 10 на АМ „Хемус“ към София

15 са досъдебните производства за нарушаване на карантина в Сливен

Хващат 2 пъти дядо да нарушава карантината

15 акта за нарушители на противоепидемичните мерки за ден в Търновско

Службите по Великден ще се провеждат пред храмовете

Над 730 000 са заразените с коронавирус по света

Над 800 жертви на Covid-19 в Испания за денонощие

Над милион и половина ученици по света не ходят на училище заради COVID-19

Пандемията изчисти въздуха в Европа

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Безлихвените заеми от 1500 лв. – с гратисен период от 6-12 месеца

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Пловдив е на първо място по повишение на цените на апартаментите.

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,3%

Средното повишение за страната е с 5,4%

Новите жилища в Пловдив продължават да поскъпват с рекордно бързи темпове. През третото тримесечие на миналата година цените на новите апартаменти и къщи в Пловдив са с 21,3% по-високи от същия период на предходната година, показват данните на Националния статистически институт. Така беше подобрен рекордът от предходното тримесечие, когато ръстът на цените в Пловдив беше с 18,1% на годишна база.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в града под тепетата са поскъпнали с 4,5% само в рамките на едно тримесечие.

В Пловдив продължава поскъпването и на старите апартаменти, като повишението на цените им за година е с 6,8%. Това води до средно нарастване на цените на всички жилищни имоти в града с 12,3% спрямо същия период на предходната година. Така Пловдив се нарежда на първо място в класацията на големите градове с най-бързо поскъпване на апартаментите. В града има и най-голяма разлика в темпа на движението нагоре на цените на новото и старото строителство.

София остава на второ място в класацията на шестте града в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на жилищата за година с 6,8%. В столицата поскъпването на новите апартаменти отново изпреварва ръста при старото строителство. За година новите жилища в София са поскъпнали със 7,9%, при 6% за съществуващите.

На трето място по покачване на цените на жилищните имоти е Варна с ръст от 6,5% в рамките на година. В морската столица ситуацията обаче е различна и повишението на цените на старите апартаменти и къщи е значително по-голямо отколкото на новите. Цените на съществуващите жилища за година са нараснали с 9,3%, което поставя Варна на първо място в този сегмент от пазара. При новите жилища повишението на цените в морската столица е 1,6%.

Четвъртото място по нарастване на цените на жилищата е за Стара Загора. Апартаментите и къщите в града са поскъпнали с 5,4% за година, сочат данните на НСИ. Като отново ръстът на цените на новите апартаменти значително изпреварва поскъпването на старите. Цените на новите жилища в Стара Загора са нараснали с 10,6%, докато при съществуващите повишението е с 3,7%. По отношение на поскъпването на новите апартаменти Стара Загора изпреварва София и се нарежда веднага след Пловдив. Причина за това отново са жилищата, които излизат на пазара. Ако се намират в хубави квартали, строителството е добро, а броят им е ограничен цените нарастват бързо, въпреки че в столицата търсенето на апартаменти е значително по-голямо.

Русе остава на пето място в класацията с годишно поскъпване на жилищата с 4,8%. В Русе, както и във Варна, цените на съществуващите домове нарастват по-бързо отколкото на новите. При старите апартаменти в Русе поскъпването е с 5%, а при новите е с 3,4%.

Последното шесто място в класацията остава за Бургас, където е отчетено понижение на цените с 1,6%. При старите жилища цените са нараснали с 1,4% за година, но при новите има спад. Като тук отново важи принципът, че движението на цените на новите апартаменти зависи до голяма степен от това какви сгради и в кои квартали излизат на пазара.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 5,4% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 5,8%, а при съществуващите – с 5,1%. Това показва, че въпреки различията в отделните градове на страната цените на жилищата в нови и стари сгради вървят нагоре с почти едни и същи темпове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.