Новият кмет на Банско Иван Кадев - Полицай от кариерата

Иван Кадев се казва новия стопанин на Банско. Той е на 55 години, полицай от кариерата и предизвика истински фурор на току-що приключилите местни избори за общината. Успя за месец да привлече доверието на близо 52% от гласуващите и буквално отвя досегашния авторитетен управник с два мандата зад гърба си Георги Икономов.

Жителите на Банско нарекоха този избор революция, защото местните не обичат резки движения, но този път направиха едно безпрецедентно обединение и застанаха зад гърба на Иван Кадев. Той се впусна в кампанията със слогана “Генерална промяна” за Банско като независим кандидат с подкрепата на леви, десни, социалисти, либерали и с доверието на местния бизнес. Зад него застанаха дори непримирими политически врагове като БСП и ДСБ, ДБГ, Воля, НДСВ и Сдружението “Бъдеще за община Банско” на местния бизнес. Всички те искаха промяна и говореха, че никой не отрича изграденото и направеното в общината, но трайно се е настанил духът на омразата, разделението, двойните стандарти. Новият кмет не се умори да обяснява по срещи, че трябва да се сложи край на този стил и метод на управление и успя. Кадев не е новак по отношение на общинските дела, защото до февруари месец той бе дясната ръка на досегашният управник Икономов и главен секретар на община Банско.

Нещо стана между тях двамата, отношенията им рязко се влошиха и Кадев бе изпратен в пенсия, за да се върне сега на бял кон и да вземе ключа на курортния град.

А обещаната “Генерална промяна” Кадев започна още от първия ден на управлението си- отвори вратите на общината за граждани, където до скоро се влизаше само с чипове. Според новия управник промяната трябва да започне с икономическата среда, с малкия и средния бизнес. Той казва, че по най-бързия начин ще отпуши административните преписки на бизнеса. “Защото ние влизаме в общината, за да улесняваме тези, които пълнят хазната, а не да им правим проблеми, или да ги изнудваме. Индустриалните зони, които са гръбнакът на стопанската стабилност, ще получат особеното ми внимание, защото са занемарени и гледани като субекти втора ръка, особено в инфраструктурно отношение. Има какво да се направи дори за полските и горските пътища и каналите”.

В сферата на здравеопазването е наложително създаването на модерен общински здравен център. Пред погледа ми ще са децата с увреждания, хората с репродуктивни проблеми, осиновителите, банскалиите в трета възраст.

Убеден съм, че в образованието е дошло време за една решителна стъпка за обвързване на обучението с реалното търсене на пазара на труда. Имам амбицията до година-две да си приберем от Благоевград в Банско Колежа по туризъм- грях е при такава материална база и такава нужда от кадри да не развиваме подобно учебно заведение на наша територия. При администрацията също имаме конкретни планове, като въвеждане на “мълчаливо съгласие” и електронно управление. Генералният план за движение също трябва да се преразгледа, да се създадат нови паркинги, да се преосмисли синята зона.

Развитието на градската среда трябва да стигне до крайните квартали, но не бива да забравяме и историческия център. Екологията е гаранция за живота и здравето на децата ни, там ще търсим решение по отношение на газификацията, работата на топлоцентралата, разумното оползотворяване на водните ресурси. Имаме и конкретни намерения за град Добринище по отношение на питейната и на минералната вода, за развитието на ски зоната и на целогодишния туризъм... Това, казва Кадев, са щрихите от намеренията му за Генерална промяна.

И още като приоритет акцентира на развитието на ски зоната и втората кабинка, за която боледува целият местен бизнес.

“Отношението към развитието на ски зоната не бива да зависи от конюнктурна политика, нито от лични пристрастия. Тя трябва да е искрена и последователна, защото е в полза на местните интереси. Вече десета година населението ни поставя изграждането на втора кабинка неизменно на челно място в социологическите проучвания”, казва още Кадев.

Смята, че дори и да е независим, ако общината работи, то ще получи подкрепа и от централната власт.

Кадев има самочувствието, че ще управлява честно и открито, а не с насаждане на страх и натиск. Обещава, че няма да дели хората на първа и втора категория. Ще върна нормалността и човечността в общината, казва още той.

Бизнесът, търговците и предприемчивите трябва да бъдат подпомагани, а не изнудвани, трябва да бъдат мотивирани да не крият данъци. Те са тези, които дърпат живота напред, те носят напредъка и плащат пенсиите на родителите ни. Тяхната дейност трябва да получава зелена светлина, казваше още Кадев на предизборните срещи. И още, че няма да стане ничий заложник и няма да бъде кмет, за да се облажи от общинската баница.

Строго съм бил възпитаван у дома и в училище, дълго съм бил под пагон, клел съм се пред знамето. Достатъчно време съм живял на този свят, за да стана за смях срещу една торба пари, казва за себе си новият кмет.

 

Имотен е, има апартаменти, къща и кафене

Иван Кадев е 55-годишен, има инженерно и юридическо образование. Бил е учител и директор на училище в Банско, а от 1993-а до 2013 г. е работил в МВР и ДАНС. Започнал е кариерата си преди 21 г. в тогавашното регионално звено “Сигурност”, бил е и началник на РПУ в Банско, след това началник на регионалното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето се пенсионира. Бил е четири години главен секретар на община Банско. Женен е, съпругата му е нотариус, имат дъщеря. Новият кмет е имотен, има два апартамента, два парцела, къща и кафене.

 

За него

С него можеш да си изпиеш ракията по комшийски

В лицето на Иван Кадев имаме локомотив, който ще докара промяната до всеки дом и всеки гражданин. Откритост, скромност, работоспособност, нормалност - това ни трябва. С Кадев можеш да се здрависаш на улицата, с него можеш да си изпиеш ракията по комшийски, можеш да му се оплачеш човешки. Той е един от нас, затова вярваме, че ще управлява ръка за ръка с гражданите.

Димитър Русков, водач на протестите за втора кабинка в Банско

 

Винаги е сред хората, има авторитет

Аз вярвам много на Иван Кадев, защото го познавам като човек, който е винаги сред хората, той има отношение към тях и проблемите им. Има авторитет и тежест сред банскалии. Той отлично знае какво иска, как да го направи и къде е тръгнал.

Димитър Юлев, два мандата общински съветник

 

Диалогичен е, умее да увлича хората

Иван Кадев има лидерски качества, той е диалогичен, има харизма, умее да увлича хората след себе си. Вярвам, че ще ръководи добре общината, защото има и управленски качества.

Иван Докторов, председател на ДБГ-Банско и бизнесмен

 

Оставям едно красиво и подредено Банско

Благодаря на всички, които ми дадоха своята подкрепа и този път. След два мандата като кмет оставям едно красиво и подредено Банско. Иска ми се да продължи да се развива и да просперира.

Георги Икономов, досегашен кмет на града

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети