Български превозвачи се притесняват ,че гръцките фермери пак готвят гранични блокади

Обраха шофьор на катастрофирал румънски микробус

Делян Добрев пита Елена Йончева дали тя работи за чуждо разузнаване

Двама непълнолетни потрошили 12 автомобила в Пловдив

Гневен мъж наряза гумите на лека кола за отмъщение

Куче водач е било отровено пред блок в София

Фандъкова и Ангелкова посрещнаха първия полет Баку-София

Училищен автобус се блъсна в къща в Германия

13 братя и сестри са били държани оковани от родителите си в Калифорния

Михаела Маринова: Не се влюбвам лесно Ако нямах музикален талант, щях да съм хирург, убедена е тийнсензацията

АПИ: Над 1100 машини обработват пътните настилки в страната, всички републикански пътища са проходими

Венцислав Грозев, БЛС: Областните болници ще последват съдбата на общинските, ако не се вземат спешни мерки в здравеопазването

Фандъкова: На Витоша не трябва да има строителство, освен на спортни съоръжения

Ангел Кунчев: Болните от грип продължават да растат, между 300-400 хил. българи може да заболеят

Стартира кампания „Не купувай, осинови“ под егидата на кмета на Благоевград Камбитов

Нови 240 кита заседнаха на плаж в Нова Зеландия

Продължава мащабната спасителна операция в Нова Зеландия в помощ на стотиците китове, заседнали на брега. Днес нови 240 кита заседнаха на плажа, съобщиха световните информационни агенции. Животът им е застрашен, след като наскоро в същия район заседнаха други около 400 кита.

Близо 300 от тях загинаха, въпреки усилията на местни природозащитници да им се притекат на помощ и да се опитат да ги върнат обратно в морето. Стотици доброволци се включиха в акцията по спасяването на китовете.

Те успяха да върнат във водата около 100 от тях, но в същото време на брега пристигнаха още 240 морски бозайника, информира БТВ.

С човешка верига и нагазили до кръста в морето доброволците се надпреварват с времето, за да върнат към живот колкото се може повече китове. Завиват ги с платнища и ги поливат с вода. Минути за радост обаче няма, защото стотици нови бозайници продължават да прииждат към брега. И не е ясно защо.

Една от теориите е, че може да са били изтласкани към сушата от акули, защото по някои от бозайниците са открити следи от ухапвания. Възможно е и да са заседнали заради заболяване на водача си. Животните веднага изпращат сигнал за бедствие и така привличат още китове към брега.

Подобни операции съвсем не са рядкост за Нова Зеландия. По бреговете там всяка година засядат стотици китове и делфини. От първите 400 блокирани сега, оцелелите са само 100. Надеждите са последните спасени да бъдат върнати обратно в морето при следващия прилив в неделя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.