Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден

26-27-czТова е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9x19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.

 

Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP

26-27-hkТози пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

 

"Стечкин" пуска и откоси като автомат

26-27-stechkin„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на "Стечкин" е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.

 

Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка

26-27-berretaЕдин от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

 

И бронежилетка не спасява от съветския TT

26-27-ttТова легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 ? 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

 

Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти

26-27-walterТова е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци. През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

 

Colt M1911- легендата на миналия век

26-27-colt911Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

 

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите

26-27-five-sevenБелгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики. Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.

 

Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд

26-27-desert-eagleDesert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

 

Бижуто Glock 17 стреля и под вода

26-27-glockТова е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл