Омая по време на “Удая”

©2018 Anastas Tarpanov

Над хиляда души се включиха във фестивала за йога и музика край Правец

Udayalive e създаден от Ярив Лернер, изпълнителният директор на “Ню Бояна филм студиос”

Последна сутрин в Правец. Каква красота! За мен беше прекрасно да се озова в тази държава, да се запозная с хората й, да посрещам изгревите й. Завинаги ще съм благодарна за това пречистващо изживяване, казва Саника Калъуей, инструктор по йога в Лос Анджелис, Калифорния.

Третата година на “Удая лайв фест” се оказа още по-успешна от предишните две. Фестивалът за музика и йога, създаден от шефа на Ню Бояна Ярив Лернер - така, между другото, докато си ръководи филмовото студио, е един от най-чудесните подаръци, които човек би могъл да си поднесе сам на себе си. Като казваме “между другото”, това съвсем не отговаря на истината. Организацията на подобно голямо събитие с над 60 подбрани инструктори по йога и музиканти, с над хиляда участници, съвсем не е лесна работа.

Още повече, когато се опитваш да създадеш атмосфера, която да е хем непринудена, хем всичко да върви като по конец. Да си се погрижил за дребните детайли, които карат хората да се чувстват удобно и уютно, без да прекаляваш с обгрижването. Разбира се, природната красота на езерото на Правец и гостоприемния лукс на петзвездния хотел Riu Pravec доста допринасят за комфорта и душевното разположение на дошлите от цял свят гости на фестивала. Ярив Лернер, собственикът на Ню Имидж Ави Лернер, един от продуцентите на The Outpost - новият филм с Орландо Блум и Скот Иистуд, който в момента се снима в Бояна, се смесиха успешно с участниците.

Фестивалът протича така: сутрин в 7 - половинчасова медитация с Пуну Сингх Уасу. Звучи ужасно и изобщо не отразява прелестта на притихналото езеро, блаженството от това да се отпуснеш под дълбокия топъл глас на Пуну - индийски класически музикант и учител по киртан йога.

След това човекопотокът има избор да се отправи към една от четирите сцени, наречени на четирите елемента - Въздух, Вода, Земя и Огън, където по спретнат график учители по йога провеждат практиките в своите стилове. Забележете, изборът е труден. Част от тези преподаватели са хипнотизиращи, като например американската индийка Шийла Бринги, която, също като Пуну Сингх Уаса, е едновременно и известен музикант и преподавател по йога. Други са просто забележителни, като Говинд Дас, Сиана Шърман, Витас Баскаускас, Даниъл Скот, Кристин Мей и Дан Уорд. Трети са магнетични, като Арезу Кайуанфар, която е най-младият сертифициран учител по кундалини йога в света (получава дипломата си на 14 г.). Арезу е преподавала йога в Световната банка, Международния валутен фонд, Държавния департамент и Корпуса на мира.

Понякога от много йога и умиротворяване на човек му се иска да подивее. Тогава трябва просто да отиде на танцов урок при Селест Боулин и да бъде тотално засмукан от стихийната й енергия.

Вечерите са може би най-сладкото време във фестивала. След приятната умора от деня концертите на живо - не забравяйте за всичките над 30 музиканти, сред които поетът Стийв Конъл, който Дейв Стрингър, Уеб систърс, бъдещите звезди Robot Nature, които Ярив Лернер е поканил. Романтиката на водната сцена - плаваща по езерото платформа, е неповторима.

Впрочем, едно от най-хубавите неща в този фестивал е свободата. Свободата да станеш или да не станеш в безбожен час, за да лежиш в утринния хлад, хипнотизиран от вълшебния глас на Пуну. Свободата да избираш докъде да се впуснеш в приключението, колко от себе си да покажеш и колко да вземеш от духовната енергия, която щедро ти се отдава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи