Откриха кораба на капитан Джеймс Кук (ИНФОГРАФИКА)

Археолози ще анализират 18 месеца плавателния съд

Издирването на легендарния кораб “Индевър”, с който плавал капитан Джеймс Кук, е напът да приключи - навреме за 250-годишната от пътешествието му до Австралия, предаде Би Би Си.

“Индевър”, по-късно известен като “Лорд Сандуич”, е бил потопен заедно с 12 други плавателни съда край Роуд Айлънд през август 1778 г., но никой досега не знаеше точно къде.

След продължило 25 години археологическо проучване на района диренето почти се увенча с успех. Експерти са уверени, че ще имат категорична оценка за идентифицирането на “Индевър” през 2020 г. Тогава се навършват точно 250 г. от акостирането на капитан Кук в Австралия след двегодишно пътуване, започнало от Плимут, Англия.

Археоложкият проект на Роуд Айлънд (Римап), който работи с Австралийския национален мореплавателен институт, изготви 3D-изображение, което показва съвпаденията със спецификациите на “Индевър”. Но все още предстои да бъде потвърдено на 100 процента, че това са останките от кораба. Детайлна работа предстои през 2019 г., обяви екипът археолози. И допълни, че е необходима подробна проверка на дървените останки и използваните пирони, която ще отнеме поне 18 месеца.

Капитан Кук отплава с “Индевър” през 1768 г. на научна експедиция с цел картографиране на Тихия океан. С него той прави скици на Нова Зеландия и Австралия между 1769 и 1771 г. В австралийския залив Ботани Кук пристига през 1770 г. и обявява територията за владение на британската корона, въпреки наличието на голяма местна общност.

След връщането си на Острова “Индевър” е преименуван на “Лорд Сандуич” и става военен кораб. Потопен е през 1778 г. по време на Американската война за независимост от британските военноморски сили, за да блокира залива Нарагансет (виж инфографиката).

Самият Кук умира година по-късно - на 14 февруари 1779 г. на Хавайските острови, които той кръщава Сандвичеви, в схватка с местни жители. Погребан е в залива Кеалакекуа, като на брега се издига монумент в негова памет.

58-100

Коментари

Задължително поле