От 20 000 до 250 000 евро за къща във Велико Търново

Във Велико Търново най-голям интерес има към жилища с две или три спални. Нарастват и сделките с къщи в близките села Малък Чифлик, Пчелище и Беляково.

Най-търсени са до 30 км от града

85% от сделките са с ново строителство

Поскъпват с 100-150 евро на кв. м за една година

Пазарът на недвижими имоти във Велико Търново и региона се развива много добре, като тази тенденция не беше променена и в условията на пандемия. Сред основните причини за това са Великотърновският и Военният университет, които ежегодно приемат нови студенти. Положително влияние на пазара на имоти оказва и развитието на града като предпочитана туристическа дестинация, както и неговото стратегическото местоположение.

Брокерите отчитат голямо разрастване на кв. “Картала”, който е предпочитан предимно от млади хора, които купуват апартаменти с две или три спални. От началото на годината 85% от сделките в града са с имоти ново строителство, посочват брокери. Освен това се забелязва и ръст в цените на имотите спрямо миналата година с около 100-150 евро на кв. м, като новото строителство се предлага на цени от около 650 евро на кв. м.

Най-предпочитаните имоти от купувачите в региона на Велико Търново са тристайни апартаменти и къщи в селата, които се намират предимно на юг и са на разстояние до 30 км от града. Такива са например селата Малък Чифлик, Пчелище и Беляково. За разлика от района на Габрово, където купуват къщи извън града за втори дом, във Великотърновско купувачите ги използват за основно жилище.

Цените на къщите в региона са в много голям диапазон - от 20 хил. евро до 250 хил. евро в зависимост от локацията, качеството на строителството и какви удобства предлага сградата на собствениците.

Купувачите на имоти в района са не само от Велико Търново и близките градове като Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов, а от цялата страна, като продължава да се увеличава интересът на чужденци предимно от Германия, Великобритания и Испания.

След като 2020 г. беше силна по отношение на отпуснатите ипотечни кредити в района на Велико Търново и броя на сключените сделки, през 2021 г. представителите на имотния сектор отчитат ръст с над 60% на покупките на къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти