Пандемията в България засили интереса към складове

Куриерските компании и търговците с онлайн магазини предприемат действия по реорганизация на логистиката и доставките си.

Наемите в София са 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2-4,4 евро/кв. м за средни по големина помещения

Оптимизират разходите

Търсят площи до 2000 кв. метра

Онлайн продажбите нараснаха значително докато като мярка срещу разпространението на коронавируса много търговски обекти бяха затворени. Сега, когато животът постепенно се нормализира, много хора продължават да пазаруват онлайн. За да се справят с обслужването на завишения брой поръчки, куриерските компании и търговците с онлайн магазини предприемат действия по реорганизация на логистиката и доставките си. В резултат се засилва интересът към складови площи до 1000-2000 кв. м в рамките на София, показват данни на консултантска компания в бранша.

“В трудни моменти и постоянно променящи се пазарни обстоятелства фирмите търсят все повече услугите на логистични компании, които намаляват оперативните разходи, увеличават ефекта на синергията и носят икономия от мащаба. Оптимизирането на разходите за транспорт и логистика става все по-ключово за търговските компании. Устойчивият темп на развитие на електронната търговия и куриерски услуги е основен двигател на търсенето на складови площи”, коментира Жоро Ангелов, мениджър на сектор индустриални имоти и развитие на парцели.
За първите три месеца на годината общото усвояване на складови площи е около 9500 кв. м, включвайки няколко договора за наем и завършването на малки проекти за собствено ползване. Заради ограниченото предлагане на модерни логистични площи, експертите очакват значителна част от строящите се проекти за отдаване под наем да бъдат заети още преди да бъдат завършени.

Експортно ориентираната част от българската икономика беше засегната от наложените рестрикции и намалено потребление. Но в средносрочен и дългосрочен план може да се очаква, че настоящата ситуация ще допринесе за започване на нови производства в България, допълва Жоро Ангелов. Към България може да се насочат компании, които търсят високо качество, съкратени срокове и по-висока сигурност на транспорта и доставките до Европа. Това пък ще доведе до нарастващ интерес към складовите площи в страната.

Наемните нива на логистичните площи остават стабилни - в София са 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2-4,4 евро/кв. м за средни по големина помещения.

Коментари

Задължително поле