Пламен Георгиев - В терасата на бурята

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев излиза в отпуск. Това обяви в четвъртък лично Георгиев в изявление, разпратено и до медиите. Излизането му в отпуск е мотивирано от желанието му проверката за придобитите от него имоти, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна. Самата проверка Пламен Георгиев определи като “повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия”. Както си е редно, той отново припомни високата оценка на работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в докладите на Европейската комисия.

От седмица насам шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев е в центъра на продължаващия скандал, получил наименованието “апартаментгейт”. След като Цветан Цветанов се оттегли от парламента, а оставки подадоха министър Цецка Цачева и двама зам.-министри, Георгиев влезе с гръм и трясък в окото (терасата) на бурята.

Според критиците на Георгиев, той също закупил жилище на цена под пазарната, като особено интересен е казусът за терасата от 186 квадратни метра с барбекю, сауна и градини, която не била вписана в декларацията му за имотно състояние, а впоследствие същата тераса била ипотекирана пред банка през 2017 г. Пламен Георгиев и съпругата му придобиват апартамент на стойност 293 274 лева, като от тях 189 500 лева са от банков кредит от Първа инвестиционна банка, а останалите са от продажба на наследствен апартамент в “Люлин”. Квадратурата на терасата, видно от станалия публичен нотариален акт на семейство Георгиеви, е точно 47,99 квадратни метра.

В разпространено от самия Пламен Георгиев изявление по повод разразилия се скандал е посочено, че другата тераса с барбекюто не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Друг е въпросът, че достъп до покрива има само от жилището на Георгиев.

Банката, отпуснала на Георгиев кредита от 189 500 лева, също заяви, че в предмета на оценката не са били включени и съответно не са били предмет на оценяване описаните в нотариалния акт (с който Георгиев е кандидатствал за кредита) 186,57 кв. м идеални части от тераса –плосък покрив на сградата, именно заради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и на сделки с вещно-прехвърлителен ефект. Пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител на банката, също е включвала единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв. м. и по никакъв начин не е включвала, нито пък са били взети предвид от ПИБ, въпросните 186,57 кв. м. тераса.

Това са фактите досега. Предстои да видим какво ще покаже проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Кой е Пламен Георгиев и как стана борец номер едно срещу корупцията в България? Кандидатурата на Пламен Георгиев навремето е посочена от премиера. Което е логично, тъй като преди това Георгиев е бил заместник-правосъден министър на Диана Ковачева в кабинета “Борисов 1”. Малко известен факт е, че в края на 2011 г. за същия пост в Министерство на правосъдието е бил поканен Лозан Панов, тъй като изтичал мандата му като шеф на Административен съд – София. Панов обаче предпочел да продължи кариерата си във Върховния административен съд.

Пламен Георгиев е завършил право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Започва кариерата си като следовател в Столичната следствена служба, после става прокурор в Софийска районна и в Софийската градска прокуратура. От 2009 г. е командирован за участие в спецзвена за разследване към Върховна касационна прокуратура. За отличната работа е повишен предсрочно от Висшия съдебен съвет в ранг “прокурор в Апелативна прокуратура”. Като магистрат е носител на наградата “Джовани Фалконе”. Прокурор Пламен Георгиев работи по някои от най-шумните дела – срещу ръководството на “Софийски имоти”, срещу бившия зам.-вътрешен министър от Тройната коалиция Раиф Мустафа, срещу ексдепутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер и др. По негово искане е бил подслушван покойният шеф на митниците Ваньо Танов и по това разследване по-късно изтекоха скандалните записи “Ало, Ваньо”. Странно, но след години Георгиев получи амнезия, а и записите изненадващо изчезнаха. Твърди се, че на тях има разговор между Борисов и Танов, в който премиерът казва на шефа на митниците да спре да се занимава с Михаил Михов (Мишо Бирата), защото го помолил президентът Георги Първанов. И Ваньо Танов, и Михаил Михов отдавна са покойници...

Пламен Георгиев работи и по първата проверка за имотното състояние на Цветан Цветанов през 2015 г. Тя е прекратена, защото е установено, че разминаването в доходите на Цветанов е под необходимия праг тогава от 250 000 лв., за да се пристъпи към конфискация на имущество.

Принципи и стандарти

„С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата”.

Пламен Георгиев

ЗА НЕГО

Да няма съмнение в обществото

От вас чувам новината. Напълно в логиката на нещата е да има проверка за имотите на председателя на КПКОНПИ. Трябва да се установят фактите и обстоятелствата и да няма никакво съмнение в обществото. Отпуската на Пламен Георгиев е коректното поведение на държавен служител, когато се извършва проверка.

Данаил Кирилов, номиниран за министър на правосъдието от ГЕРБ

Тази проверка трябва да се извърши

Засега нямаме основание да разглеждаме като точка от дневния ред освобождаването на Пламен Георгиев от КПКОНПИ, въпросът не е поставян. Не зная за предложение за освобождаване на г-н Георгиев. Въпросът за момента опира до това да се извърши една обективна и възможна, законосъобразна проверка на фактите и обстоятелствата, които събудиха съответните възражения, съмнения и създадоха тази атмосфера около неговия имот. Според мен разпореждането на главния прокурор е уместно, на място е, трябва да се извърши тази проверка, за да се удовлетвори и общественото очакване, също така и изискването за справедливост за равно прилагане на закона по отношение на всички граждани на тази страна.

Явор Нотев, зам.-шеф на парламента от “Атака”

Няма как терасата да се отдели

Трябва да се прегледа архитектурния проект на обекта. Ако има излаз на терасата само от този апартамент, трудно може да се говори за обща собственост. Няма как терасата да се отдели от съответния апартамент. Когато дойде ден, банката да продава апартамента, тя ще го направи заедно с терасата. Председателят на КПКОНПИ вероятно е премълчал за терасата, за да избегне неудобни въпроси. Зам.-председателят на комисията трябва да свика заседание, да се уведоми НС и да се вземат мерки. Действащият вариант на закона е много лош, затова да не се зареждаме с оптимизъм. Прокуратурата е в правото си да провери, когато има съмнения за нередности.

Емануил Йорданов, адвокат, бивш вътрешен министър

Коментари

Задължително поле