Под 400 хил. евро за апартамент в Прага

В Прага цените на новите апартаменти са по-високи от старото строителство.

За лукс дават 50% повече

Купуват качествени имоти

Средната цена на нов апартамент в чешката столица Прага е 390 хил. евро, показват данни на международна консултантска компания. Старите апартаменти в града струват малко по-евтино - средно 345 хил. евро. На такава цена човек може да купи двустаен апартамент.

Цените за всеки конкретен имот варират в много широки граници според локацията, качеството на строителството и дали става въпрос за нова сграда, имот в стария център на града или в жилищна кооперация в покрайнините. Средната цена на новите премиум апартаменти с най-високо качество е около 612 хил. евро, което е над 50 на сто повече от средната цена за пазара.

Цените на жилищата са високи заради поскъпването на строителството - повишението на цените на материалите и на заплатите на строителите. Средната цена на един квадратен метър в нов апартамент в Прага е 6140 евро, показват данни на консултантите. Цените на старите апартаменти са средно малко над 5000 евро на квадратен метър. Ръстът на средните цени се дължи на по-голямото предлагане на нови имоти в първокласни райони. Има повече сделки с качествени имоти в предпочитани от купувачите райони, което води до ръст на средните цени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти