Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Променят правилата за фирми за бутилки с газ Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

Българското бебе, отнето от социалните в Германия, остава извън семейството си

Полезна бира с боровинки разработиха наши учени За първи път плодове са включени в технологичния процес

От ИКХТ мислят и за вариант с грозде

Повишаването на антиоксидантите в пивото го прави още по-полезен продукт. Това показва изследавне на български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Те представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония.

За провеждане на изследването са използвани два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ. Антиоксидантният тотален капацитет на пивото (изразен като еквивалент на витамин С mmol/l) е увеличен с 34-51%, което е много добър резултат, смятат учените.

При ферментационните опити с добавена боровинка антиоксидантната активност е по-висока, като достига 40 – 55%.

“Антиоксидантите са веществата, които са изключително полезни за здравето. Те са факторът, който оказва влияние върху борбата със свободните радикали. Много от тези видове антиоксиданти, които ги има в плодовете, в някакво количество ги има и в пивото, но с тази разработка се повишава количеството им. Това прави пивото още по-полезен продукт. Дава се възможност да се правят и нови асортименти пива”, обясни пред “Труд” един от авторите на изследването доц. д-р Силвия Милева.

По думите й бирата добива малко цвят от плода, но остава бистра. “Получиха се много добри резултати. Чувствителното се повиши антиоксидантната активност на пивото, като количеството добавен плод не е много. Вариантите са от 60 до 360 грама на литър, а ние сме добавили само 100 грама. Нашата основна цел беше не да получим плодово пиво, а получим пиво с подобрена антиоксидантна активност. Продуктът да отговоря на вкусовите изисквания на консуматора за пиво. Мислим и за варианта да се добави грозде”, уточни още доц. Милева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.