На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Полезна бира с боровинки разработиха наши учени За първи път плодове са включени в технологичния процес

Бирата с плодове, която са получили учените в ИКХТ, остава светла и бистра и не прилича на видовете пиво с добавен плодов сок.

От ИКХТ мислят и за вариант с грозде

Повишаването на антиоксидантите в пивото го прави още по-полезен продукт. Това показва изследавне на български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Те представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония.

За провеждане на изследването са използвани два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ. Антиоксидантният тотален капацитет на пивото (изразен като еквивалент на витамин С mmol/l) е увеличен с 34-51%, което е много добър резултат, смятат учените.

При ферментационните опити с добавена боровинка антиоксидантната активност е по-висока, като достига 40 – 55%.

“Антиоксидантите са веществата, които са изключително полезни за здравето. Те са факторът, който оказва влияние върху борбата със свободните радикали. Много от тези видове антиоксиданти, които ги има в плодовете, в някакво количество ги има и в пивото, но с тази разработка се повишава количеството им. Това прави пивото още по-полезен продукт. Дава се възможност да се правят и нови асортименти пива”, обясни пред “Труд” един от авторите на изследването доц. д-р Силвия Милева.

По думите й бирата добива малко цвят от плода, но остава бистра. “Получиха се много добри резултати. Чувствителното се повиши антиоксидантната активност на пивото, като количеството добавен плод не е много. Вариантите са от 60 до 360 грама на литър, а ние сме добавили само 100 грама. Нашата основна цел беше не да получим плодово пиво, а получим пиво с подобрена антиоксидантна активност. Продуктът да отговоря на вкусовите изисквания на консуматора за пиво. Мислим и за варианта да се добави грозде”, уточни още доц. Милева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.