Политологът доц. Стойчо Стойчев пред „Труд“: Нинова е мома Бузлуджанка, води БСП към тотален крах

Изборите са желан изход за всички партии

Радев следва своя план - отново служебно правителство

Защо президентът Радев даде третия мандат за съставяне на правителство в този парламент точно на БСП? Нарушена ли е Конституцията с това, че Корнелия Нинова ще държи мандата необичайно дълго? Според доц. Стойчев партиите от коалицията искат ново правителство, обаче само ако то е сигурно и дългосрочно, което е невъзможно. Защото схемите и далаверите те вече си ги направиха, няма смисъл да стоят още 4 месеца без гарантирана стабилност, защото през зимата хората ще ги изгонят с камъни, смята нашият днешен гост.

- Какво целеше президентът Радев като даде третия мандат на БСП, доцент Стойчев?
- Целта му беше да има минимални шансове за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, като същевременно обаче не го даде на партии, които биха върнали мандата моментално като ДПС и „Възраждане“. От една страна целта на Радев е имиджова - да не даде мандата на т. нар. партии на статуквото или пък на „Възраждане“, която е антисистемна, и същевременно да го даде на БСП с цел да се протака във времето цялата процедура, за да може предсрочните избори да бъдат през октомври. Той заяви това в прав текст на летището като се върна от Черна гора, за да бъдели те по-представителни, защото през септември много хопа все още ваканцуват някъде.

- Т. е. той си върви по неговия си план - предсрочни избори, служебен кабинет и отново президентско управление, четвърто в неговите два мандата засега...
- Абсолютно, това е неговият план. А Корнелия Нинова нищо не може да направи в тази ситуация освен да играе по свирката му, волю-неволю. Защото другите индикации са, че от „Продължаваме промяната“ на семинара си в Банско са решили, че отиват към избори. Условието, което те поставиха Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, е параграф 22, защото за да се избере Бойко Рашков за каквото и да е първо трябва да бъде освободен като министър на МВР, което обаче не може да стане, без да се избере нов кабинет. Той е в правителство в оставка и тази оставка е колективна. Те не могат индивидуално на него да му гласуват оставка и да избират друг министър, който също ще е в оставка... Вярно, че са младоци, че имат реномирани адвокатски кантори, но чак такава простотия се съмнявам, че някой ще пропусне да я види. Което означава, че цялата тази работа с Рашков се върти, за да се прави пиар. За него се говори и се шуми само когато има избори, за да изнервя ГЕРБ и ДПС, да се говори за него, а не за техните собствени простотии с газа и „Джемкорп“.

- А самите ГЕРБ и ДПС толкова ли не са наясно, че е невъзможно Рашков да бъде освободен като министър и след това избран за шеф на КПКОНПИ?
- Знаят го, разбира се, но предпочитат да си водят война.

- А не е ли нарушение на Конституцията от страна на БСП да държи мандата до 15 август, както обявиха?
- Не, не е нарушение. Прочетох много внимателно цялото решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година. Няма указан изричен срок. Има указан срок при положение, че има номиниран министър-председател, тогава той има вече седемдневен срок да представи структура и състав на правителство. Но няма указан срок в който партията да излъчи министър-председател. Така че директно нарушаване на Конституцията няма. Ако сега се сезира отново Конституционния съд, може да доведе до някакво ново тълкувателно решение, това би било добре да стане след всичко това, което се разиграва в момента. Защото казусът, по който е бил сезиран Конституционния съд през 1992 година е бил различен. Така че сега няма някаква конституционна драма. Според мен дори е по-хубаво да се държи още мандатът, защото колкото повече отиваме навътре в октомври, това означава по-представителни избори. А защо Нинова е избрала петък? Ами защото Асен Василев си бил пуснал отпуска до петък. Очевидно се сверяват с него тези неща, защото той ще бъде предложен за премиер. Ако върне директно мандата, тя влиза в схемите на Радев, той ще разпусне парламента в понеделник и според мен тя ще предложи някакъв министър-председател, който след една седмица ще върне празна папка. Или пък може да рискува - да влезе с някакъв кабинет в залата и да каже: другари, ние до последно не се предадохме...

- И тези оправдания, че ръководните органи на партията трябвало да решат... Когато ставаше въпрос дали да подкрепят първия мандат, Националният им съвет се събра за няколко часа. Сега събота и неделя си почиваха, понеделник - Изпълнително бюро и чак вторник - Национален съвет...
- Да, това е явно мотаене, няма нужда да се убеждаваме в нейните пошли намерения. С Корнелия Нинова и нейната принципност проблеми няма, защото такава принципност не съществува. Цялата работа е една грамадна схема, която се върти за пред хората, колкото да не си загубят твърдите избиратели. Става въпрос не само за БСП, но и за ДБ, и за ПП.

- Във вчерашния брой на „Труд“ съпартийци на Нинова казаха, че тя не връща мандата, защото искала на отиде на честване годишнината на БСП на Бузлуджа в събота като вицепремиер заедно с четиримата министри на партията, та да видят социалистите, че най-после имат хора в управлението...
- Възможно е, тя е мома Бузлуджанка, да си види онези от електората там, които още не са разбрали, че тя води тази партия към тотален крах. За някои това е радост, за мен е за съжаление, защото България заслужава да има една нормална лява партия. Ако преди 15-20 години някой ми беше казал, че ще кажа добра дума за Сергей Станишев, щях да скоча от третия етаж. Но сега го предпочитам пред Нинова, както и предпочитам Тръмп пред Байдън. Смятахме, че нещата са необратими, но в един момент се оказа, че те могат да бъдат смачкани и изхвърлени със смяната на поколенията и поради липса на историческа памет у младите. А младите са произведени от една схема, която ги е направила абсолютни кариеристи, които искат всичко тук и сега.

- Не им ли стана ясно на ПП, БСП и ДБ, че ролята на ИТН в парламента е само и само да докара нещата до предсрочни избори и да сервира служебно правителство на президента, както ще стане сега за трети пореден път?
- Те си казаха изначално, че управляват с отвращение и в това се корени цялото им лицемерие. Един от десните политици заяви още през 2019 година, че на нашите хора трябва да им стане ясно, че ще управляваме с комунистите и с чалгаря. Просто защото няма как иначе да стане. И това бе рекламирано от различни социолози като широко анти-ГЕРБ обединение, като единствената възможност да се свали Борисов, че това е висша кауза, която събира БСП и ДБ на едно място, тази кауза прави Слави търпим партньор в управляващото мнозинство, както изключително правилно каза Христо Иванов. И говорителите на президента ходя в тв 7/8, разочаровани от „Промяната“, като по този начин реабилитират ИТН. То е ясно, че президентът сега малко или много сърба попарата с лансираните от него Кирил и Асен. Той не е от тези лидери, които лесно приемат загубите и провалите и сега търси някакви нови подходи от ляво и от дясно. Според мен ИТН ще си влезе в следващия парламент, а голямата изненада ще бъдат ниските резултати на „Промяната“.

- Кирил Петков обаче заяви в неделя, че ще бъдат първи...
- Те в момента са във всякакъв вид кампания, включително и натиск по медиите да не се канят хора, които ги критикуват. Мен например от месеци не са ме канили в Нова тв. Всеки, който ги критикува, го забутват в девета глуха. А това дали ще спечелят изборите? Въпросът е до каква степен ще контролират целия процес. Нямат опция това да стане, много е важно кой ще бъде министър на вътрешните работи в служебния кабинет на президента, кой ще бъде служебен министър на образованието. Тези двама министри контролират двете най-големи мрежи в страната - учителите и полицаите. ГЕРБ дълги години бе стъпил върху тях чрез Цветанов и Йорданка Фандъкова. Полицейското и учителското съсловие им беше приоритет.

- И все пак - никакъв шанс ли няма за още едно правителство в този парламент?
- Може би има съвсем минимален. Не виждам да има пробив при депутати от ИТН. Може би до петък ще успеят, но дори и по този начин с откраднати депутати да сглобят нещо до 121, това управление ще бъде абсолютно кошмарно, през цялото време ще се разчита на чужда помощ. Ще стане като по времето на Орешарски. ГЕРБ няма да крепят кворума. Да речем, че удържат 4-6 месеца и отидат догодина на избори, където ще отнесат всичките негативи и някои рискуват да бъдат направо изличени от политиката.

- Третият кабинет на Бойко Борисов - ГЕРБ и патриотите - управляваха 4 години със 122 депутати...
- Да, но 122-ма депутати, това е една монолитна група. Можем да прибавим и подкрепата на ДПС, когато трябваше. Докато тези сега не са монолитни, те са толкова разхайтени, че не можеш да ги събереш да отидат в залата да се регистрират. И първите пропуквания ще дойдат от ДБ. Комсомолците от ПП седят в залата, налягат си парцалите, а ДБ никога не са били в пълен състав.

- Но точно групата на ДБ в пълен състав предизвикаха нещо като скандал със забравените камери и микрофони...
- Това бе само повод за Слави да напусне преговорите за правителство. Причините са различни, до голяма степен се коренят във въпросното лицемерие, за което ставаше въпрос. То се усеща. Изборите са желан изход за всички, просто това беше много удобен повод те да се ускорят. Но да катализираш нещо е като да ловиш риба с динамит - изплува не само риба, а и още много други неща. Но няма замисъл в това излъчване. Като познавам Иво Мирчев - вижте как гледаше като гърмян заек, когато видя камерата! 

- То какво излиза - май че никоя от тези четири партии не иска правителство?
- Искат, обаче само ако е сигурно и дългосрочно. Защото схемите и далаверите те вече си ги направиха. Няма смисъл да стоят още 4 месеца без гарантирана стабилност, защото през зимата хората ще ги изгонят с камъни.

- Не е ли логично да се върне Иван Иванов като шеф на КЕВР, вместо тепърва да се пишат правила за избор на нов директор?
- И с КЕВР, и без него все тая. Газът е такъв, какъвто е. То е ясно, че който и да е, ще иска увеличение на цените. Още по добре - като няма КЕВР, няма кой да ги увеличи и ето ти мораториум! Нямам никакви притеснения, че няма да има регулатор, който да увеличи цените. От това могат да се притесняват само производителите на еленергия, ВЕИ-та и другите, които имат интерес да крепят това правителство..

- Двете служебни правителства на Радев миналата година чегъртаха ГЕРБ. Евентуалното трето какво според вас ще прави - ще чегърта направеното от „Промяната“ ли?
- Възможно е, зависи доколко е злопаметен президентът и колко иска да им отмъщава. Може да ги нахока и да ги накаже, така че е възможно да имаме някакъв вид истински реваншизъм, защото това, което досега се правеше, не беше. Това си бяха откровени репресии. Според мен вече и Борисов, и ДПС са се адаптирали за това, че ще се гласува само машинно, обучават си хората, тази тема тотално изчезна, те явно са успели да си измислят някакъв вариант. Което значи, че БСП ще нагълта много вода и трудно ще си поеме въздух след това. Липсата на хартиена бюлетина закопава тотално БСП.

- Да видим следната хипотеза - ГЕРБ печели убедително предсрочните избори, но пак никой няма да иска да управляват с нея. Какво следва?
- Ще искат, ще искат. През ноември Кирил Петков и Асен Василев държаха плакати „С вас сме, господин президент“! Четири месеца по-късно заявиха, че позицията му за Украйна е позор. По същия начин днес Бойко Борисов е корумпиран, утре ще стане евроатлантик. Яне Янев искаше да уволнява Борисов, после 5-6 години му бе съветник. Асен Василев е такъв тип политик като Яне Янев и като Орешарски. Стига да е на софрата и да се поръчва от най-скъпото вино.

- Не изключвате коалиция ГЕРБ-„Продължаваме промяната“?
- Би било прекрасно, но ще се чака да се види какво ще стане на междинните избори в САЩ на 8 ноември. Ако близките до Борисов републиканци на Тръмп вземат връх, „Продължаваме промяната“ тотално ще се сгромоляса, а и на ДБ ще им омекнат китките.

Нашият гост
Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта