Почасови бюра стават все по-популярни

Гъвкавите офис пространства стават все по-популярни по света.

Разширяват или свиват площите при необходимост

Офис само за някои дни от седмицата

Почасови бюра и гъвкави офис площи са хит сред бизнеса по света, пише “Файненшъл Таймс”. Използването на гъвкави офис площи позволява на компаниите да разширяват или свиват площите си, когато им е необходимо.

Например компания плаща за използването на споделено пространство за централата си в Лондон три дни в седмицата. За месечните “екипни дни” тя временно се разширява, като наема заседателни зали в сградата и завзема съседни бюра. На пазара на гъвкави офиси вече има различни видове споделени пространства, стаи за ръководители, възможност за споделяне на офиса в определени времеви интервали и почасови бюра. Докато пространствата за съвместна работа бяха насочени предимно към отделни хора и стартъпи, гъвкавите офиси могат да се харесат и на по-големи, установени компании. Те са подходящи за реалността след пандемията - компании се отказват от фиксирани работни пространства, тъй като работата от разстояние става все по-популярна.

Повечето компании все още искат офис площи, малко са ръководителите, които одобряват работа от разстояние през цялото време. Но наемателите не са склонни да подписват договори за пет или десет години, които бяха обичайни преди. Фирмите търсят гъвкавост чрез по-кратки наемни срокове и възможност за наемане на повече пространство при необходимост. Свободата на наемателите да напускат офиса след кратко предизвестие подлага на натиск собствениците на имоти да предлагат привлекателни офиси, понякога с фитнес зали и дори детска градина.

Тъй като много служители са в офиса само за два-три дни в седмицата, някои компании възприемат модела за използване на офис площи в определен времеви интервал, като споделят пространството с друга компания, която работи в различни дни.
Има и “гъвкави площи” в квартали в покрайнините и малки градове, за да приемат хора, които работят от разстояние и не пътуват до работното си място. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти